Het jaaroverzicht van Danny De Pourcq (Xerius): “Een kantooreigenaar zou zich voortdurend met z’n exit-strategie moeten bezighouden.”

Wie ben je?

Ik ben Danny De Pourcq, sales director bij Xerius. Samen met mijn collega’s ben ik ervan overtuigd dat de rol van de accountant alleen maar belangrijker zal worden in het economisch landschap. De ondernemer heeft meer dan ooit een sparringpartner nodig in deze turbulente periode. Ondernemer zijn, is soms een eenzaam bestaan. Hij of zij heeft nood aan een klankbord. En wie kan die rol beter invullen dan de accountant? Bij Xerius zorgen we ervoor dat de accountant vlot een klant kan opstarten en gemakkelijk het sociaal statuut kan beheren.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

De accountancy sector bevindt zich in woelig water. De uitdagingen zijn enorm. De War on Talent uiteraard, maar ook de technologische uitdagingen, de ontelbare deadlines en een regelgeving die steeds complexer wordt. Na de zware oktoberperiode kwam ik een aantal accountants tegen die echt uitgeput waren. Zo erg had ik dat nog nooit gezien (en we draaien toch al een tijdje mee in deze sector). De overheidsapplicaties waren weer op cruciale momenten niet toegankelijk en daar bovenop waren er meer fiscale controles. Het beroep moet leefbaar blijven en daar speelt de overheid een belangrijke rol bij. Ik heb mij ook afgevraagd of al deze fenomenen ook niet de drang naar consolidatie hebben aangejaagd. Kunnen accountants al deze uitdagingen wel aan door groter te worden? Ik zie zeker de voordelen van die schaalvergroting, maar er zal zeker ook een plaats voor de kleine nichekantoren zijn.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Starters vertellen ons dat ze soms nog moeilijk een accountant vinden. Het ene kantoor heeft een klantenstop, het andere neemt geen bijberoepers of eenmanszaken aan. Men heeft de luxe om enkel de ideale klanten aan te trekken, wat eigenlijk wel verstandig is. Klanten die niet in je werkprocessen passen, neem je beter niet aan. We zien in het buitenland het succes -en bij ons de opkomst van- volledig digitale spelers. Dat betekent dat de klant enkel een boekhouding op orde wil en indien nodig zal hij bijbetalen voor een advies op maat. Uiteraard wordt alles digitaal (en bijna dagelijks) aangeleverd. Dat alles voor een aantrekkelijke abonnementsprijs. De tarieven in het reguliere kantoor zijn wel gestegen, maar eerlijkheidshalve moeten we erbij vertellen dat die over het algemeen te laag waren. Pakweg een garagist rekent dikwijls hogere tarieven aan. Er is ook veel meer aandacht voor het welzijn van de medewerkers, er zijn meer ontplooiingsmogelijkheden en de lonen zijn significant gestegen. Ook de verantwoordelijkheid van een accountant is met de jaren enorm toegenomen. Verder zie je ‘kleine’ zelfstandigen meer en meer de weg vinden naar de doe-het-zelf boekhoudpakketten, zoals Dexxter, Accountable en Cashaca.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Ik kan niet echt een kantoor bij naam noemen. Wat ik wel zie is dat accountancy bedrijven meer en meer professioneel geleid worden. Wat niet veranderd is, is dat accountants door dik en dun gaan voor hun klanten. En die klanten beseffen dat dikwijls te weinig.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

De economie zal waarschijnlijk een kleine terugval kennen. Dat zal echter weinig effect hebben op de groei van accountancy bedrijven. Er is nog marge om de tarieven te verhogen en om de efficiëntie te verbeteren. Als we bij Xerius & SD Worx tools ontwikkelen kijken we vooral naar het gebruiksgemak en de tijdwinst die het een accountant oplevert. Verder zie je dat de sector meer diensten in de breedte begint aan te bieden, wat ook een impact heeft op de groei. Het is niet voor niks dat private equity heel wat potentieel ziet in deze sector.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

De accountancy sector moet een sterker signaal naar de overheid geven. Strakke deadlines opleggen in een periode waar er een enorme personeelskrapte is heeft weinig zin. Probeer als overheid te kijken hoe je deze beroepsgroep kan ondersteunen. Dat kan o.a. door de applicaties langer toegankelijk te maken en geen onnodige fiscale controles te organiseren op moeilijke momenten. Ook accountants verdienen een betere work-life balance. Ondernemers bijstaan in de groei van een onderneming is één van de mooiste dingen die je kan doen. Laten we vooral dit verhaal vertellen aan de jongeren die nog een studiekeuze moeten maken. En om studenten warm te maken om accountancy te studeren is er ook nog wat werk. Daarom zou elk accountantskantoor de campagne van ‘Samen Impact’ moeten ondersteunen. Door de bijdrage worden er onderwijsprogramma’s ontwikkeld en geïmplementeerd die middelbare scholieren inspireren om te kiezen voor studies in accountancy en ondernemerschap.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

AI en ChatGPT zullen de financiële wereld verder transformeren in 2024. Uiteraard moet je als accountant de evolutie blijven volgen, maar het zijn vooral de software ontwikkelaars die vandaag al aardig aan het experimenteren zijn. Zij zullen voor nog meer innovatie in de sector zorgen. AI zal het advies van de accountant meer onderbouwen. Overigens vind ik dat Belgische accountants op vlak van technologie verwend zijn. Dit jaar bezocht ik Accountex, de grootste vakbeurs voor accountants, in Londen. Dan zie je dat we zeker niet achterlopen. Integendeel zelfs.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Of je het nu wil of niet, de verandering komt er toch. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Het is de hoogste tijd dat accountantskantoren nadenken over hun toekomst. Het is zoals Henri Maas en Onno Jol van MaeS en Partners, een specialist in fusies en overnames in de accountancy sector, mij onlangs vertelden: “Een kantooreigenaar zou zich voortdurend met z’n exit-strategie moeten bezighouden. En net in de kerstperiode bespreekt hij dit het meest met het thuisfront. Meegaan in die verandering is belangrijk om de waarde van je kantoor te behouden.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Onlangs hoorde ik Richard Plugge, CEO van het wielerteam Visma-Lease a bike, spreken. Heel inspirerend was dat. Ieder lid van het team, van mecanicien tot verzorger, wil op gele trui level presteren. Zij creëren de best mogelijke performance omgeving en alle 170 medewerkers zijn trots op hun team. “Droom met een deadline, anders bereik je je doel niet.”
In 2024 organiseren Xerius & SD Worx terug een inspirerende Accountancy Tour. Met 16 accountants trekken we twee dagen naar Nederland voor workshops met Luuk Hagens en Femke Hogema. We ontmoeten boeiende accountants, zoals Fou-Khan Tsang (Alfa Accountants), Pieter de Kok (Coney Minds) en Otto Reuchlin (Peer accountants). Daar kijk ik naar uit.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Bij Xerius & SD Worx willen we alle zeilen bijzetten om accountants zo optimaal mogelijk te blijven ondersteunen. De gele trui organisatie van Richard Plugge willen zijn. Oh ja, dat zou ik wel eens geweldig vinden: een dagje meedraaien in het team van Visma-Lease a bike.

Dank je Danny. En ‘make a wish’ … wie nodigt Danny uit voor een dagje Visma-Lease a bike?

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.