Wie ben je?
Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile & Partners te Gent (Drongen).
Ik ben naast vader 3 kinderen ook een gelukkig grootvader geworden van 2 kleinkinderen en sinds 2019 voorzitter van het ITAA, het Instituut voor Belastingadviseurs en Accountants.
Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?
De snelle positieve evolutie van ons beroep. De e-invoice krijgt langzaam maar zeker een definitieve startdatum, 1 januari 2026. De ESG-rapportering krijgt in volle snelheid vorm en zal een grote invloed hebben op onze taken. En ook van AI ziet men langzaam maar zeker ook de meerwaarde voor ons beroep en de ondersteuning welke dit aan de ondernemingen kan geven. Maar voor naar concrete elementen kijk ik vooral naar een 2e prachtig congres van ITAA. Meer dan 4.000 aanwezigen over 2 dagen waarbij we meer dan 1.200 studenten konden tellen. En uiteraard meer dan 70 tevreden standhouders. En onze strategische Raad waarbij we vorm zullen geven aan 3 jaar toekomst en inzet voor alle leden van ITAA.
Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?
Ik zie er twee grote momenteel:
Het steeds meer opkomen van duurzaamheidrapportering en de nakende verplichting ervan trapsgewijs van zeer grote tot kleinere ondernemingen.
En het opkomen van AI , het versnellen van gegevensuitwisselling tussen cliënt, accountant, software en overheid onderling.
Dit zal heel wat uitdagingen met zich mee brengen.
Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?
Hier wil ik even een Joker inroepen. Als wettelijk georganiseerde beroepsorganisatie kunnen we natuurlijk niet kiezen voor één van onze leden. Elk kantoor van groot tot klein heeft inspanningen geleverd om mee toekomst te maken.
Vanuit het ITAA willen we vooral van deze gelegenheid gebruik maken om alle kantoren die positief naar de wereld over hun beroep communiceren (en het zijn er steeds meer), enorm danken!
Het is door positieve communicatie dat we tonen hoe mooi ons beroep wel is. En hoe fier we allemaal zijn met de dagdagelijkse verwezenlijkingen voor onze cliënten.
We zien dat er meer en meer aandacht is naar ons beroep in de (sociale) media en dat kan enkel maar aanhouden als we allen samen positief blijven communiceren om medewerkers aan te trekken en ondernemers bewust te maken van onze echte meerwaarde.
Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?
We zien in onze jaarlijkse barometer dat een zekere ongerustheid aanhoudt maar toch lichtjes daalt. We merken ook dat de inflatiegolf stilaan gaat liggen wat de druk op ondernemingen wat zal doen dalen. We zitten zeker niet in een groeimoment maar een crisis is er zeker ook niet. Dus laat ons ook mooi verder opbouwen.
Voorzichtig kijken we naar de groei van het aantal faillissementen. Anderzijds heb ik wel het volste vertrouwen in onze beroepsgroep dat we samen alles opzetten om onze cliënten op het pad van duurzame groei te houden.
Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?
Ik denk dat wat ik hier vorig jaar op antwoordde nog steeds geldig blijft: digitaliseren en automatiseren. Digitaliseren is geen doel op zich. De beleving van elke partij wel: cliënten, softwareleveranciers, overheden en accountants moeten allen inzetten op open samenwerking en gegevensuitwisseling. En zo zorgen voor efficiëntiewinsten bij elke partij en niet alle gegevens geconcentreerd houden bij een partij.
En misschien gedurfd als antwoord: politiekers welke ons beroep nu eens eindelijk naar waarde leren inschatten. Teveel stellen we vast dat de politiek nog steeds niet inziet welke meerwaarde we voor onze economie betekenen. Als we hen horen spreken over het beroep dan zijn we fantastisch. Maar als we de wetten en regels ervaren welke men nieuw invoert, dan stel ik dat toch wel eens in vraag. En dus… laat ons hopen. Het zou mooi zijn.
Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?
Als gevolg op de vorige vraag hoop ik dat iedereen nog meer zal inspelen op gegevensuitwisseling o.a. via API. Het is geen nieuwe technologie maar het is net als e-invoicing wel tijd voor een echte doorbraak.
Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?
Het is niet de snelheid van verandering welke een probleem vormt. Het is de (normale) reflex van heel veel mensen tegenover verandering.
Changemanagement. Velen hebben graag dat alles blijft zoals vandaag. Waarom moet alles veranderen. Maar elk kind, elke jongere wil graag groot worden. Iedereen verandert. En dat is de contradictie van het leven. En soms vraagt dit wat tijd. Maar vooral geloof in de toekomst en de wil om die toekomst van te nemen.
En anderzijds leren, leren, leren. Niet enkel op loutere fiscale en boekhoudtechnische kennis maar ook over vernieuwing, digitalisatie, human resources, organisatie enz.
Van die leermomenten profiteren om van gedachte te wisselen met confraters en collega’s. Ik ben wel blij op te merken dat er steeds meer aandacht daar naartoe gaat. Niet enkel op het ITAA-congres maar ook vanuit andere organisaties en fora. Zowel online als offline. Zich constant in vraag stellen en bekijken hoe zich aan te passen aan onze steeds sneller veranderende omgeving is nog steeds de bedoeling van een basisprincipe van het vrij beroep: permanente vorming.
Waar raak jij door geïnspireerd?
Van enthousiaste mensen. Van leden die durven deze toekomst vast te nemen en proberen anderen te overtuigen om mee te gaan. Zonder angst. Maar ook geniet nog steeds het meest van zowel de rust als de sportieve kantjes van de bergen. Liefst samen met familie of vrienden. En de dagen afsluiten met een gezellig diner en gesprek.
Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?
Voor het ITAA gelden de hoofddoelen van onze strategische raad: efficiëntie voor het ITAA zelf, aantrekkingskracht voor het merk “accountant”, “belastingadviseur” en “ITAA”. De uitstraling van de kwaliteit van onze leden naar ondernemers, de politiek, overheden en het groot publiek, en toekomstbestendigheid voor het ITAA en al haar leden samen.
Voor mijn eigen kantoor geldt die toekomstbestendigheid ook: tijd om het kantoor klaar te maken voor een nieuwe generatie van zowel cliënten als bestuurders.
En dan privé zeker nog steeds meer aandacht proberen te vinden voor qualitytime met de familie (en vrienden).
Dank je Bart. Veel succes in 2024. En overtuig die politiekers hé! 👍