Het jaaroverzicht van Johan Jacobs (Konsilanto): “Misschien denk je wel, het zal mijn tijd nog wel doen, maar wat dan met je klant?”

Wie ben je?

Ik ben één van de vennoten van Konsilanto, een middelgroot accountantskantoor met vestigingen in Kontich, Mechelen, Rotselaar en sinds oktober 2023 zijn wij ook aanwezig in Leopoldsburg – als kantoor hebben we dit jaar de kaap van de 100 medewerkers overschreden. Ik ben 44 jaar en afkomstig uit de poort der Kempen – Lier. Binnen in het kantoor sta ik in voor alles wat te maken heeft met strategie rond digitalisatie, software, …
Maar daarnaast blijf ik vooral een accountant die graag samenwerkt met zijn klant. Accountant is één van de mooiste beroepen die er zijn, er is niets mooier dan een kleine eenmanszaak te zien uitgroeien naar een volwassen kmo en te weten dat jij als accountant hier een belangrijke bijdrage aan hebt geleverd. Of een volwassen kmo die op de rand van de afgrond staat er toch nog kunnen doortrekken dankzij deskundig advies!

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Het overschrijden van de drempel van 100 medewerkers is toch een serieuze mijlpaal voor ons kantoor. Eind 2019 hadden we een grote strategie oefening gemaakt met als einddatum 2025. Ik stel vast dat we 2 jaar vroeger dan gepland al onze doelen hebben gehaald. We trekken er in januari dan ook terug enkele dagen op uit om nieuwe doelen te stellen.
Ik had gehoopt om rond onze 100ste medewerker een heel groot feest en misschien zelfs wat branding te hangen, uiteindelijk is de 100ste medewerker er gekomen met de overname van het kantoor M&B in Leopoldsburg. Konsilanto doet slechts uitzonderlijk een overname en het is steeds goed overwogen om ofwel bepaalde kennis ofwel een bepaalde regio binnen te halen. Leopoldsburg is voor ons de poort van Limburg waar wij nog veel groeipotentieel zien waarbij we denken dat we als kantoor een meerwaarde kunnen zijn voor ondernemers, maar ook met onze mensgerichte kijk misschien ook wel voor accountancymedewerkers.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

In alle lijstjes ga je nu AI zien staan vermoed ik, maar het belangrijkste voor mij is de beslissing van onze regering om eindelijk de digitale factuur te verplichten. Eindelijk zou ik zeggen! In vele landen staan ze al veel verder dan wij, maar als je wil komen tot een echte digitalisering dan zal dit pas echt kunnen dankzij de digitale factuur. Een pdf blijft een dom document waarbij je moet gaan lezen en interpreteren. Data zal eindelijk data blijven en de echte versnelling kan worden ingezet.
Laten we nu vooral hopen dat de deadline van 01/01/2026 een harde deadline blijft en dat er niet door gelobby van bepaalde partijen weer uitstel is.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Waar 2023 een heel woelig jaar was voor veel sectoren met gigantische indexatie van de lonen, een golf van faillissementen, stijgende grondstoffenprijzen, … verwacht ik voor 2024 op economisch vlak het toch wel wat rustiger. De rente heeft volgens mij zijn top bereikt waardoor ondernemers terug geneigd zijn om investeringen te doen. Ik zie voor de bouwpromotoren wel nog enkele donkere wolken en de BTW-wijzigingen die voorzien zijn gaan hen daar niet bij helpen.
Voor de sector heb ik het in de 20 jaar dat ik actief ben nog nooit slecht weten gaan. Voor ons is er altijd een overvloed aan werk en meer dan voldoende klanten. Laten we hopen dat we allemaal de medewerkers weten te vinden die we nodig hebben om verder te blijven groeien.
Laten we daarnaast ook hopen dat we na de verkiezingen in juni geen 365 dagen zonder regering zitten en dat er terug snel en adequaat kan bestuurd worden. Het grootste probleem in ons land is misschien wel onze falende regering die het belangrijker vindt om te discucieren over zichzelf in plaats van keuzes te maken die ons land echt nodig hebben.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

Deadlines zonder stress halen, minder domme administratie, controleurs die begrip tonen, … ach ik zal maar realistisch blijven. Laten we hopen dat we in 2024 allemaal onze work-life balance terugvinden en dit ook kunnen meegeven aan onze medewerkers. Onze job is vaak veeleisend en veel zaken moeten NU, onze klanten verwachten ook NU antwoord op die vraag. Misschien is morgen of tegen het einde van de week ook wel ok. Misschien moeten we allemaal 3 klanten minder doen zodat we ook tijd hebben voor onszelf. Ik kan me niet voorstellen dat we het financieel allemaal nodig hebben?

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

De rol van onze medewerkers die meer en meer opschuift naar adviseurs. Reeds in 2018 hebben we hier intern de eerste stappen naar toe gezet, maar in 2024 wordt het tijd voor een volgende grote stap.
Digitalisatie is niet meer te stoppen en het zal ervoor zorgen dat een boekhouding vervelt tot logische controles uitvoeren. Klanten zullen enkel nog geïnteresseerd zijn in advies. Dat wordt een kwestie van de juiste medewerker op de juiste plaats en hen te begeleiden in adviesvaardigheden.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Indien je als kantoor moeite hebt met de snelheid van verandering kan ik je enkel adviseren om je te verenigen en je te laten bijstaan. Ook als klein kantoor kan je je samen met enkele collega’s verenigen om dan samen sterker te staan. Niet iedereen moet zelf het warm water uitvinden!
De keuze om niets te doen is de slechtste keuze – digitalisatie is bij de meeste kantoren al enkele jaren bezig. Nu nog werken op papier is compleet uit den boze. Misschien denk je wel, het zal mijn tijd nog wel doen, maar wat dan met je klant? Ook hij moet mee!
… en als je het echt niet zitten verkoop dan snel nu je nog iets krijgt voor je portefeuille… (niet aan ons, maar er zullen wel gegadigden zijn 😉).

Waar raak jij door geïnspireerd?

Iemand die met passie en visie kan spreken over de toekomst van ons beroep kan mij steeds boeien. Liefst van al iemand die misschien wat anders is in zijn ideeën dan mezelf, ik hoef het niet eens te zijn om wel inspiratie mee te nemen in mijn eigen denken.
Laatst was ik op een sessie van Jeroen Meens en hij had over dat wij als sector op een brandend platform stonden en niet beseften dat we in brand stonden. Een prachtige metafoor (waar ik het dus niet eens mee was) maar die me wel aan het denken zette over de sector en ons kantoor specifiek wat als het nu wel eens waar is wat kan ik nu dan al doen om daarop te anticiperen … Ik heb het je nog niet gezegd Jeroen, maar langs deze weg een dikke dankjewel!

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Zoals al gezegd hebben we eind 2024 het kantoor M&B overgenomen in Leopoldsburg. Wij kiezen er steeds voor om elk kantoor volledig te integreren in onze werking dus daar wacht ons in 2024 een mooie uitdaging. Ik kijk hier met veel vertrouwen naar aangezien ik weet dat we als kantoor over voldoende kennis en vaardigheden in huis beschikken om alle klanten en de medewerkers te begeleiden.
Op privé vlak gaat mijn oudste dochter in 2024 naar het eerste middelbaar en wordt ze een echte puber. Het is fantastisch (maar soms ook uitdagend) om haar te zien groeien als persoon en echt een eigen ‘ik’ te zien ontwikkelen. Langzaam laat je haar los en ontwikkelt ze zich.

Dank je Johan. Proficiat met de 100. Erg veel plezier en succes met Konsilanto.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.