Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): “Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten.”

Wie ben je?

Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business Advisors aan voor gans België. Recentelijk hebben we niet alleen de functie-inhoud, maar ook de functienaam aangepast van accountmanager naar Trusted Business Advisor. Deze verandering weerspiegelt onze toewijding om nog nauwer samen te werken met accountants, zodat we volledig op de hoogte zijn van hun behoeften, begrijpen wat hen bezighoudt en beter kunnen inspelen op hun specifieke eisen. Daarnaast hebben we ook al jaren onze dienst “accountservice” die exclusief werkt voor accountants.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Op professioneel vlak kijk ik met veel trots terug naar onze Acerta Summit voor accountants in het najaar. Tijdens dit inspirerende event kwamen verschillende sprekers uit het bedrijfsleven en onze Acerta experten aan het woord. Zo hebben we het ondermeer gehad over het profiel van de starters en de zelfstandigen, mentaal welzijn bij ondernemers en hoe je als accountant nog meer klantgericht kunt zijn. Dat was zeer leerrijk. Ondertussen zijn we al volop de nieuwe editie, die volgende zomer plaatsvindt, aan het plannen. Het thema voor 2024 is ‘Cybersecurity’, ongetwijfeld één van de grootste uitdagingen waar accountants én ondernemers de komende jaren mee zullen geconfronteerd worden.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Voor mij blijft de consolidatiegolf binnen de sector nog steeds één van de belangrijkste ontwikkelingen. Die trend zal wellicht nog een hele tijd doorgaan en is voornamelijk een gevolg van de uitdagingen waar iedereen in de sector mee te maken heeft. Denk daarbij aan de toenemende complexiteit van de regelgeving, de steeds geavanceerdere digitalisering en bijhorende cybersecurity-vraagstukken, de moeilijkheden bij het aantrekken én behouden van geschikt personeel etc.
Tegelijk is er bij eindklanten een groeiende behoefte aan geïntegreerde en uitgebreide diensten. We merken dat grotere, meer gediversifieerde organisaties daar soms makkelijker een antwoord op vinden. Maar of het nu grote of kleine kantoren zijn, het omgaan met de snel veranderende wereld is een uitdaging voor iedereen. Daarom zal de upskilling en reskilling van accountants en hun medewerkers cruciaal worden. Onder andere door de opkomst van AI en andere tools zullen medewerkers steeds minder louter ‘input-werk’ doen. Hun rol zal steeds meer die zijn van een ‘ondernemerscoach’, die advies en ondersteuning biedt aan de eindklant.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Het is altijd heel moeilijk om er één kantoor uit te pikken omdat ik een algemene bewondering koester voor alle kantoren die, elk op hun eigen manier, uitstekende service bieden aan klanten. Ik waardeer heel hard de inzet en toewijding van kantoren die zich aanpassen en hun dienstverlening continu verbeteren. Ongeacht de omvang of specialisatie van het kantoor, zij verdienen erkenning en respect. Het is de diversiteit en het engagement binnen de sector die de accountancy zo’n vitaal onderdeel maakt van het ondernemerschap in ons land.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Voor 2024 ben ik voorzichtig positief over de economische vooruitzichten. Hoewel er onzekerheden blijven bestaan, zoals geopolitieke spanningen en markten in beweging, is er ook reden om te geloven dat er mogelijkheden voor groei en stabiliteit zijn. Vanuit Acerta pleiten we daarbij graag voor het concept van possibilisme. Het idee dat er, wat de omstandigheden ook zijn, altijd meerdere manieren zijn om met de situatie om te gaan én om kansen te grijpen. In een periode van economische onzekerheid spelen accountants een cruciale rol in het bijstaan van hun eindklanten. Wij staan graag klaar om accountants hierin te ondersteunen.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

Er is veel aandacht voor digitalisering en de opkomst van artificiële intelligentie in de accountancy, ik heb het er net ook al over gehad. Deze technologische verandering betekent dat het menselijke aspect extra aandacht verdient. Het doet me plezier om te zien dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten, door aanspreekbaar en dichtbij te zijn. Dat vinden wij binnen Acerta heel belangrijk. Uiteraard hebben wij ook een digitaal platform (MyAcerta) dat onze accountants voor een groot stuk ontzorgt. Tegelijkertijd zetten we in op dat rechtstreekse contact. Ook via ons groeiende kantorennetwerk waar we de deuren steeds open houden. We vinden het essentieel om in deze menselijke interactie te blijven investeren. Het is onze overtuiging dat, ongeacht hoe geavanceerd onze technologische tools zijn, het uiteindelijk de kracht van mensen is die het verschil maakt. ‘De kracht van mensen’ is niet voor niets onze slogan en is de leidraad hoe we ons bedrijf en onze dienstverlening vormgeven.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

In 2024 verwacht ik een doorbraak van het gebruik van geavanceerde User Management Systemen binnen kantoren en organisaties. Deze technologie maakt het mogelijk om verschillende toegangsniveaus en permissies toe te kennen aan individuele medewerkers, afhankelijk van hun rol en verantwoordelijkheden. De kern van deze technologie is het garanderen van veiligheid en privacy. Laat dat nu net cruciale aspecten zijn in een tijd waar datalekken en cyberaanvallen steeds vaker voorkomen.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Ik adviseer steeds om complexe problemen stap voor stap aan te pakken. Probeer dus niet om alles tegelijkertijd aan te pakken. Maar begin met kleine, beheersbare stapjes. Identificeer eerst de meest dringende zaken die je wil verbeteren en stel duidelijke, haalbare doelen. Door je te concentreren op één verandering tegelijk, kun je je middelen effectiever inzetten en de impact van elke verandering beter beoordelen. Het kan daarbij ook nuttig zijn om externe expertise in te schakelen.
Maar het allerbelangrijkste advies is om open te blijven staan voor verandering en bereid te zijn om te leren. Alleen zo kan je blijvend groeien. Een mooie aanvulling: onze collega’s van Acerta Consult ontwikkelden samen met de Antwerp Management School een wetenschappelijke tool die het ‘adaptief vermogen’ van medewerkers in kaart brengt. Een werk van enkele jaren dat nu resulteert in een vragenlijst die werkgevers zullen kunnen inzetten om zicht te krijgen op de aanpasbaarheid van hun werknemers.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik ben vaak geïnspireerd door jonge, startende ondernemingen die met volle overtuiging en ‘goesting’ hun doelen willen bereiken. Ze raken niet ontmoedigd door tegenslagen en houden vast aan een duidelijke visie. Dat soort startups toont een indrukwekkende inzet, vaak met beperkte middelen, maar met een ongekende drive en zin voor innovatie. Dat vind ik bewonderenswaardig. Ze zijn als kleine, wendbare speedbootjes die snel kunnen schakelen en zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden, wat hen een unieke dynamiek en flexibiliteit geeft.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Voor 2024 zijn mijn privé- en professionele doelen nauw met elkaar verbonden, omdat ik streef naar een gezonder evenwicht tussen werk en privéleven. Dat is een uitdaging die veel mensen waarschijnlijk herkennen, vooral in onze sector waar regelmatig netwerkactiviteiten en evenementen plaatsvinden. Maar ik ga de uitdaging aan om de juiste balans te vinden.

Dank je Lieven. Erg veel succes met Acerta in 2024!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Het jaaroverzicht van Johan Jacobs (Konsilanto): "Misschien denk je wel, het zal mijn tijd nog wel doen, maar wat dan met je klant?"

Wie ben je? Ik ben één van de vennoten van Konsilanto, een middelgroot accountantskantoor met vestigingen in Kontich, Me...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.