Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): “De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers.”

Wie ben je?

Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere beslissingen te nemen dankzij een helder inzicht in hun cijfers. Het is geweldig om te zien hoe we deze missie delen met al onze klanten, en hoe onze software hen helpt om hier ook effectief in te slagen!

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

2023 is voor mij hét jaar geweest van de acceptatie van Artificial Intelligence. ChatGPT heeft ervoor gezorgd dat AI letterlijk is binnengedrongen in de woonkamer van ieder individu, ongeacht hun technische achtergrond. De kracht van deze baanbrekende technologie die door velen nog als een hip buzzwoord werd aanzien, valt nu bijna niet meer te ontkennen. ChatGPT heeft de barrières voor toegang tot AI verlaagd, wat ervoor zorgt dat we de komende jaren verder kunnen werken aan de échte adoptie en het toepasbaar gebruik van AI. Want hoewel iedereen uitspreekt hoe ‘ongelooflijk’ de kracht is, zijn het slechts de voorlopers die hier reeds concreet mee aan de slag gaan binnen de professionele sfeer. Dé uitdaging zal erin zitten om AI op een dusdanige manier te integreren in bestaande softwareoplossingen, zodat de kracht ook vervat geraakt in de dagdagelijkse werking.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Hoewel er nog nooit zoveel gesproken werd over Artificial Intelligence, merk ik bij de meeste accountancykantoren dat het nog steeds ‘business as usual’ is. Het halen van de strikte deadlines met de beperkte mankrachten blijft ondanks de groeiende technologie nog steeds een enorme uitdaging. Wat me wel duidelijk opvalt, is het besef dat de tijd van verandering nu écht dichterbij komt. Er wordt al vele jaren gesproken over de volledige automatisering van de boekhouding, maar dit stemt niet overeen met de dagdagelijkse realiteit van de stijgende werkdruk. Maar toch, gelet op de versnelling in technologische evolutie én de verplichte invoering van digitale facturatie vanaf 2026 groeit het besef dat de jobinvulling er binnen enkele jaren wel eens écht anders kan uitzien. Het gevolg van dit besef, is dat veel kantoren nu écht de strategische focus aan het verleggen zijn van compliance naar adviesverlening. De centrale vraag die gesteld wordt is: “Hoe verhoog ik de zichtbare waarde naar mijn klanten, zodat ze binnen enkele jaren nog steeds evenveel (of meer) zullen betalen voor de diensten die ik lever?”. Zelf merken we dit op in een sterke stijging van het proactief delen van tussentijdse cijfers. Er wordt minder de vraag gesteld “is mijn klant hierin wel geïnteresseerd?”, maar meer gefocust op “wat is onze visie op adviesverlening, en welke klanten passen nog in dit verhaal?”.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Het is voor mij onmogelijk om één kantoor te noemen. Het kan cliché klinken, maar ik ben echt oprecht trots op alle kantoren die in 2023 opgestart zijn met Bizzcontrol. Bijna elk kantoor claimt op hun website dat ze proactief advies geven, de business coach zijn van hun klanten, verder gaan dan de cijfers, … In realiteit gebeurt dit echter vaak slechts voor een klein deel van hun klanten. Er zijn immers veel redenen die ervoor zorgen dat ze de volgende stappen nog niet gezet hebben: tijdsgebrek, niet voldoende gekwalificeerd personeel, niet de juiste klanten, …
De kantoren die in 2023 de stap naar Bizzcontrol gezet hebben, hebben al deze redenen opzij geschoven (want ja, ook zij vinden niet gemakkelijk personeel) en hebben een strategische keuze genomen om met een ondernemersbril naar hun eigen kantoor te kijken en bewust méér te doen dan enkel de boekhouding. Zij kiezen ervoor om ondanks de enorme werkdruk tóch meer te doen dan wat wettelijk verplicht is, om zo de zichtbare waarde naar hun klanten toe te verhogen. Het zijn de enorm positieve reacties van de eindklanten die ervoor zorgen dat we een nooit geziene groei zien in het delen van tussentijdse cijfers. Dit maakt mij oprecht gelukkig, aangezien dit een eerste stap is in het verhogen van het financieel bewustzijn van ondernemers waardoor zij finaal beter onderbouwde beslissingen zullen nemen (je weet wel, onze missie…👍 ).

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

We gaan gekke tijden tegemoet. In 2020 en 2021 kenden we ondanks de crisissituatie historisch lage faillissementcijfers in België (gemiddeld 30% lager dan in de voorgaande jaren). Deze impact zal macro economisch echter gecompenseerd worden, wat zich reeds vertaalde in een stijging van 42% in 2022 vs. 2021. Kijken we naar de meest recente cijfers, dan merken we in november 2023 900 faillissementen in België (het hoogste cijfer sinds 2013), wat een stijging is van 16% versus november 2022. Een faillissement betekent in veel gevallen het einde van een droom van een ondernemer. (Bijna) elke ondernemer start een onderneming vanuit een bepaalde passie en wenst deze onderneming financieel
gezond te houden. Als accountant heb je de kans om deze ondernemingen te monitoren (wie is financieel gezond, wie zit in een risico-zone, waar is acuut actie vereist, …) en proactief in te grijpen om de juiste stappen te ondernemen vóór het te laat is. De minste ondernemingen gaan failliet vanuit slechte wil, maar meestal vanuit een te laag begrip van hun financiële cijfers en het besef hoe ze het anders en/of beter kunnen doen. Mijns inziens ligt hier een enorme kans voor accountants die méér willen doen dan enkel het opstarten van de alarmbelprocedure, maar die écht het gesprek aangaan met hun klant om ze over een moeilijke situatie heen te helpen.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

Iedereen heeft het over de ‘war for talent’. Kantoren hebben moeilijkheden met het aantrekken van gekwalificeerde medewerkers. Recruteerders springen uiteraard gretig op deze kar en employer branding consultants helpen kantoren om hun uitstraling te verbeteren. Maar wat als we nu eens stoppen met onze netten te vergroten en onze haken te scherpen om te vissen in deze veel te kleine vispoel, maar er samen voor zorgen dat we de poel net vergroten zodat er voldoende vis is voor iedereen? Kantoren zijn allemaal op zoek naar medewerkers die het gesprek met de klant kunnen aangaan en de adviesrol binnen het kantoor verder kunnen uitwerken. Maar in de accountancyopleiding leren studenten voornamelijk de opbouw van het minimum algemeen rekeningstelsel, debet en credit, T-rekeningen, actief, passief, … Niet bepaald sexy en niet bepaald een reden om te kiezen voor een aantrekkelijke job in de accountancysector, toch?
Vergelijk het gerust met pianospelen. Enkele jaren geleden heb ik op een uur tijd de eerste strofes leren spelen van Für Elise van Beethoven. Uiteraard was ik achteraf geen volleerd pianospeler, maar ik was wel enorm getriggerd omdat ik direct resultaat zag, en iedere keer als ik een piano zie, zal ik deze noten opnieuw spelen. Als ik eerst twee jaar notenleer had moeten volgen, had ik dit nooit gedaan. Wat als we in de opleiding meer zouden inzetten op het direct tonen van de impact die je als accountant kunt hebben? Wat als we ondernemers laten uitleggen hoe hun accountant hen helpt om beter te ondernemen? Zou dit niet kunnen leiden tot meer ‘goesting’ in het vak? Het is immers die ‘goesting’ die nodig is om je achteraf te verdiepen in de materie en de ‘basis’ goed te leren. Wat als we iedere student eerst even de eerste noten van de Für Elise leren spelen vooraleer ze twee jaar notenleer te laten volgen…?

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

Volgens mij is er op dit moment geen acute nood aan nieuwe technologie, maar eerder aan de acceptatie en adoptie van de bestaande technologieën. Als softwareontwikkelaar is het onze taak om deze bestaande technologieën op een intelligente manier te integreren in onze producten zodat de ervaring van de eindgebruiker verbetert zonder dat hij/zij het al te hard beseft. Op deze manier creëren we een organische adoptie wat een basis vormt waarop in de komende jaren kan worden verder gebouwd. Het doel is dat technologie zoals AI niet meer wordt aanzien als iets speciaals, maar deel gaat uitmaken van de dagdagelijkse manier van werken.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Beantwoord eerst de vraag: “Wil ik veranderen?”. Als het antwoord op deze vraag “ja” is, is het belangrijk om de juiste stappen te zetten, op jouw eigen tempo, maar wél om eraan te beginnen. De trein is vertrokken, het is nu enkel kwestie om te beslissen op welke wagon je springt. De voorlopers zijn het station reeds uit, dus zorg ervoor dat je niet té lang wacht en merkt dat de trein gepasseerd is. Dit klinkt misschien belerend, maar ik sta volledig achter deze uitspraak. Je bent als zaakvoerder zeker niet de enige die kampt met te weinig personeel, met een klantenbestand dat nog niet volledig gealigneerd is met de kantoorvisie, met medewerkers die gekant zijn tegen verandering, … Durf er echter voor te kiezen om jouw eigen visie uit te dragen. Verandering is nooit eenvoudig, maar de vruchten achteraf zullen zeker zoet smaken.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik vind het fantastisch om te sparren met ‘jonge’ vennoten van accountantskantoren. Zeker zij die de stap gezet hebben om een eigen kantoor op te starten of hebben overgenomen. Ze beseffen allen maar al te goed dat de accountancysector er binnen 10 jaar helemaal anders zal uitzien, maar zij gaan de uitdaging aan om met hun passie, drive en energie te surfen op deze evolutie om een bloeiende onderneming uit te bouwen. Zelf zijn we de laatste 2 jaar geëvolueerd van een team van 3 founders naar een geweldige ploeg van 20 toppers. Ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten die voor dezelfde uitdagingen staan, werkt enorm inspirerend.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Ik kijk met blijdschap, dankbaarheid en voldoening terug op 2023. Een jaar waarin ik de balans heb weten te behouden tussen het laten groeien van ons bedrijf, mijn gezin met 3 jonge kinderen én de leuke momenten met vrienden en familie. Een herhaling van deze balans gecombineerd met eenzelfde groei, lijkt mij een mooie doelstelling voor 2024. Die marathons plannen we later wel… 🤙

Dank je Nicholas 🎶. Erg veel succes in 2024 met jullie missie voor de adviserende accountant.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Het jaaroverzicht van Johan Jacobs (Konsilanto): "Misschien denk je wel, het zal mijn tijd nog wel doen, maar wat dan met je klant?"

Wie ben je? Ik ben één van de vennoten van Konsilanto, een middelgroot accountantskantoor met vestigingen in Kontich, Me...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.