Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): “Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller.”

Wie ben je?

Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstellingen te bereiken, dat is waar ik voor sta.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Om te beginnen ben ik blij om te zien dat de kracht van samenwerking in 2023 echt gewerkt heeft voor PIA Group. Onze kantoren vinden elkaar. Ik voel de energie die daarmee gepaard gaat elke dag. En onze cijfers bevestigen dat alleen maar: wij groeien samen.
Ten tweede ben ik enorm onder de indruk van de flexibiliteit van onze medewerkers. Wij evolueren als groep maar ook de markt en de wereld waarin wij opereren staat niet stil. Dat vraagt veel van onze mensen. Toch staan ze er steeds opnieuw!
Onze concullega’s worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen. Dat brengt me bij mijn derde conclusie. Als ik terugkijk vanuit een marktperspectief stel ik vast dat we ondanks de hoge druk onderling toch enorm respectvol met elkaar blijven omgaan. Dat is een kwaliteit van onze sector en mag ook wel eens gezegd worden.
Het laatste wat me in ’23 frappeerde is dat we met zijn allen blijven struggelen met de deadlines. Het worden er altijd meer en ze volgen korter op elkaar. De politiek houdt geen rekening de gevoeligheden en het belang van kwaliteit in onze sector. Het verbaast me dat we dat bij de beleidsmakers onvoldoende onder de aandacht kunnen brengen om hier iets aan te veranderen.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Daar kan geen twijfel over bestaan: de digitalisering in onze kantoren gaat steeds sneller. Tot nu toe ging die transformatie eigenlijk heel gestaag. Je kon als kantoor zelf je tempo bepalen. Maar die tijd is voorbij. Er is echt een cascade van veranderingen bezig. De introductie van de digitale factuur en Peppol is straks een extra vliegwiel voor de digitale transformatie. En dan hebben we het nog niet over AI gehad.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Alle kantoren van PIA Group zijn me positief opgevallen. En dat is geen diplomatiek antwoord. Ik meen het uit de grond van mijn hart. Bij PIA Group geloven we in het lokale DNA van onze kantoren en respecteren we hun specifieke eigenheid. Onze ondernemende kantoorverantwoordelijken, samen met hun teams, grijpen de opportuniteiten die dat creëert. Lokale kantoren, die volgens velen gedoemd waren om te verdwijnen, staan sterker dan ooit in de markt onder hun eigen naam, dankzij onze ondersteuning.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Ik vrees dat de economie nog harder gaat sputteren dan nu al het geval is. Vandaag is de achteruitgang vaak nogal verdoken. Sommige sectoren doen geheimzinnig over de tegenvallende resultaten en blijven geruststellende signalen de wereld insturen. Maar steeds meer bedrijven lukt het niet meer om de realiteit te ontkennen. Kortom, het zal er in 2024 -en mogelijk de daaropvolgende jaren- niet makkelijker op worden. Tegelijk ben ik een sterke believer in de veerkracht van economie. Onze ondernemers zullen ook deze moeilijke periode doorkomen. Hetzelfde geldt trouwens voor onze sector. In een economische malaise is onze rol als adviseur crucialer dan ooit.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

Ik zou de vraag graag herformuleren. Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller. Ik stel soms tot mijn verbazing vast dat sommigen denken dat ze die stap al gezet hebben. Niets is minder waar. De toekomst zal nog heel wat veerkracht van ons vragen.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

Je kan technologie en strategie eigenlijk niet van elkaar scheiden. Voor mij draait het altijd om het inzetten van de juiste tools voor de juiste middelen. In het verleden was het vaak zo dat mensen voor een tool gingen die alles moest kunnen. Het resultaat was meestal een teleurstelling. Een doelgerichte combinatie van de mogelijkheden van de nieuwste technologie met onvervangbare menselijke aspecten: dat is voor mij de toekomst. Uiteraard maakt AI daar deel van uit. Artificiële intelligentie zal in meer en meer toepassingen worden ingebouwd. Maar ook daar komt de doelgerichtheid op de eerste plaats.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Welkom bij PIA Group!

Waar raak jij door geïnspireerd?

In een professionele context moet ik het weer niet verder gaan zoeken dan onze kantoren. Onze mensen zijn mijn bron van inspiratie. Petje af voor hoe zij met deadlines en de strubbelingen van verandering omgaan. Ze zijn daarbij ook niet bang om nieuwe wegen te verkennen. Voor elk probleem vinden ze een oplossing, los van hun ervaring en achtergrond.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Privé is het heel simpel: een betere work-life balance. Maar dan met dit verschil dat het goede voornemen niet zoals dit jaar al ergens in de tweede week van januari in de kast verdwijnt.
Beroepsmatig is het doel even eenvoudig: samen verder groeien met alle PIA-kantoren!
Of die twee doelen nu wel of niet combineerbaar zijn, zal ik je dan vertellen in de AccountancyVandaag eindejaarsvraagjes van 2024 😉.

Dank je Nathalie, ook om onze vragen in 2024 sneller en flexibeler te maken 👍. Veel succes met PIA Group en maak aub werk van die betere work-life balance.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Het jaaroverzicht van Johan Jacobs (Konsilanto): "Misschien denk je wel, het zal mijn tijd nog wel doen, maar wat dan met je klant?"

Wie ben je? Ik ben één van de vennoten van Konsilanto, een middelgroot accountantskantoor met vestigingen in Kontich, Me...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.