Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): “Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert.”

Wie ben je?

Ik ben de General Manager van Silverfin België.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Het afgelopen jaar heeft een buitengewone versnelling van de evolutie van AI-toepassingen laten zien. De vooruitgang is ronduit indrukwekkend, waarbij kunstmatige intelligentie zichzelf steeds opnieuw lijkt uit te dagen en te overtreffen. Innovaties op het gebied van machine learning, neurale netwerken en diepe leerstructuren hebben gezorgd voor een exponentiële groei in de mogelijkheden van AI.
Wat misschien wel het meest opvallend is, is de diversificatie van AI-toepassingen in het dagelijks leven. Van spraakgestuurde assistenten tot geavanceerde beeldherkenningssystemen, AI is diep doorgedrongen in ons dagelijks bestaan en heeft de manier waarop we communiceren, werken en ontspannen nu al ingrijpend veranderd.
In oktober 2022 waren enkelingen nog aan het spelen met toepassingen als DallE of Stable Diffusion, vandaag domineert het ontslag van Sam Altman van OpenAI zelf het 7 uur journaal.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

In de accountancy zorgt de krapte op de arbeidsmarkt voor de nodige hoofdbrekens, met weinig beschikbaar talent en moeite bij het aantrekken van jonge accountants. Anderzijds verschuift het verdienmodel in de branche door automatisering, met minder declareerbare uren per klant. Accountantskantoren staan voor de uitdaging om hun toegevoegde waarde opnieuw te definiëren, mogelijk met alternatieve modellen zoals abonnementsservices. Deze twee zaken zijn cruciaal om in te spelen op veranderende behoeften en de impact van digitalisering op het traditionele bedrijfsmodel van de accountant.
De consolidatie golf zette zich in 2023 ook verder. Wekelijks krijgen we bij Silverfin de vraag om kantoren te ondersteunen bij hun overname en of integratie plannen.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Niet 1 maar alle kantoren die AI omarmden in 2023!!
Is het door aan de slag te gaan met Silverfin AI tools, of die van collega’s,
is het door deel te nemen aan AI events,
of door te experimenteren met AI tools als ChatGPT of andere alternatieven,
is het door te lezen over AI en na te denken over de impact op het beroep.
Is het door mijn collega Ken en mezelf uit te nodigen voor een interactive sessie rond AI,…
Al deze kantoren verdienen een vermelding hier omdat ze een brede en open blik hebben en technologie zien als een opportuniteit eerder dan een bedreiging.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Goh, moeilijke vraag. Ik ben dan ook geen econoom.
Ik denk dat het fair is om te stellen dat in 2023 de Belgische economie overal lichtjes is gestegen. Ondanks de hoge energieprijzen en de hoge inflatie eind 2022. Deze beperkte groei zal zich hopelijk voort zetten. Maar is ongetwijfeld onderhevig aan veel wereldse factoren.
De accountancysector is vrij stabiel tegenover de fluctuaties in de algemene economie. In tijden van economische groei kunnen bedrijven meer investeren en expansieplannen nastreven, wat kan leiden tot een toename van de vraag naar accountancydiensten, waaronder advies en financiële planning. Aan de andere kant kan een economische neergang leiden tot kostenbeheersing en een meer kritische blik op uitgaven of andere dienstverlening.
Accountants passen zich aan aan de economische omstandigheden door flexibel te zijn, nieuwe diensten aan te bieden en strategisch advies te verstrekken aan bedrijven in verschillende fasen van hun levenscyclus.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

Duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemen zullen steeds belangrijker worden. Er is een groeiende aandacht voor duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemen in de bedrijfswereld. Accountants kunnen of zullen hierin een cruciale rol spelen. Een rol bij het vaststellen en rapporteren van duurzaamheidsprestaties en het integreren van deze informatie in financiële verslaggeving. Maar ook het adviseren van ondernemingen.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Twee tips:
1. Begin
2. Vandaag
Technologie evolueert razendsnel. Sneller dan ooit. Dit geeft softwareleveranciers als Silverfin toegang tot nieuwe tools en opent nieuwe mogelijkheden. Nieuwigheden komen mede daardoor sneller dan ooit naar de markt. Ontwikkeltijden worden korter, mogelijkheden worden makkelijker toegankelijk. Ik geloof dat accountants goed zijn in de voordelen van nieuwe tools te zien. Echter het implementeren ervan is vaak iets waar men doorheen moet. Vertrouw daarvoor op partners is mijn echte advies. Softwarehuizen hebben massa’s ervaring in het onboarden van hun software of het managen van change doorheen een organisatie. Kies voor softwarepartners met dit soort ervaring. Vraag naar onboarding plannen, customer succes diensten, change programma’s bij het kiezen voor nieuwe tools. Op die manier garandeer je een vlotte onboarding en worden de aangekochte tools optimaal gebruikt.

Waar raak jij door geïnspireerd?

In slechts één jaar tijd heeft de evolutie van AI-toepassingen ons laten zien dat de mogelijkheden schijnbaar onbegrensd zijn. Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert, en het belooft nog veel meer in de toekomst. Ik wil deze evolutie zeer bewust meemaken en meer nog met Silverfin een inspiratie zijn voor de sector en onze klanten.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Persoonlijk, gelukkig zijn en blijven in wat ik elke dag mag doen.
Met Silverfin willen we verder groeien. Groeien door onze accountants te blijven ondersteunen met de beste tools en de beste technologie. Onze AI teams en R&D teams zijn ingericht om de komende 12 maanden een aantal nieuwe producten naar de markt te brengen om accountants nog beter te helpen in hun day2day business.
In een wereld die razend snel verandert en waar technologie een prominente rol in neemt willen wij met Silverfin op die manier onze klanten ontzorgen. Door blijvende investeringen in ons product willen wij de garantie zijn dat accountants volop kunnen profiteren van de technologische ontwikkelingen.

Dank je Domien. Blijf aub gelukkig en wij wensen je veel plezier en succes met Silverfin, AI en duurzaamheid & sociaal verantwoord ondernemen. Een fijn 2024!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Het jaaroverzicht van Johan Jacobs (Konsilanto): "Misschien denk je wel, het zal mijn tijd nog wel doen, maar wat dan met je klant?"

Wie ben je? Ik ben één van de vennoten van Konsilanto, een middelgroot accountantskantoor met vestigingen in Kontich, Me...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.