Het jaar van Wilbert Geijtenbeek: “Gaan Vlamingen nu ook de Nederlandse accountancy veroveren?”
Wie ben je?
Hoofdredacteur van het Nederlandse nieuwsplatform Accountancy Vanmorgen.
Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?
In Nederland is een heuse consolidatie gaande van accountantskantoren. Voor het eerst deed private equity zijn intrede in de Nederlandse markt, toen investeringsfirma Waterland een belang nam in accountantskantoor de Jong & Laan. Kort daarop volgde een Belgische intrede: PiA ging in zee met het Zwolse kantoor Brouwers. Voor ons is dat razend interessant: gaan vermogende Vlamingen nu in de Nederlandse accountancy hetzelfde doen als ze met onze geschreven pers hebben gedaan?
Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?
De schaarste aan accountants is dé trend in de Nederlandse markt. Alle accountantskantoren in Nederland vechten om dezelfde vissen in een gestaag krimpende vijver. Het zou goed nieuws zijn als de vijver weer zou groeien – als meer studenten kiezen voor een opleiding tot accountant. Als het tij niet keert, dan is een versnelde digitalisering van het vak nog het enige antwoord op de schaarste.
Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?
De lezers van Accountancy Vanmorgen leerden mij hoezeer accountants op financieel-economisch journalisten lijken. In mijn periode als hoofdredacteur van Accountancy Vanmorgen heb ik de accountant leren kennen als een nieuwsgierige vragensteller, als een behendige spreadsheetgebruiker, als een doorgronder van de wereld achter de cijfers en als een principieel mens. Een doorsnee accountant is een tikje autistisch, net als ik, en daarom zeer gepassioneerd over zijn hobby, die zijn werk is geworden.
Wat wens je de accountancysector toe?
Ik wens de accountancy meer openheid toe, meer durf om verhalen te vertellen over de spannende kanten van het vak. Ik zou er enorm van genieten als meer accountants de vaardigheid van het vertellen van spannende verhalen uit de eigen ervaring zouden toepassen. Als accountants opener vertellen over de pieken en dalen van hun werk als poortwachter, over hun missers en overwinningen, dan zal het publieke imago verbeteren en zullen meer jongeren tot de beroepsgroep worden aangetrokken.
Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?
We kunnen meer economische transparantie goed gebruiken. Het besluit om de Europese UBO-registers zo kort na de start weer af te sluiten, is een stap achteruit. Juist dankzij journalistiek spitwerk in dergelijke databanken is bruikbare informatie te vinden over kapitaalstromen, pogingen tot verhulling van vermogen en eigendom en belastingontwijking door vermogende wereldburgers en multinationale ondernemingen. Financieel-economisch journalisten zouden toegang moeten behouden tot deze registers.
Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?
Zelf zal ik me toeleggen op het schrijven van een boek, waarin ik alle kennis die ik van de financiële wereld heb opgedaan dankzij accountants, zal kunnen toepassen.
Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?
Koen de Herdt van AccountancyVandaag krijgt van mij een dikke pluim. Ik wens dit nog piepjonge platform veel groei toe in het komende jaar!
Waar raak jij door geïnspireerd?
Door journalisten die het jagen op nieuws combineren met het spitten in documenten. Boeken als die van Dan McCrum en John Carreyrou over respectievelijk Wirecard en Theranos lees ik graag.
Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?
Ik vertaal soms gedichten – liefst vormvast met veel beeldspraak. Hoe rijker de subtekst, des te uitdagender en dus leuker de vertaalklus. Komend jaar wil ik enkele chansons vertalen in klinkend Nederlands. Op sportief gebied wil ik de handstand leren. En op professioneel terrein wil ik een boek uitbrengen (zie hierboven).
Dankje Wilbert voor de pluim en de samenwerking. Erg veel plezier en succes in 2023. We kijken uit naar je boek!