Het jaar van Steven Brouckaert: "De beste adviseur voor een ondernemer is een ondernemer after all."

Wie ben je?

Steven Brouckaert, 48 jaar, accountant van opleiding maar niet meer zo vaak van uitvoering. Vandaag ben ik voorzitter van PIA Group, de accountancy- en advisorygroep die ik in 2012 oprichtte.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

2022 was een bijzonder jaar voor de evolutie van PIA Group. We zijn niet alleen verder gegroeid door de aansluiting van nieuwe kwalitatieve kantoren, we hebben ook internationaal onze eerste stap gezet met de oprichting van PIA Nederland, in samenwerking met Brouwers Accountants. Daarnaast hebben we ingezet op de versterking van onze ondersteunende teams. Last but not least is er de benoeming van Nathalie Calle tot CEO van PIA België. Ik laat de dagelijkse leiding van mijn “kindje” met een gerust hart aan haar over. Zij is de juiste vrouw op de juiste plaats.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Niet alleen de accountancysector verandert snel, de hele wereld rondom ons evolueert in een razend tempo. Dat plaatst onze klanten-ondernemers voor steeds nieuwe uitdagingen. De toenemende digitalisering, de alsmaar strengere regelgeving, het stijgende belang van duurzaamheid: de accountant moet meer dan ooit een adviseur zijn die meedenkt met bedrijfsleiders en hen helpt om de klippen op hun groeipad te ontwijken. Dat is een van de redenen waarom wij niet raken aan de ondernemersspirit van de kantoren die toetreden tot PIA Group. De beste adviseur voor een ondernemer is een ondernemer after all.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Ik heb bijzonder veel gehad aan de inzichten van het team van Baltisse, de private equity-partner van PIA Group. Zij hebben een schat ervaring in het bouwen aan bedrijven en delen die gul met mij en het PIA-managementteam. Zonder hen zouden we vandaag nooit zo ver staan.

Wat wens je de accountancysector toe?

Ik wens dat de persoonlijke band tussen klant en accountant behouden blijft. Niet alleen de digitalisering creëert soms meer afstand dan nodig, ook de werkdruk zet het menselijk contact en de individuele aanpak onder druk. De war on talent en de beperkte instroom van talent helpt daar niet bij. Gelukkig begrijpen steeds meer kandidaten op welke manier PIA- kantoren het verschil maken ook voor hen persoonlijk, of ze nu op zoek zijn naar een goede work-life balance of een ambitieus groeitraject ambiëren. Op het vlak van instroom van nieuwe werknemers ben ik optimistisch voor 2023.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

We moeten meer prioriteiten stellen. Kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit is daar een mooi voorbeeld van. Je moet investeren in klanten die bewust voor je aanpak kiezen omdat ze er de voordelen van inzien en een goede prijs-kwaliteitverhouding naar waarde schatten. Het resulteert ook in een aangenamere samenwerking. Je creëert tijd en ruimte voor de adviseursrol. Dat is ook een belangrijke meerwaarde voor je werknemers én sollicitanten.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Ik zie er een heleboel. Maar sta me toe dat ik op dit vlak niet in mijn kaarten laat kijken. Laten we het erop houden dat PIA Group de middelen heeft om in de komende 12 maanden substantieel te groeien met kwalitatieve kantoren, zowel binnen als buiten België. Je leest er in 2023 ongetwijfeld meer over in AccountancyVandaag.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Daar hoef ik geen seconde over na te denken: dat is het verzamelde PIA-team. Werken voor een groeibedrijf brengt niet alleen kansen maar ook de nodige uitdagingen met zich mee. Het is geweldig om vast te stellen hoe onze mensen daarmee omgaan en zo hebben meegebouwd aan een heel succesvol 2022 voor PIA Group. Daar ben ik hen bijzonder dankbaar voor.

Waar raak jij door geïnspireerd?

In één woord: mensen. Ik vind het geweldig inspirerend om van gedachten te wisselen met mensen die iets te vertellen hebben. En dat in alle branches en sectoren. Je leert er enorm veel van en het verruimt je visie op je eigen sector.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Het ligt in mijn natuur om ambitieus te zijn in alles wat ik doe. Laat ik dus ook maar hoog mikken met het antwoord op deze vraag. Mijn goede voornemen voor 2023 is om zowel in de werksfeer als in mijn privéleven meer tijd vrij te maken voor de dingen die ik graag doe. De verhouding werk-privé mag trouwens een beetje verschuiven in het voordeel van het laatste. Dat is pas ambitieuze doelstelling (lacht).

Dankjewel Steven voor je visie. Een fijn en ondernemend 2023 aan de hele Pia Group!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag