PIA Group, de 3de grootste accountancy en advisorygroep in het midsegment van België, zet zijn eerste stappen in het buitenland. De Nederlandse accountancygroep Brouwers Accountants gaat samen met de groep van ondernemer Steven Brouckaert verder groeien in Nederland. In de komende maanden wordt de overnamestrategie van PIA Group, die in België bijzonder succesvol is, ook bij onze noorderburen verder uitgerold. Referentieaandeelhouder Baltisse, de investeringsgroep van Filip Balcaen, juicht deze internationalisering toe en is uiterst tevreden dat met Brouwers Accountants een sterk ondernemende partij aan boord is gekomen.

Wie is Brouwers Accountants?

Brouwers Accountants, de strategische partner van PIA Group in Nederland, heeft heel wat overeenkomsten met PIA Group. Ook Brouwers bedient voornamelijk kmo-klanten. En net als bij PIA Group staat de ondernemersaanpak centraal. Zelf omschrijven de Nederlanders hun visie als “wij zijn ondernemer naast de ondernemer, zonder op uw stoel te zitten.”

Brouwers Accountants werd in 1988 opgericht in Zwolle door Han Brouwers. Hij bouwde het kantoor uit tot een gerenommeerde speler in de Nederlandse markt.  Een doordachte strategische visie en een kwalitatieve dienstverlening resulteerde de voorbije jaren in een sterke organische groei. Bovendien realiseerde Brouwers Accountants zelf ook een aantal overnames. Vandaag telt het kantoor ook vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn, Genemuiden en Deventer. Voor de dagelijkse leiding heeft Han versterking gekregen van zijn zoon Ewout Brouwers, die na een carrière bij onder meer KPMG en Picnic, onlangs terugkeerde naar het familiebedrijf. “Binnen die grote bedrijven kon ik mijn energie als ondernemer niet kwijt. Dus ik dacht: waarom niet een sector veranderen waarin ik ooit begonnen ben?”, vertelt hij. “De strategische samenwerking met PIA Groep is een mooi moment om het stokje onderling door te geven”, bevestigt Han.

Een gelijklopende visie op de markt.

Brouwers Accountants treedt toe tot de nieuw opgerichte vennootschap PIA Nederland, die het bruggenhoofd van de verdere expansie wordt. De voedingsbodem voor een snelle groei is in ieder geval aanwezig. Ook in de Nederlandse accountancy- en advisorymarkt is er een consolidatiegolf aan de gang.

Ewout Brouwers en Steven Brouckaert zijn eensgezind als het gaat over het belang om toekomstige overnamekandidaten een echt alternatief voor volledige integratie te bieden. “Ik voelde absoluut niets voor een Excelgestuurde aanpak, waarbij het alleen maar rond de cijfers draait”, vertelt Ewout. “In mijn visie krijgt het ondernemerschap na de overname ook lokaal de ruimte en kunnen sterke merken verder leven zonder complexe partnerstructuren. Toen Steven Brouckaert aan ons werd geïntroduceerd, was er meteen een klik. Ik voelde dat de werkwijze van PIA Group ook in Nederland kon aanslaan, ondanks de verschillen tussen onze beide markten”.

Steven Brouckaert sluit daarop aan: “Inderdaad, Nederland is veel meer een adviesland en heeft ook al veel meer stappen gezet in digitalisatie. Maar ook in die context blijft de persoonlijke band tussen klant en medewerker cruciaal. Nederland is absoluut ruimte voor onze unieke combinatie van schaalgrootte en een mensgerichte aanpak.”

De samenwerking concreet.

Brouwers Accountants zal vanaf nu in de Nederlandse markt opereren onder het motto “powered by PIA Group”. Het is de bedoeling dat er snel bijkomende kwalitatieve kantoren de groep komen versterken, waarbij Ewout zich, samen met Steven en in beginsel ook met Han, zal toeleggen op de centrale leiding en overnames van PIA Group in Nederland. Net als in België wil PIA Group zijn partners hier ondersteunen in Operations, Human Resources, IT & Digitalisatie, Finance en Marketing. Met dat doel zal het Nederlandse managementteam verder worden uitgebouwd met domeinspecialisten.

Daarnaast kunnen de kantoren ook een beroep doen op de expertise van het PIA Advisoryteam in Nederland. Brouwers Accountants heeft een omvangrijk team van adviseurs klaar staan om toekomstige kantoren van de nodige specialistische kennis te voorzien.

Tegelijk plannen de samenwerkende partijen nog andere voordelen uit hun bondgenootschap te halen zoals het delen van software, data- en sectorkennis en marktinzichten die verder gaan dan het eigen land.

Beoogde doelstellingen.

De strategische samenwerking is de eerste stap van ambitieuze plannen. Steven Brouckaert: “Met PIA Group Nederland introduceren we ons DNA  in een markt met veel potentieel om van daaruit verdere overnames te doen. Maar ook organisch groeien is voor ons even belangrijk. We partneren ook met die doelstelling in Brouwers Accountants, en investeren straks ook in de andere kantoren waarmee we vandaag al in gesprek zijn.”

Samen zijn PIA Group en Brouwers Accountants goed voor een omzet van meer dan 85 miljoen en 850 personeelsleden.

Baltisse, de investeerder achter PIA Group, reageert bijzonder blij op deze nieuwe stap van Steven Brouckaert en PIA Group: “Wij zijn overtuigd van het verhaal dat Steven met PIA Group schrijft. PIA Group is een omgeving voor ondernemers die geloven in de toekomst en die energie hebben om mee te bouwen aan die toekomst. Dat dit concept nu in Nederland wordt uitgerold is voor ons de bevestiging van het internationale potentieel dat we er altijd in gezien hebben. We kijken, samen met Steven, naar nog meer markten.”

Lees verder op de site van PIA Group