Het jaar van Wouter van de Velde: "De toekomst van onze sector: je accountant, je partner zonder aandelen."

Wie ben je?

Co-CEO van umain, samen met Jerry Wieme. We hebben de dagdagelijkse leiding over de groep van kantoren rond umain.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Onze rebranding. We hebben de afgelopen jaren een uitgebreide strategische oefening met ons volledig team gedaan. Als één van de conclusies kwam hieruit dat we op zoek moesten naar een nieuwe naam.
Tijdens de reveal deze zomer was hard te merken dat de naam umain sterk aansluit bij ons team.
Ik heb onderschat hoeveel energie dit geeft aan het team en welke positieve reacties dit oplevert bij klanten & collega's. Onze waarden: menselijk , casual & ambitieus hebben geholpen bij de keuze van onze nieuwe naam & branding.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Ik merk vandaag een sterke vraag naar de juiste work-life balance. Ons werk wordt complexer, de verwachtingen van de klanten blijven stijgen en mensen vinden is nog steeds een grote uitdaging.
Als evolutie die ik dit jaar opvallend vond, is de steeds groter wordende vraag en nood aan consolidatie. Vooral de verschuiving in grootte van kantoren dat op zoek gaat naar toetreding tot een groter geheel. Vroeger waren het kantoren van 5 a 10 mensen die met die vraag kwamen. Nu zijn het ook al kantoren met 10 tot 25 mensen die deze nood voelen. We vragen ons af hoe dit de komende jaren verder zal evolueren

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Door de verandering van mijn rol in de organisatie, van accountant naar manager, had ik nood aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor heb ik een coach aangesproken die me wegwijs maakt. Ik ben Anissa heel dankbaar om me nog meer te leren genieten van mijn job.

Wat wens je de accountancysector toe?

Een positievere uitstraling, een betere algemene perceptie over de sector.
Algemeen: het is leuk om accountant / adviseur te zijn. Het is zalig om dagdagelijks bezig te zijn met het bijstaan van sterke bedrijven en ambitieuze ondernemers.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Bij umain aansluiten... ;-)

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Onze organisatie is klaar om een volgende stap te zetten. We hebben een heel sterk team waar ik hard in geloof en waar ik heel trots op ben. Ik geloof dat we met ons team klaar zijn om onze groep verder uit te bouwen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Mijn vrouw en mijn familie. M'n vrouw steunt me in alles wat ik doe. Ik ben 's avonds vaak op de baan. Thuis, bij mijn gezin kan ik tot rust komen. M'n familie zijn de mensen die het dichtst bij mij staan en me zeer nauw aan het hart liggen.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Gemotiveerde ondernemers die hun verhaal komen brengen. Ik haal er veel motivatie uit om hen te helpen bij hun uitdagingen. We werden met umain dit jaar gevraagd om partner te worden van Start it @KBC. Startende ondernemers helpen hun dromen te realiseren, geeft me veel energie.
Wat me ook inspireert, is om samen met ons team na te denken over de uitdagingen voor umain en de toekomst van onze sector. Hun input vragen en luisteren hoe zij over de zaken denken. Om er nadien als groep mee aan de slag te gaan.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Beroepsmatig: onze groep van umain-kantoren verder uitbouwen. Kantoren met hetzelfde DNA en dezelfde waarden. De kwaliteit van onze dienstverlening naar de onze klanten op niveau houden en waar mogelijk nog verhogen.
Privé: nog meer genieten van mijn gezin. M'n vrouw heeft ons gezin 2 schatten van dochters gegeven. Met ons 4 wil ik graag nog meer genieten samen.

Dankje Wouter voor je opinie. Veel succes met umain en het umain-team in 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag