Het jaaroverzicht van 2022 – Werner Temmerman

Het jaar van Werner Temmerman: “Ik kreeg de kans om accountants op een andere manier te helpen.”

Wie ben je?

Werner Temmerman, Senior Manager voor België bij Penneo. Ik kom uit een zeer ondernemende familie en het is altijd een droom geweest om op een dag ook echt zelf te gaan ondernemen. Na 12 jaar aan de weg te hebben getimmerd, sta ik heel dicht bij die droom dankzij Penneo (maar ook dankzij iedereen die de laatste 12 jaar op mijn pad gekomen is).
Met Penneo helpen wij accountants en bedrijven om op een makkelijk, efficiënte en voordelige manier te voldoen aan de wetgevingen, dit binnen het kader van het digitaal ondertekenen van documenten en het KYC/AML luik.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Het is een erg uitdagend/bewogen jaar geweest. Per 1 januari kreeg ik bij Exact de kans om het Accountancy team te gaan leiden (wat de new Bizz betreft dan).
Per 1 juni kreeg ik heel onverwacht de kans om Penneo Belgium te gaan leiden/uitbouwen. Hiermee zag ik een mogelijkheid om te proeven van het ondernemerschap en leer ik nog elke dag ongelofelijk veel bij!
Het was een sprong in het onbekende maar ik heb het mij nog geen moment beklaagd.
Daarnaast zijn mijn vrouw en ik einde juni getrouwd ook dus ik hoef u niet te vertellen dat het hectisch was.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Ik zie heel wat ontwikkelingen, of ze allemaal positief zijn dat laat ik in het midden. Als ik rondkijk dan zie ik dat er stilaan een steeds grotere kloof komt tussen de kantoren die zo werken dat het allemaal nog vol te houden is en de kantoren die stillaan verzuipen in een web van deadlines, regels, personeelstekort, slechte klanten…. noem maar op.
De eerste groep werkt steeds efficiënter, doelgerichter (kiest zijn cliënteel en zit er ook niet mee om klanten vaarwel te zeggen) en werkt ook aan een rechtvaardige marge (is niet bang om een correcte verloning te vragen voor het werk). Zij hebben ook te maken met dezelfde obstakels als groep 2 maar managen dit anders waardoor alles net iets leefbaarder is.
Groep 2 zijn de accountants die nog voor grote uitdagingen staan. Zij moeten de spiraal doorbreken en in sommige gevallen een 180°-bocht maken om ervoor te zorgen dat ze op lange termijn kunnen overleven. Ik denk dat dit laatste (overleven) voor sommige letterlijk kan genomen worden, helaas.
Zowel persoonlijk en met Penneo zal ik in ieder geval vanuit mijn overtuigingen beide groepen blijven steunen en proberen helpen. Ik heb ondertussen al heel wat echte vrienden in de sector … ze liggen me nauw aan het hart.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

André Clement, co founder bij Penneo. Hij is een op en top ondernemer die mee Penneo van in een kelder in Kopenhagen naar de organisatie gebracht heeft die ze vandaag is. Tijdens onze gesprekken of ik wel of niet bij Penneo zou komen, had ik best wel veel vragen en was ik onzeker over waar ik zou belanden. Ik zat namelijk best veilig en goed bij Exact. Hij zei:”We build the wings while we fly.” Dat is wat echte ondernemers doen. Je kan nooit vooraf alle antwoorden hebben of voorzien wat er gaat gebeuren. We nemen de situaties zoals ze komen en passen ons aan. Deze mindset is wat ik nodig had.

Wat wens je de accountancysector toe?

’t Ja veel, maar om alles kort samen te vatten: stabiliteit en een leefbaar beroep.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Joker, ik heb geen zin in een politiek correct antwoord of zweverige quotes 😉.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Met Penneo ligt er nog een grote markt in zowel onze Penneo Sign oplossing als voor onze KYC/AML tool. Deze laatste staat gepland om in Q1 beschikbaar te zijn en het handvol accountants aan wie we deze al laten zien hebben, zijn laaiend enthousiast. Met Penneo Sign helpen we al meer dan 8 jaar (in Scandinavië) accountants om snel en efficiënt al hun documenten getekend te krijgen. Zo worden in Denemarken meer dan 70% van alle jaarrekeningen met Penneo getekend. Sinds we dit jaar effectief voet aan grond hebben in België zien we ook hier het gebruik toenemen. Dit is oa te danken aan de goede API connecties met Silverfin en AdminPulse. Dankzij het ecosysteem helpen we de accountant om nog efficiënter te kunnen werken.
2023 zal dus een heel uitdagend en belangrijk jaar worden voor Penneo en ons doel is om nog veel meer accountants en bedrijven te helpen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Geen simpele vraag, ik kies toch voor alle jonge bedrijven die in deze moeilijke economische tijd hard moeten knokken om vooruit te komen. Ik ken zelf ook verschillende ondernemers die in hun opstart zitten en heb enorm veel respect voor hen. Het zijn zij die mee de motor van de Belgische economie boosten. All the best friends!

Waar raak jij door geïnspireerd?

Door bedrijfsleidesr en organisaties die met hard werken en met oog voor de mensen om ons heen successen boeken waar iedereen beter van kan worden.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Penneo verder uitbouwen tot dé referentie op vlak van digital signing en KYC/AML, en tegelijk de juiste balans vinden met/voor mijn gezin.

Dankje Werner voor je opinie en enthousiasme! Veel plezier en succes in 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.