Het jaaroverzicht van 2022 – Raf Dom

Het jaaroverzicht van Raf Dom: “Een dag telt helaas maar 24u en we trachten allemaal zoveel als mogelijk te doen, maar geen nood, morgen is er weer een dag!”

Wie ben je?

Ik ben 43 jaar, afkomstig van het kleine dorpje Beerzel (in de Antwerpse Kempen) en woon in het nabijgelegen Heist-op-den-Berg. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de grootste accountants- en advieskantoren in Vlaanderen. Wij begeleiden ondernemingen, vrije beroepen en organisaties in social profit in het realiseren van hun doelstellingen. Ondertussen zijn we al met meer dan 600 SBB’ers die alle dagen klaar staan voor onze ondernemers.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

2022 zal helaas de geschiedenis ingaan als het jaar van de oorlog in Oekraïne en het jaar waarin de energieprijzen explodeerden. We kwamen nog maar net uit de covid-crisis en meteen staken 2 nieuwe crisissen de kop op. En in tijden van crisis wordt het duidelijk dat de accountant een belangrijke adviesfunctie heeft voor de ondernemer. Het is de accountant die er voor zorgt dat de boekhouding up-to-date blijft en dat de ondernemer het juiste advies krijgt om deze crisis het hoofd te bieden. Er zijn inderdaad ondernemingen die zwaar te leiden hebben onder deze crisis. En voor deze ondernemingen is het de accountant die er mee kan voor zorgen dat de onderneming door de crisis wordt geloodst en het hoofd boven water kan houden.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Ik denk hierbij vooral aan de toegenomen focus op de systeemintegratie om een naadloze gegevensstroom mogelijk te maken en workflows te stroomlijnen. Een accountant werkt vandaag niet alleen met een boekhoudsoftware; hij heeft een heel arsenaal aan tools ter beschikking, waardoor manuele taken drastisch verminderd worden voor de accountant én voor de klant.
Dankzij geïntegreerde verbindingen moet belangrijke informatie (zoals contacten, rekeningen en facturen) slechts één keer ingevoerd worden en die worden dan automatisch gesynchroniseerd met de bedrijfssystemen van zowel de klant als de accountant. Op die manier vermijden we een dubbele gegevensinvoer en het risico op fouten vermindert.
Optimalisatie voor beide partijen dus. En de accountant kan de ondernemingen zeker adviseren over zulke systeemintegraties.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Hij is al meer dan een halve eeuw overleden, maar de quotes van Albert Einstein blijven mij inspireren. Bijvoorbeeld deze: “If you can’t explain it simple, you don’t understand it well enough.”
We maken heel wat zaken onnodig complex. Zo complex dat het soms moeilijk uit te leggen valt. En dat moeten we zien te vermijden. Als je wil dat je stakeholders – en niet in het minst je medewerkers – je volgen in je visie, dan moet je die visie helder kunnen uitleggen. Anders zal je ze niet realiseren, ondanks alle inspanningen in het kader van changemanagement.

Wat wens je de accountancysector toe?

Ik wens de sector een jaar van rust en van ondernemerschap toe. Het lijkt paradoxaal, maar dat is het niet, althans niet in mijn hoofd. Ik hoop dat de sector kan terechtkomen in wat rustiger vaarwater want de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de steeds complexer wordende regelgeving zorgen voor een hoge werkdruk. We hebben dringend tijd en ruimte nodig om de 1001 opportuniteiten die er zijn, als sector te kunnen vastpakken en ernaar te kunnen handelen. Ik denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheidsrapportering en de verdere introductie van artificiële intelligentie in de werking van een accountantskantoor.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

De accountant wordt nog al te vaak aanzien als een uren-machine die vergoed wordt op basis van de gepresteerde uren. Het zou een grote stap vooruit zijn indien de sector zou kunnen evolueren naar een value-based-pricing-systeem waarbij we aan de klant heel duidelijk de meerwaarde van de dienstverlening of het advies kunnen uitleggen. De tijd dat een accountant er alleen maar voor zorgt dat “de papieren” in orde zijn, is al lang verleden tijd. We zijn nu veel meer nodig als coach van de ondernemer; de klant-ondernemer wil dat we strategisch mee nadenken over de toekomst van zijn bedrijf. En die opstelling laat zich niet vertalen in uurtje-factuurtje.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Hoewel schaalvergroting in de sector al enkel jaren bezig is, zie ik dit niet als een opportuniteit voor SBB. Wij hebben ervoor gekozen om voornamelijk te blijven groeien op eigen kracht wat niet wegneemt dat we iedere overnameopportuniteit kritisch bekijken: het moet vooral matchen qua visie en bedrijfscultuur.
De echte kansen zie ik in meer samenwerking met bedrijven die diensten aanbieden die complementair zijn met de diensten van een accountantskantoor. Dan denk ik aan IT-bedrijven, aan bedrijven die zich bezighouden met energie en duurzaamheid, enzomeer.
Hun producten of diensten zijn complementair aan ons huidig aanbod en met die brede waaier kunnen we de klant echt helpen bij het maken van hun keuzes of bij het nemen van beslissingen. De kunst is om creatief te kijken hoe je als accountant door samenwerking de maximale synergie in werkzaamheden kunt bereiken.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Daar moet ik niet lang over nadenken. Dat zijn zonder enige twijfel onze 600 medewerkers. Hun inzet en flexibiliteit in vaak stresserende periodes zijn buitengewoon. We spreken intern vaak over het specifieke SBB-DNA, zonder het exact te kunnen definiëren. Toch weten we allemaal dat het vooral de familiale bedrijfscultuur is die ons bindt. En we doen er als management alles aan om dat zo te houden.
Ik profiteer hier dan ook al van de gelegenheid om iedere collega alle goeds te wensen voor het komende jaar, zowel op privé- al op professioneel vlak. Maar ik ga dat natuurlijk ook nog persoonlijk doen.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik kan geïnspireerd of gefascineerd raken door een boeiende spreker of door een goed boek. Nieuwe inzichten zijn altijd welkom. Ook de stilte van de natuur in de vroege ochtenduren werkt rustgevend en inspirerend: al joggend laad ik mijn batterijen op. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Beroepsmatig hoop ik samen met onze medewerkers weer een stap te zetten in de realisatie van onze toekomstplannen. En privé moet het allemaal niet altijd even groots of spectaculair zijn; gewoon goed mag ook. Geluk zit uiteindelijk in simpele dingen, niet?

Dank Raf. Veel succes met alle uitdagingen als kersvers CEO van SBB.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.