Het jaar van Nicolas Maes en Willem Tack: "Ondernemerschap is een marathon, geen sprint. Accountants spelen hierin een cruciale rol."

Wie zijn jullie?

Nicolas Maes, directeur regionale klantenorganisatie en Willem Tack, business manager accountants bij Liantis.

Wat blijft jullie het meeste bij van het afgelopen jaar?

Helaas zal 2022 ons altijd doen herinneren aan de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De kosten voor elektriciteit en gas blijven ook vandaag nog erg hoog. Zo hoog zelf dat ze sommige ondernemers dwingen om hun activiteiten tijdelijk stop te zetten. Uit grootschalig Liantis-onderzoek bij 1.586 ondernemers weten we dat de meerderheid van de zelfstandige ondernemers – 6 op de 10 – letterlijk wakker ligt van de stijgende kosten en de impact hiervan op hun zaak. Die bezorgdheid weegt ook door bij accountants. Want – zeker in crisistijden – zijn accountants diegene die hun eerste aanspreekpunt zijn. Het zijn accountants die ondernemers en kmo-werkgevers door deze crisis loodsen

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De deadline voor de aangifte van de personenbelasting ligt intussen al achter ons, maar de bijkomende hectiek en spanningen zitten ongetwijfeld nog vers in het geheugen van vele accountants. Uit een recente bevraging die Liantis afnam bij meer dan 400 accountants en belastingadviseurs, bleek dat het stressniveau in de kantoren hoge toppen scheert. Maar liefst 88,6% gaf aan ‘regelmatig tot zo goed als altijd stress’ te ervaren.
Daaraan het hoofd bieden, is momenteel de belangrijkste ontwikkeling in de sector. Dat doen we bij Liantis op verschillende manieren, zowel digitaal als fysiek. Zo gaat het over er letterlijk 'staan voor de accountant': ook zij hebben nood aan ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van coaching of opleidingen om hen te versterken in hun rol als werkgever. Maar evengoed door digitale ontwikkelingen die accountants in hun dagelijkse job vooruit helpen en ervoor zorgen dat ze hun adviesrol nog meer kunnen waarmaken voor hun klanten-ondernemers.

Wie leerde jullie in 2022 een belangrijke les?

Bashir Abdi. Als ambassadeur inspireert Bashir zowel Liantis-medewerkers als klanten-ondernemers met zijn verhaal. “Ondernemerschap en topsport: die twee zaken lijken eigenlijk ontzettend hard op elkaar. In beide disciplines start alles met een droom. En moet je vaak een lange weg afleggen vooraleer je resultaten boekt en op het hoogste niveau meedraait.” Bashir inspireert ondernemers om hun dromen na te jagen, ook al is de weg ernaartoe niet altijd eenvoudig. Ondernemerschap is geen sprint, maar een marathon.

Wat wensen jullie de accountancysector toe?

Net zoals in heel wat andere sectoren is het vinden van de juiste medewerkers in de accountancysector nog steeds een enorme uitdaging. Accountants en andere cijferberoepen waren trouwens bij de eersten die destijds op de lijst van knelpuntberoepen verschenen. We hopen dan ook dat jongeren steeds meer de weg vinden naar de accountancysector. We zijn alvast blij om samen met Bizzcontrol de Bizzgames te mogen organiseren. Onder andere hiermee willen we studenten aantonen dat accountancy aantrekkelijk, gevarieerd én uitdagend is!

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

De werkdruk bij accountants blijft heel hoog. Dat komt door verschillende factoren: de enorme tijdsdruk die door alle deadlines ontstaat, alle compliance-verantwoordelijkheden én het gebrek aan mensen in de sector. Die uitdagingen zullen morgen nog niet verdwenen zijn, en dat maakt dat elke accountant vandaag moet stilstaan en nadenken over zijn of haar kantoororganisatie. Automatiseren en digitaliseren alleen zal niet helpen als we ons gedrag daar niet op aanpassen. En die gedragsverandering zit zowel bij de accountant zelf als bij de klanten-ondernemers. We moeten dus ook meer stilstaan bij de implementatie van digitale tools en ondernemers sensibiliseren dat dit zowel voor hen als voor hun raadgevers veel voordelen heeft.

Welke zakelijke kansen zien jullie voor 2023?

Voor 2023 zien we dat connecties en ecosystemen nog veel kansen bieden voor accountants. Zo zien we bijvoorbeeld dat 30% van de tijd verloren gaat in communicatie, het opvolgen van dossiers, het opvragen van gegevens… Met Liantis zetten we daarom sterk in op automatiseringen, tools en integraties die ervoor moeten zorgen dat zaken meer geconnecteerd, geautomatiseerd én dus makkelijker verlopen. Zo werken we samen met Bothive: een online tool die processen zoals de personenbelasting automatiseert en zo zorgt dat er minder druk bij de accountant ligt.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jullie beste wensen en waarom?

Alle accountants! Het zijn zij die zich dag na dag inzetten voor al onze ondernemers. En dat allemaal onder immens veel druk. Recent hadden we een event met de titel ‘The Future is Now’ waar onze voorzitter Jan Verhoeye zei: “Laat onze accountants één dag staken en onze economie valt volledig plat.” Wel hij heeft overschot van gelijk. We moeten dit mooi beroep koesteren en de beroepsgroep het respect bieden dat het verdient.

Waar raken jullie door geïnspireerd?

Afgelopen jaar zijn we veel in contact gekomen met startups. Dat zijn vaak jonge ondernemers die hun innovatief idee in de markt zetten en daar echt op een zeer inspirerende manier mee omgaan. Steeds met een ontzettend grote drive, veel weerbaarheid en tomeloze ambitie. En dat werkt ongelofelijk aanstekelijk. We laten ons dus graag inspireren door deze groep ondernemers.

Welke doelen stellen jullie privé en beroepsmatig voor 2023?

Met Liantis blijven we verder investeren in onze samenwerking met accountants. Samen nog meer de krachten bundelen om onze ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo start ik (Willem) met een nieuwe functie binnen Liantis als business manager accountants: een functie die ons in staat moet stellen om nóg dichter bij de accountants te staan. Sowieso kunnen accountants op hun twee oren slapen. Samen met alle Liantis-collega's werken we ons dienstenaanbod verder uit: zowel onze bestaande oplossingen als nieuwe ontwikkelingen. Nice to meet you in 2023!

Dankjewel Willem en Nicolas voor jullie duo-input. Een speels (Bizzgames 🧐) en marathon-lang ondernemend 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag