Het jaaroverzicht van 2022 – Nicholas De Nil

Het jaar van Nicholas De Nil: “Het is hoog tijd dat we accountancystudenten een aantrekkelijk(er) beeld geven van de sector.”

Wie ben je?

Nicholas De Nil is founder en CEO van Bizzcontrol, een Gentse softwareleverancier die accountants helpt om betere adviesverleners te worden voor al hun klanten.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Het afgelopen jaar heb ik op bijna alle hogescholen gastcolleges gegeven om de studenten kennis te laten maken met ‘het verhaal achter de cijfers’. Het beeld dat accountancystudenten hebben van de sector weerspiegelt niet het potentiële carriérepad en de boeiende jobinhoud die je als accountant kunt hebben. Veel studenten gaan er vanuit dat het klassieke ‘inboekwerk’ nog steeds dé hoofdtaak is als accountant, aangezien hier zowel tijdens de opleiding als tijdens de stage in het laatste jaar zeer sterk de nadruk op wordt gelegd. Ná elk gastcollege kreeg ik steevast de reactie van studenten dat ze verbaasd waren dat ze als accountant ook een zeer belangrijke rol kunnen spelen in het (professionele) leven van zeer veel ondernemers. Ik merk duidelijk een groeiend verschil in de profielen waar accountantskantoren naar op zoek zijn, en het beeld van de jobinhoud die leeft bij studenten.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Een personeelstekort is er altijd geweest, en zal er waarschijnlijk altijd zijn. Het belangrijkste verschil met vroeger is dat het moeilijk vinden van geschikt personeel niet enkel meer een invloed heeft op het aantal klanten die een kantoor kan bedienen, maar een regelrecht gevaar vormt voor het voortbestaan van bepaalde kantoren. Kantoren die nog niet op de digitale trein gesprongen zijn en die de jobinhoud van hun medewerkers beperken tot het repetitieve inboekwerk, vinden gewoonweg geen personeel meer waardoor de zaakvoerders van deze kantoren na elke pensioenviering hun personeelsbestand kleiner zien worden, hun eigen werkdruk zien toenemen en de waarde van hun kantoor volledig wegebt.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Tijdens een congres georganiseerd door Femke Hogema in Nederland leerde ik de quote “sell them what they want, give them what they need“.
Bij onze kantoren zie ik dit regelmatig terugkomen: zaakvoerders kiezen voor Bizzcontrol omwille van de visie, omwille van het feit dat we hen zullen helpen om de rol van adviesverlener op te pakken. Dit is namelijk wat ze écht willen bereiken. Echter, om een succesvolle samenwerking op te starten, is het belangrijk om te beginnen met hen te geven wat ze op dat moment echt nodig hebben, wat veeleer gaat om het automatiseren van processen die ze vandaag reeds manueel uitvoeren. Het automatiseren van het opstellen van een jaarprognose is daar een concreet voorbeeld van. Het proces van het opstellen van een dergelijke prognose reduceren we van 2 uur naar slechts 5 minuten. Dit zorgt voor een directe tijdsbesparing wat een zeer grote positieve impact geeft op de interne werkdruk. Door deze werkwijze toe te passen, merk ik dat we met al onze klanten een solide basis hebben gecreëerd, waar we de komende jaren op kunnen verder bouwen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Ik wens de sector een grotere instroom aan jong talent toe. Hierbij niet enkel de talenten die gepassioneerd zijn door het theoretische luik van accounting, maar ook talenten die voor de sector kiezen omwille van de adviesrol die ze kunnen vervullen. Hiervoor is het noodzakelijk dat we samen werken aan een ander en beter imago van de sector.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Als we erin willen slagen om talentvolle jongeren die graag de rol van adviesverlener wensen op te nemen naar de accountancysector te trekken, is het nodig dat we samenwerken om een heel ander beeld van de sector naar buiten te dragen. Als je nu aan de kersttafel aan jouw schoonmoeder uitlegt dat je kiest voor een richting in accountancy zal je waarschijnlijk op weinig applaus mogen rekenen. Dit moet en kan anders, accountants hebben immers het potentieel om de rol van CFO op te nemen voor tientallen kleinere ondernemingen. Met dat beeld zal je waarschijnlijk meer punten scoren bij de schoonmoeder!

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Het klantenbestand van Bizzcontrol is in 2022 vervijfvoudigd, en toch heb ik het gevoel dat we nog maar aan het begin van ons verhaal staan. Het is onze visie om accountants te helpen om de rol van adviesverlener op een haalbare en schaalbare manier uit te kunnen voeren. Dit doen ze vaak niet alleen voor hun klanten, maar zeker ook (en misschien zelfs voornamelijk) voor hun eigen medewerkers. Veel kantoren beseffen dat het aantrekken van talent niet enkel mogelijk is door mooie voorwaarden aan te bieden, maar ook door een aantrekkelijke jobinhoud en duidelijke toekomstperspectieven te kunnen geven. Vooral in dat laatste staan wij onze kantoren bij vanuit het geloof dat iedereen die de rol van adviesverlener wílt opnemen, dit ook daadwerkelijk kan zonder eerst 5 jaar inboekwerk te moeten verrichten. Gelet op het feit dat we onze klanten écht willen helpen om in hun missie te slagen, ben ik er van overtuigd dat we de groei uit 2022 zullen kunnen herhalen in 2023. Het is onze droom dat élke ondernemer de inzichten krijgt die hij/zij nodig heeft om betere beslissingen te kunnen nemen, om zo een financieel gezondere onderneming te kunnen bouwen. Samen met ons gepassioneerd team én met al die enthousiaste accountants die we de laatste jaren reeds gesproken hebben, ben ik er ook van overtuigd dat we hierin zullen slagen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Het ITAA heeft op mij een zeer positieve indruk gemaakt met hun eerste ITAA congres op 9 en 10 november. Het is mede door dit type inspirerende bijeenkomsten waar ideeën worden uitgewisseld onder accountants, beroepsverenigingen, softwareleveranciers en andere partijen uit het ecosysteem dat het imago van de sector een extra positieve boost krijgt. Ik wens alvast dat deze lijn in 2023 kan worden doorgetrokken, zodat we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat we de accountancysector aantrekkelijker maken.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik raak geïnspireerd door bedrijven of personen die vanuit een persoonlijke missie erin geslaagd zijn om een grote impact te hebben op de maatschappij of op een specifieke groep mensen. Steevast zie je een bepaald stramien terugkeren waarbij de founders in kwestie een doel voor ogen hadden, maar zelf te klein waren om een voldoende grote impact te maken en hiervoor een team bij elkaar hebben gebracht waarmee ze samen naar dat doel hebben toegewerkt. Als je achteraf terugblikt op hoe een initieel idee is uitgegroeid tot een business die enerzijds een groep mensen heeft samengebracht en anderzijds een impact heeft gemaakt op het leven van vele mensen, kan dat behoorlijk inspirerend werken!

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Het combineren van het verder succesvol uitbouwen van Bizzcontrol samen met ons top-team, in combinatie met een gelukkig gezinsleven met vrouwlief en drie kinderen, aangevuld met talrijke leuke momenten met familie en vrienden… Dat lijkt mij alvast een mooi doel voor 2023!

Dank Nicholas, zeker ook voor je inspanningen naar de hoge scholen. Een succesvol 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.