Het jaaroverzicht van 2022 – Lieven Delzeyne

Het jaar van Lieven Delzeyne: “Remain a lifelong student. Don’t lose that curiosity!” (Indra Nooyi)

Wie ben je?

Ik ben Lieven Delzeyne, sales director Acerta voor accountants.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Van alles wat er het afgelopen jaar op ons afkwam, blijven de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne me het meeste bij. De crisis bracht bijvoorbeeld veel onzekerheden met zich mee. Werknemers en werkgevers stellen zich de vraag hoe ze op het einde van de maand hun rekeningen zullen kunnen betalen. Uiteindelijk eisen al deze onzekerheden ook hun mentale tol. Bij Acerta willen we hier actief een oplossing bieden. Ons project ‘Veerkrachtig Ondernemen’, richt zich op het wellbeing van zelfstandigen. Vanaf 2023 kunnen zelfstandigen hun mentaal welzijn opkrikken via een zelfscan die we samen met IDEWE ontwikkelden. Daarnaast zijn we ook hoofdpartner van Accountants in nood, een vzw die werd opgericht om accounts waarbij de hoge werkdruk doorweegt, te ondersteunen. Of we het willen of niet, in 2023 bouwen wij verder op de stevige fundamenten van 2022. Acerta maakt de keuze om de uitdagingen te benaderen als opportuniteiten om accountants (en ook zelfstandigen en werkgevers) te ondersteunen en samen naar een haalbare werkwijze te zoeken.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Binnen accountancy zijn er momenteel niet één, maar drie belangrijke ontwikkelingen.
Allereerst is er de war for talent waar we mee te kampen hebben. Het is hoog tijd om het beroep van accountant nog aantrekkelijker te maken. De zoektocht naar de juiste medewerkers verloopt niet vanzelfsprekend, waardoor sommigen met een personeelsgebrek zitten. Dit zorgt ervoor dat accounts hun strakke deadlines niet altijd kunnen behalen en daarom kwaliteit boven kwantiteit verkiezen, door noodgedwongen een klantenstop in te voeren.
Tijdens deze war for talent, hebben accountants ook nog te maken met stijgende softwareprijzen. Om deze prijsstijging het hoofd te kunnen bieden, ontstaat bij de kleinere kantoren de nood om samen te werken. Uiteindelijk kiezen ze soms voor een duurzame verbondenheid in de vorm van een fusie. Dit ecosysteem waarin onderling expertises aan elkaar uitbesteed worden, heeft in de accountancysector een belangrijke plaats ingenomen.
Tot slot is ook de ontwikkeling van de digitalisatie onmisbaar. Accountants kunnen hierdoor de behoeftes van de klanten niet alleen beter aanvoelen, ze kunnen er ook gerichter op inspelen. In het totaalplaatje van klanttevredenheid, zal AI ook zeker haar stempel drukken.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Dat was voor mij toch wel Steven Van Belleghem. Tijdens de Acerta Summit 2022 wist hij op een toegankelijke en inspirerende manier het belang uit te leggen van de accountant als ‘homo digitalis’. Hij bracht het inzicht dat de digitalisatie binnen accountancy onze vriend en niet onze vijand is. Want als onderneming haal je net profijt uit de verbondenheid die gepaard gaat met technologie. Steven onderstreepte hierbij ook het belang van een kritische houding. Net als de customer needs, veranderen ook de digitale tools. Enkel als we de mogelijkheden van onze tools slim inzetten, kunnen we hiermee tegemoet komen aan de specifieke noden van onze klanten.
Zijn conclusie? Omarm de technologische innovaties, want deze creëren ruimte voor accountants om meer in te zetten op de empathische dienstverlening en zo de optimale adviseur te worden.

Wat wens je de accountancysector toe?

Zoals ik al zei, kan de druk in de accountancysector hoog oplopen en haar (mentale) tol eisen. Daarom wens ik de accountancysector toe dat de digitalisering haar kan helpen vooropgestelde deadlines te halen en dat de overheid ook mee helpt nadenken hoe ze druk op deze sector kan verminderen.
De technologie zou de werkdruk moeten kunnen verspreiden zodat accounts zich meer kunnen inzetten op het puur adviseren van hun klanten, op die empathische rol die bij ons ook zo belangrijk is. Ik wens het de sector toe en tegelijkertijd geloof ik er ook in dat deze verandering langzaam maar zeker bezig is.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

2023 moet het jaar zijn waarin accountants zich kunnen opstellen als een aantrekkelijke werkgever. Omdat we met de war for talent zitten, gebruik ik bewust ‘moeten’. Gelukkig is dit geen onhaalbare opdracht. Een belangrijke verandering is hier de shift naar meer thuiswerk. Sinds het verplicht thuiswerken door corona, aanschouwen werknemers dit meer als een recht dan als een privilege. Uit de werknemersbevraging van Acerta bleek dat maar liefst 87% hybride wil werken. Wie talenten wil binnenhalen (of behouden), zal dus op de hybride boot moeten springen. Als werkgever haal je hier ook voordeel uit. 70 % van de werknemersbevraging door Acerta, geeft aan productiever te zijn bij thuiswerk. Idealiter gebruik je de dagen dat je werknemers naar kantoor komen om met elkaar te overleggen zodat men op de thuiswerkdagen kan focussen op complexe dossiers. Hierbij is het vertrouwen, de motivatie en de inspiratie die je als leidinggevende geeft natuurlijk super belangrijk.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Op zakelijk vlak zie ik nog verbeteringen mogelijk op vlak van samenwerking. In Wallonië moeten we meer moeten inzetten op de digitalisering door bv. het organiseren van webinars. Dankzij online opleidingen, kunnen accountants hun reistijd omzetten in extra klantenondersteuning. Ook hierin liggen nog groeikansen als we een meer regionale aanpak willen hanteren.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Ik kijk op een belangstellende manier naar de visionairen in onze samenleving. Hun vooruitziendheid en ondernemingsdurf zijn van grote waarde voor de innovaties die onze professionele omgeving optimaliseren. Het is mede dankzij hun inzichten en rendabele strategieën dat de accountancysector zichzelf en haar klanttevredenheid kan blijven verbeteren. Een win-win, dus.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik vind het altijd heel inspirerend om CEO’s uit verschillende sectoren aan het woord te horen. Het is zeer interessant te horen welke uitdagingen hun pad kruisen en hoe zij deze benaderen en aanpakken. Nadien stel ik me dan steeds de vraag of wij diezelfde methode ook kunnen toepassen in de accountancysector. Het is belangrijk om met elkaar te blijven brainstormen over waar en hoe we verbeteringen kunnen implementeren. Door in dialoog te gaan en een kritische houding aan te nemen, komen we al een heel eind. Ik ben ervan overtuigd dat we altijd iets kunnen leren van anderen.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Privé wil ik wat meer tijd maken om aan sport te doen. Een mens is maar gezond als hij zowel intellectueel als sportief bezig is. Als sales director ben ik verantwoordelijk voor de groei in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Accountants nog meer ontzorgen, een optimale service geven, dat zou me in 2023 een goed gevoel geven.

Dank Lieven voor je bijdrage, erg veel succes met Acerta in 2023. En sport ze!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.