Het jaaroverzicht van 2022 – Koen De Herdt

Het jaar van Koen De Herdt: “Elke ondernemer heeft recht op een innovatieve accountant”.

Wie ben je?

Ik ontdekte mijn passie voor accountants tijdens mijn loopbanen bij Bank Van Breda, SD Worx & Xerius. Daarna startte ik als ondernemer. AccountancyVandaag is een van de realisaties waar ik erg veel voldoening uithaal. Ook het fysiek samenbrengen van kleine groepjes innoverende accountants rond specifieke thema’s is waanzinnig verrijkend. Ik voel me een ‘ondernemer voor accountants’.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Uiteraard wat er gebeurt in de wereld en de mega geo-economische gevolgen ervan. En wat accountants betreft: hun innovatiedrang en hun zoektocht naar extra medewerkers.
Wat een stijd – wat een uitdaging.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Het belang van ‘een sterke accountant aan de zijde van een sterke ondernemer‘ evolueert positief. Ondernemers zijn zich terug meer bewust van de toegevoegde waarde van een accountant. Crisissen dragen daar -beetje vreemd natuurlijk- aan bij. Niemand anders kan deze rol claimen, al zijn er natuurlijk super veel goede ‘niet-compliance’-ondernemerscoaches.
Daarnaast zijn de uitdagingen met alles wat met data te maken heeft, enorm groot. We staan met accountancy en advies nog maar in het begin van een veelbelovend traject. De inzichten uit data combineren met persoonlijk advies door de accountant … dat wordt nog een lastige om mee aan de slag te gaan.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Omdat ik erg veel in nauw contact sta met accountants, kies ik voor hen die mij advies hebben gegeven. Ik word zelf een beter ondernemer en mens omdat zij mij de kans geven hen te helpen en dingen te organiseren voor hen. Hun feedback en oprechte opinie vanuit de praktijk is goud waard. Dankjewel daarvoor.

Wat wens je de accountancysector toe?

Dat geïntegreerde technologie nog beter inspeelt op de echte noden van de accountant. En dat de ondernemer technologie omarmt op advies van de accountant.
De verplichte e-facturatie is een belangrijke stap. Maar waarom wachten wij altijd tot iets verplicht wordt? Wij zijn toch voorlopers in innovatie, niet?
Verder zou ik graag zien dat de beleidsmakers in accountancy diverser worden. Kijk nu naar dit jaaroverzicht: voornamelijk mannen in een blauw pak. Dat moet anders. Willen we het beroep aantrekkelijker maken, moeten we hier ook durven veranderen.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Radicaal automatiseren, durven veranderen, durven innoveren, met vallen en opstaan en altijd met respect voor het menselijk vermogen om aan te passen. En ook andere profielen dan enkel accountants aanwerven in accountantsbedrijven. Je zal zien, dat verrijkt en versterkt.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Zakelijk? Wel, AccountancyVandaag is nog jong op de markt. We hebben in een korte periode een belangrijke plaats ingenomen in het brede landschap van accountancy. In 2023 zullen we die positie verder claimen met allerlei positieve initiatieven (deze reeks jaaroverzichten is er zo eentje). We zullen onze redactieraad verstevigen en werken graag samen met alle spelers die het goed menen en echte toegevoegde waarde leveren. Ons landje is immers te klein om elkaar tegen te werken. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: ondernemerschap en innovatie stimuleren. En de accountant is daar aan zet. Niet enkel accountants die als innovator of early adopter voorop lopen, ook de majority.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Alle ondernemers en accountants die samen (durven) innoveren. ik geloof sterk dat beiden elkaar moeten versterken. In beide richtingen. Pull en push als het ware.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Interviews, podcasts, lezingen, … van/met mensen die écht de tijd nemen (en krijgen) om hun visie helemaal toe te lichten. Detailinfo, meer betekenis en het waarom komen over ’t algemeen veel te weinig aan bod. Ik wil correlaties kunnen leggen vanuit details. Dat vind ik leerrijk en zo kan ik innovatief blijven. En ja, ik vind die toegevoegde waarde meer en meer exclusief in private online communities (verbazend 😉). Private communities boeien me enorm omdat ik daar de theorie vind, aangevuld met de praktijk die door de members zelf toegelicht wordt.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Het digital nomad-leven intrigeert me. Daar wil ik wel eens werk van maken. En zakelijk: me dag in, dag uit, blijven inzetten voor ondernemerschap, middels de accountant.

Dankjewel aan alle geïnterviewden voor hun medewerking en visie. Een fijn en ondernemend 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.