Het jaar van Karen Muylaert: "Ondernemen is meer dan cijfers, het is ook emotie".

Wie ben je?

Karen Muylaert, COO en een van de managing partners van aternio. Bijna 40 jaar lang geven wij finance & legal solutions aan elke ondernemer op een zeer persoonlijke en vertrouwelijke manier. Ik hou vooral van het menselijk contact in mijn job: de gesprekken met onze ondernemers die we begeleiden, het sparren met collega-accountants en het samenwerken binnen ons team.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Dat we onze accountancy- en legaldiensten niet alleen kunnen aanbieden in de échte wereld, maar morgen ook in de Metaverse.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De algemene uitbreiding van het vak in zijn geheel: enkel bezig zijn met accountancy is al lang niet meer voldoende. Digitalisatie, uitbreiding van diensten, een concurrentieel HR-beleid, … zijn zaken die er noodgedwongen bij komen kijken de laatste jaren. Het aspect duurzaamheid is een recenter gegeven waarvan we nog niet precies helemaal weten hoe dit te verwerken in onze rapporteringen en dergelijke.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Het afgelopen jaar hielden we met aternio een inspirerende academy over 'de strategie van het geluk'. Hieruit kwam een heel eenvoudige maar toch zo belangrijke les: aanvaard wat je niet kan veranderen en verander wat je wel kan veranderen.
Als ik het voor mezelf analyseerde, besefte ik dat ik teveel energie stak in de dingen die nu eenmaal zo zijn en je dus niet kan veranderen. Door daar geen energie en inspanning meer aan te geven kan je meer dingen doen met de zaken die je wel kan veranderen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Een halt aan het gegeven dat wij meer en meer de rol van een controlerende overheid moeten overnemen. En een open deur voor ondernemerschap voor onszelf. Door oa deontologie en wetgeving wordt dit momenteel nog te veel afgeremd.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Algemeen moeten we meer rekening houden met het gegeven dat alles een limiet heeft. Onze planeet en de natuur geven dit op verschillende vlakken aan en toch laten we onze economie allesbepalend zijn voor de manier hoe we hierop reageren.
In de accountancysector moeten we meer durven: durf om te factureren naar de waarde die we toevoegen, durf om eens buiten de lijntjes te kleuren, durf om het niet altijd zomaar eens te zijn met overheden en beroepsinstituten, durf om krachten te bundelen en zaken gezamenlijk aan te pakken (zoals we dit met Complium doen),…

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Creativiteit, ondernemerschap en inspiratie gebruiken om een verdere groei van ons kantoor te realiseren.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Mijn gezin omwille van de synergie tussen ons: mijn man is mijn tegenpool in zowat alles maar kan me lezen zoals geen ander, het is een cliché maar ik kan wel voor alles terecht bij hem. Mijn kinderen zorgen voor een besef dat we niet altijd alles zo moeilijk moeten maken: genieten van eenvoudige, dagdagelijkse dingen kan zo’n deugd doen zolang je liefde voor elkaar hebt. Ze helpen me veel zaken te relativeren. Ook al zijn ze nog jong, ik heb al veel geleerd van en door hen.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik reis heel graag en elke bestemming geeft me inspiratie. Dit op heel diverse vlakken: van de ene reis kom je heel gedreven terug en heb je 100 nieuwe plannen in je hoofd om uit te werken; van een andere reis kom je terug met het idee dat alles wel wat trager mag en dat het ok is om soms eens op de pauzeknop te duwen. Verder haal ik inspiratie uit goede, diepgaande gesprekken.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Op privé-vlak wil ik me voornamelijk blijven focussen op de dingen die me echt gelukkig maken, de rest overboord gooien of relativeren.
Professioneel gezien wil ik een verdere groei realiseren en een team dat zich gelukkig blijft voelen bij aternio.

Dankjewel Karen voor deze mooie bijdrage en tof dat je emotie toevoegt aan ondernemerschap. Erg veel plezier en succes in 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag