Het jaar van Johan Jacobs: Vooruitzien werkt!

Wie ben je?

Ik ben Johan Jacobs, vennoot en bestuurder van Konsilanto, een fullservice accountantskantoor met vestigingen in Kontich, Rotselaar en Mechelen. In de organisatie houd ik mij vooral bezig met begeleiden van de klanten in alle facetten van hun ondernemer-zijn. Ik tracht de ondernemer bij te staan voorbij een traditionele invulling van accountancy en fiscaliteit.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Ondanks een schaarste op de arbeidsmarkt zijn we er toch in geslaagd om als kantoor nieuwe mensen aan trekken. Door in te zetten op een bewuste communicatie, een persoonlijke begeleiding van onze medewerkers en een strategische visie op het vlak van HR maken we het verschil.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De vaststelling dat een aantal ondernemers geen accountant meer gaan vinden. Als ik kijk naar de combinatie van prijszetting, de omvang van de boekhouding en de rendabiliteit van de klant, dan leidt dit in bepaalde gevallen toe dat een ondernemers geen accountant meer gaan vinden.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Wel dat is mijn medevennoot Kris Bollen. Hoop, liefde en vertrouwen zijn essentieel in een organisatie.

Wat wens je de accountancysector toe?

Ik wens de accountancysector vooral een grotere uitstraling naar de de buitenwereld toe. Dat we als sector ons kunnen ontdoen van het duffe en oppervlakkige imago. Dat jongeren kunnen zien wat het beroep echt inhoudt.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

In de dagdagelijkse werking van ons beroep is software essentieel onderdeel. De uitdaging bestaat er volgens mij in om iedereen op kantoor correct met al deze tools te laten werken. Dit zal er voor zorgen dat het werk efficiënter zal verlopen.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Ik merk dat de consolidatiegolf in de wereld van de accountantskantoor nog volop woedt. Voor middelgrote kantoren die tegen de personeels- en IT-uitdagingen aanlopen zie ik nog opportuniteiten. Wij houden als kantoor onze ogen en oren open. Onze duidelijke visie op software en HR kan een uitweg bieden voor deze kantoren.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Het ITAA wens ik moed en durf om eindelijk hun interne transformatie in gang te zetten. Daarnaast lijkt het me ook een must dat het ITAA een veel grotere rol opneemt ter promotie van het beroep. Dit lijkt me dé uitdaging van de toekomst voor hen. Ik wens hen hierin dan ook zicht- en voelbare actie!

Waar raak jij door geïnspireerd?

Het sparren met concullega's over de toekomst van het beroep doet me steeds weer nadenken, evolueren...

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Ik zou graag een betere work-life balance vinden. Op professioneel vlak zou ik mij meer willen focussen op management en strategie. En privé zou ik een keer meer een pint willen gaan drinken.

Dankje Johan voor je inzichten en erg veel succes in 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag