Het jaaroverzicht van 2022 – Glenn Vandamme

Het jaar van Glenn Vandamme: “Als we #Samenimpact maken, dan kunnen we écht iets veranderen”.

Wie ben je?

Ik ben medeoprichter en 50% van het ‘olijke’ Finplex-duo. Ondertussen loop ik al een 15 jaar binnen de accountancysector en heb zo’n 400 kantoren bezocht. Daarnaast denk ik dat ik het gros (zo’n 300 software vendors) van de softwarespelers ken binnen de fintech wereld en zet me nu al verschillende jaren in om met de sector #SamenImpact te maken.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Uiteraard de zinloze oorlog in Oekraïne als ik het globaal bekijk (en daarbij de bedenking maken dat voortschrijdend inzicht precies niet aan de mensheid besteed is). Als ik het bekijk van binnen de sector uit, dan ben ik oprecht geraakt door de samenwerkingen en de kennisdeling binnen de Finplexclub. Kantoren delen kennis en ervaringen om elkaar echt vooruit te helpen.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Ik denk dat de overnamegolven zowel binnen de Fintech-bedrijven als de kantoren zelf wel nog altijd opvallend zijn. Daarnaast merk je een groter en groter wordende kloof tussen kantoren die automatisering en digitalisering omarmen en de ‘Bokrijk-kantoren’ die ambachtelijk blijven verder werken. Beiden hebben hun eigen uitdagingen al merk je wel dat de shift van interessant cliënteel duidelijk uitsluitend naar de digitaal denkende kantoren aan het verhuizen is. Tot slot is het personeelstekort een pijnlijke evolutie die zich helaas blijft verder zetten.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Ik vrees dat het risico om hier in een cliché-val te trappen zeer hoog is, maar ik ga het toch doen. Dit jaar heb ik uit zowat elk gesprek die ik had met accountants, docenten, collega’s, studenten, partners, mijn vrouw, mijn kinderen… wel IETS geleerd om de puzzel naar de toekomst toe nog beter te leggen. Blijven praten, blijven kennis delen en nieuwsgierig zijn is volgens mij hét recept om elk jaar iets beter te doen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Ik wens de accountancysector vooral een grotere instroom van medewerkers toe. Uiteraard staan wij met Finplex en AllemaalDigitaal volop voor automatisering en digitalisering, maar het zijn (en zullen altijd) de mensen die écht het verschil maken. Lap, weer zo’n cliché.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Samenwerken op hoger niveau. Uiteindelijk heeft de sector gemeenschappelijke uitdagingen en doelen. Wanneer de softwarehuizen, kantoren, scholen, sociaal secretariaten, … samenwerken en ervaringen uitwisselen met elkaar gaan we écht het verschil kunnen maken. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een project vanuit UGent, waarbij men studenten in het middelbaar warm maakt om in de sector te komen. De resultaten zijn zeer goed, maar de middelen om dit uit te rollen zeer beperkt. Dit soort projecten zijn te weinig bekend bij de andere stakeholders in de sector en verdienen echt wel ondersteuning.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

2023 gaat nu al de geschiedenisboeken ingaan als een turbulent jaar. Heel wat bedrijven zullen het moeilijk hebben en het kaf zal van het koren gescheiden worden. Op zich is dit een uitdaging die voor iedereen als een opportuniteit bekeken moet worden. Laten we dit dan ook doen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Elke persoon of instantie die zonder eigenbelang in 2023 #Samenimpact wil maken. Los van welke sector dan ook. Enkel samen maken we het verschil.
Trouwens iedereen die de tijd neemt dit te lezen: mijn beste wensen!

Waar raak jij door geïnspireerd?

Praten met mensen, ze in contact brengen met anderen en nieuwsgierig zijn, zijn allemaal geweldige manieren om meer te weten te komen over de wereld om ons heen. Ik test nu al een tijdje regelmatig verschillende software en elke keer sta ik versteld van de mogelijkheden die zich voordoen. Ik vraag me vaak af welke andere mogelijkheden ik nog moet verkennen, en mijn nieuwsgierigheid drijft me om meer te leren. Elk nieuw stuk software dat ik ontdek, brengt een nieuw perspectief en een opwindend scala aan mogelijkheden met zich mee. Met elke nieuwe app krijg ik een beter begrip van de wereld om me heen, wat me helpt trends te identificeren, kritisch te denken en uiteindelijk betere beslissingen te nemen. Trouwens dit stuk werd met software geschreven 😉. Leve technologie!

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Professioneel hebben we ons het doel gesteld om onze Finplexclub nog te laten groeien tot 100 kantoren (die passen binnen de visie) en dan de aanmeldingen voor de club af te sluiten, kwestie van het exclusief te houden. We zitten nu net boven de 50 kantoren en we zijn er van overtuigd dat we daar dan ook in moeten slagen. En privé probeer ik nog steeds mijn work-life balance zo gezond mogelijk te houden, in combinatie met een verderzetting van mijn midlifecrisis doel die in 2022 ontstaan is: voor mijn 40e een marathon te lopen. Maar dat komt net iets te vroeg in 2023 😉.
Fijne feesten allemaal!

Dankjewel Glenn om je input door technologie te laten schrijven 😉. Een fijn en ondernemend 2023! En op naar een Finplexclub met 100 leden.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.