Het jaar van Domien Claeys: "Terug naar het oude & nieuwe 'normaal'".

Wie ben je?

Domien starte zijn carrière in Accountancy. Als accountant & belastingconsulent werkte hij ondermeer voor Vandelanotte waar hij naast het beheer van een klantenportefeuille de kans kreeg interne projecten vorm te geven en door te voeren. Zo leerde hij de werking van een accountantskantoor door en door kennen. Nadat hij binnen Silverfin leiding gaf aan verschillende teams nam hij eerder dit jaar de rol van General Manager voor Silverfin België op.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

De oorlog in Oekraïne. Je zou denken dat wij als mensheid voorbij het punt van oorlog voeren zijn. Zaken als de koude oorlog, iets dat ik alleen ken vanuit de geschiedenislessen, zijn plots terug zo dichtbij. Het is geen leuk gevoel om te beseffen hoe kwetsbaar onze wereld wel is.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De digitaliseringsgolf zet zich aan een deftig tempo verder. Bestaande softwarehuizen ontwikkelen door, nieuwe apps met een duidelijke purpose, steken regelmatig hun kop boven water. Dat zal de komende jaren zo doorgaan.
Maar wat wij binnen Silverfin heel duidelijk zien is dat de tijd om van 'een goed idee' tot bewezen ROI bij onze klanten steeds korter wordt. Vandaag rollen we software uit waar accountants vanaf dag één rendement van hebben. Deze snelheid van ontwikkeling, geholpen door AI-systemen en de snelheid van adoptie en ROI is significant sneller dan pakweg 3 jaar geleden.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Waarschijnlijk trap ik een open deur in: de war for talent die er in accountancyland heerst. Kantoren zijn op zoek naar personeel om hun klanten van hun diensten te voorzien. Digitalisering lost een stukje van de puzzel op maar brengt zeker geen volledige oplossing. Het ziet er niet naar uit dat dit probleem snel opgelost zal zijn. Wij werken actief mee aan de vorming van jonge accountants zowel aan universiteiten, hoge scholen als zelf in het secundair onderwijs. Het is onze gedeelde verantwoordelijkheid, met de volledige sector, om mensen terug warm te krijgen voor het uitdagende beroep van accountant.

Wat wens je de accountancysector toe?

Personeel.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

De overheid werkt, in overleg met de sector, aan API's. Interfaces zodat softwarehuizen en accountantskantoren vlot kunnen communiceren en integreren. Vanuit een modernere aanpak om onnodige upload of overgetypt te voorkomen. Het lijkt een kleine, technische stap maar ik geloof dat dit onnodige hordes wegneemt en het leven van de accountant een stuk éénvoudiger kan maken. Ik hoop dat de eerste cases het voor onze overheidsdiensten duidelijk maken dat dit ook voor hun processen een optimalisatie is. Daarbij hoop ik dat de snelheid van ontwikkeling van deze interfaces een stuk meer middelen/budget krijgt.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Onze baseline is connected accounting. In 2023 willen wij accountants verder en beter verbinden. Ik denk daarbij aan twee nieuwe, zeer concrete cases die wij in 2023 uitrollen.
Verbinden in overnames en verbinden met hun klanten.
Wij willen, in deze consolidatiegolf, een katalysator zijn voor kantoren die overnemen. Met de juiste tools en set van services willen we kantoren helpen bij overnames. Daarnaast krijgen wij meer en meer de vraag van kmo's, veelal via hun accountant, om Silverfin uit te rollen. In 2023 willen wij onze klanten, accountancykantoren, helpen bij het faciliteren van een oplossing voor dit soort specifieke gevallen. Dit om de accountant en zijn klant naadloos te laten samenwerken.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Iedereen die zijn steentje bijdraagt aan de accountancysector. AccountancyVandaag en andere groeperingen doen het goed. Allemaal. Er is een duidelijke nood voor kantoren en accountants om zich te verbinden, best practices en lessons learned te delen. In een veel ruimer kader dan enkel inhoudelijke vorming en digitalisering. Een dikke pluim voor jullie energie en tijd!

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik krijg persoonlijk ongelofelijk veel energie van samenwerken. In een team of met klanten. Zelden heb ik een goed idee door op mijn eentje op een probleem te kauwen. Zet mij in een groep, in een team dat elkaar vertrouwt en geen enkel probleem voelt te groot. Dat is wat ik graag doe, dat is waar ik voor op sta.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Niet echt een meetbaar doel 😉 maar gelukkig zijn en blijven. In mijn gezin en in wat ik elke dag met Silverfin doe. En stilletjes hopen en geloven dat we het leven van onze klanten daarmee ook een stukje beter maken.

Dankjewel Domien voor je bijdrage en de beste wensen. Een fijn en ondernemend 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag