Het jaaroverzicht van 2022 – Danny De Pourcq

Het jaar van Danny De Pourcq: “Accountants worden meer dan ooit het aanspreekpunt nummer 1 van de ondernemer.”

Wie ben je?

Danny De Pourcq is commercieel verantwoordelijke bij Xerius. Samen met zijn collega’s van Xerius vindt hij het fantastisch om aan de zijlijn de veranderingen in de accountancy sector te volgen. Niet alleen volgen, want daar waar mogelijk is wil hij ook zijn steentje bijdragen aan die toekomst. Danny gelooft sterk dat de accountant de vertrouwenspersoon nummer 1 blijft voor de ondernemer. Dat is ook nodig om de ondernemer te helpen bij de groei van zijn onderneming. Bij wie anders moet die aankloppen? Eigenlijk is de missie van Xerius en de accountant dezelfde: het stimuleren van ondernemerschap en ervoor zorgen dat de ondernemer zich kan focussen op de dingen die voor hem belangrijk zijn. Zonder ondernemers is er geen toekomst!

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Uiteraard de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De klimaatverandering, al is dat niet nieuw natuurlijk. Toch zullen deze fenomenen ook meer en meer een invloed hebben binnen accountancy bedrijven. Een economische crisis vraagt sowieso veel meer aandacht en opvolging van de onderneming van klanten. Ondernemers verwachten ook meer begeleiding van hun accountant in tijden dat het moeilijk gaat. Duurzaamheid wordt in de toekomst ook een belangrijk thema, waar de accountant een rol in zal spelen. Niet alleen de harde cijfers, maar ook hoe ondernemingen omgaan met mensen en milieu wordt een belangrijke parameter om de waarde van een onderneming te meten.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Onlangs was ik op een studiedag over Robotic Accounting in Nederland. Opvallend was dat bepaalde Fintech-spelers steeds meer diensten rechtstreeks aan de klant aanbieden. Zo kan je bijvoorbeeld met de financiële App van het Nederlandse Bizcuit onder andere binnen de 5 minuten een aanvraag voor het financieren van één of meerdere verkoopfacturen regelen. Met andere woorden: de middleman (accountant) wordt meer en meer gepasseerd. Vandaag gaat in het gemiddelde accountantskantoor nog teveel aandacht naar de interne efficiëntie en kijkt men soms te weinig naar de lange termijn. Vandaar dat het echt van belang is om die klantbehoefte binnen je kantoor scherp te stellen.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

In september organiseerde Xerius een Crypto Bootcamp voor accountants, in samenwerking met de Digital Currency Academy. Door deze opleidingsdag is voor mij een nieuwe wereld opengegaan. Cryptomunten als de bitcoin gaan ervoor zorgen dat er nieuwe economieën tot stand gaan komen. Dankzij NFT’s of non-fungible token ga je digitale spullen bezitten. Over 10 jaar kijken we ook helemaal anders naar het internet met de komst van Web 3.0. Vandaag zie ik ook al de eerste accountantskantoren die diensten in de Metaverse aanbieden. Leven en werken in de fysieke wereld gaan moeiteloos overvloeien naar de virtuele wereld. Enfin, vanaf september zijn we daar heel wat over beginnen lezen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Accountants moeten echt hun waarde doorrekenen. Vaak onderschatten ze die. Accountants weten dankzij hun jarenlange ervaring en bijscholing een antwoord op heel veel. Je mag dat niet zomaar weggeven. Durf een hoger tarief te vragen (en meer dan de index). Accountantskantoren hoeven trouwens niet bang te zijn om hun tarieven aan te passen. Bij Xerius merken we dat heel wat ondernemers tegenwoordig moeilijk onderdak vinden bij een accountant. Als je kijkt naar de beperkte instroom van studenten die een accountancy richting volgen, dan kan je alleen maar vaststellen dat er op korte termijn te weinig accountants zullen zijn. Daarom moet het vak een meer ‘sexy’ uitstraling krijgen.
Net zoals in het onderwijs wordt teveel de schaduwzijde van het beroep in de media belicht. Met de komst van Evi Geysels heeft het onderwijs nu een onderwijsambassadeur. Zij moet jongeren en mensen uit andere sectoren warm maken om leraar te worden. Zo iemand is ook nodig om één van de mooiste en gevarieerde beroepen, dat van accountant, te promoten.
Dus samengevat: wat wens ik de sector toe? Hogere tarieven (vraag en aanbod, weet je wel) en meer jongeren die voor dit vak kiezen.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Accountants moeten meer met elkaar samenwerken. Als er dan al een bedreiging is, dan komt die wellicht uit een onverwachte hoek. Het is altijd nuttig om te kijken welke compliance taken echt iets opbrengen. Misschien kan je bepaalde zaken beter uitbesteden zodat je als accountant meer aandacht kan hebben voor de klant. Uit het onderzoek dat de UHasselt, in opdracht van Xerius, in 2020 deed, bleek wel dat de focus die accountants in de toekomst willen leggen vaak niet overeenkomt met de diensten waar ondernemers het meest behoefte aan (gaan) hebben. Er dient dus over gewaakt worden dat het toekomstig aanbod van diensten een gezonde mix is van eigen interesses (sterktes/specialisaties) en de effectieve noden van de klanten. Het doel moet zijn om de mismatch tussen vraag en aanbod zo klein mogelijk te houden. Hiervoor moet je je klanten regelmatig bevragen.
Volgens het onderzoek gaan de ondernemers het meest nood hebben aan volgende diensten: budgettering, subsidies aanvragen, begeleiding in moeilijke tijden, begeleiding bij steunmaatregelen, veranderingen in de wetgeving meedelen, juridische zaken opvolgen, het volledige verzekeringskaartje in beeld brengen, vragen beantwoorden rond beloningsbeleid, begeleiding in de groei en het leveren van strategisch advies.
De software vendors moeten ook meer samenwerken, zodat het gebruiksgemak voor de accountant verbetert. Open API’s en zo, maar ook minder overlap in bepaalde programma’s. De softwarespelers moeten accountants meer zekerheid geven met een prijszetting op lange termijn. Nu worden prijsverhogingen vaak op een onverwacht moment aangekondigd. Prijsstijgingen zijn vaak noodzakelijk omdat technologie ontwikkelen duurder wordt en er ook een schaarste is aan IT-ontwikkelaars. Een goede voorbereidende communicatie kan veel onheil voorkomen.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Nu de digitale factuur vanaf 2024 ook bij ons verplicht zal worden, lijkt overschakelen naar e-invoicing een slimme strategische zet. Waarschijnlijk zullen eerst de grote bedrijven aan de beurt komen en zullen kmo’s en zelfstandigen nog wel wat uitstel krijgen. Toch denk ik dat accountants hier het voortouw moeten nemen om hun klanten voor te bereiden op deze ingrijpende verandering.
Ook voor Xerius ligt hier nog wat werk op de plank. Het vervaldagbericht van ons sociaal verzekeringsfonds bieden we vandaag al aan de meeste pre-accountingpakketten op een digitale manier aan. Het ondernemingsloket moet nog volgen.
Verder willen we het leven van de accountant zo gemakkelijk mogelijk maken. Door ‘The War for Talent’ is het inderdaad van belang dat je als accountant tijd kan winnen door de processen efficiënter te maken. En dat is iets waar Xerius graag aan wil meewerken. Zo mag je een nog meer doorgedreven integratie met de bedrijfsleidersservice van SD Worx verwachten en een verdere optimalisatie van Xerius Desk. Xerius is vandaag ook al aanwezig in andere digitale tools waar accountants dagdagelijks mee werken. Ik denk hier bijvoorbeeld aan Silverfin. SD Worx Finbox stuurt dan weer automatisch en in realtime de loondocumenten door naar de boekhoudsoftware. En net zoals in de voorbije jaren willen we accountants heel veel inspiratie bieden op weg naar die mooie toekomst.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Als ik naar het ondernemerslandschap kijk dan denk ik dat een wereld zonder accountants ondenkbaar is. Door het nijpend tekort aan accountancy profielen spreekt men in Amerika al van een crisis. In een steeds complexere wereld hebben ondernemers een aanspreekpunt en een klankbord nodig. En waar kunnen ze daarvoor terecht? Juist, bij hun accountant. Je lost niet alles op met een digitaal aanbod of een goeie uitleg die je via Google terugvindt. Elke situatie is net iets anders en daarvoor moet je terecht kunnen bij je vertrouwde adviseur. Van mens tot mens.

Vandaar de warme oproep voor iedereen die in de accountancy sector actief is: hou nog even vol! Jammer genoeg zien we financieel talent (vroegtijdig) uit de sector verdwijnen. Uiteindelijk zullen op korte termijn alle repetitieve taken geautomatiseerd worden, zodat je nog breder aan de slag kan gaan met de vragen van je klanten. En dan wordt de jobinhoud nog interessanter.
Verder wil ik ook iedereen bedanken die de accountancysector ondersteunt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan initiatieven zoals AccountancyVandaag (jawel), de Finplexclub, Allemaal Digitaal, Sterk Digitaal en de begeleiding van de software vendors.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Nieuwsgierigheid. Door veel te lezen en de ontelbare toffe persoonlijke contacten in een jaar. Dat is een belangrijke aanbeveling: durf uit je comfortzone stappen, stel je open en luister ook naar andere mensen uit sectoren die misschien ver van je leefwereld staan. Als je al die dingen aan mekaar lijmt, dan zie vaak ongelooflijk veel opportuniteiten. Ook voor je eigen business.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Op mijn leeftijd wil je vooral gezond blijven om toch nog een tijdje te kunnen meedraaien in de fantastische job die ik bij Xerius heb. Ik haal heel veel energie uit de contacten met accountants. Maar ook bij iedereen die de accountantssector een warm hart toedraagt. Samen met mijn collega’s van Xerius hoop ik dat we de fijne samenwerking met accountants kunnen doortrekken in 2023 en hopelijk nog verder kunnen uitbreiden. In 2023 kijk ik zelf uit naar de vijfdaagse reis naar New York met tachtig accountants, een aantal leertrajecten voor accountants en de Accountancy inspiratietour naar Nederland in een nieuw jasje.
Privé? Tegen een leuke reis zeg ik nooit nee. Zo heb ik dit jaar met mijn gezin een mooie rondreis in het Zuidwesten van Amerika gemaakt. Dat was geweldig en dat zijn dingen die je niet mag uitstellen tot later. Zulke reizen kan je omwille van het prijskaartje niet jaarlijks doen. Jammer 🙂. Voor 2023 heb ik van mijn vrouw begrepen dat de woonkamer en de keuken opnieuw behangen en geschilderd moeten worden. Gelukkig heb ik bij Xerius voldoende vakantiedagen, maar alle hulp is altijd welkom.

Dankjewel Danny en dank Xerius voor het geloof in AccountancyVandaag. Veel schilderplezier en succes met de accountants in 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.