Het jaaroverzicht van 2022 – Brecht Vanderper

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper: “Accountancy is sexy! Le nouveau comptable est arrivé!”

Wie ben je?

Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er beslist om in 2013 een samenwerkingsverband aan te gaan met Frank Soenen en Wim Van West. Dit om vooral een antwoord te kunnen bieden op de groeiende vraag naar meer gespecialiseerd werk zoals juridische adviesverlening en advies in successieplanning. Zo is het huidige Bofisc Tax&Legal (voorheen Advision) ontstaan. We zouden kunnen stellen dat we op dat gebied reeds een voorloper waren en het nut zagen om kennis te delen over verschillende kantoren heen.
Ondertussen is de Bofisc-familie gegroeid tot een warm nest voor bijna 100 medewerkers, verspreid over 7 West-Vlaamse vestigingen.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

De laatste jaren hebben we zwaar ingezet op digitalisering en automatisering. Het is dan ook leuk dat we hiervoor dit jaar werden beloond met de Yuki-award voor snelst groeiend digitaal kantoor!
De inspanningen van onze medewerkers werden hiermee nog eens in de verf gezet. Ons ‘human capital’ is dan ook het belangrijkste goed van onze organisatie. Het is leuk om als groep die erkenning te krijgen en heeft intern ook een boost gegeven om verder te werken op de ingeslagen weg. We zijn trots op het parcours die reeds werd afgelegd en we zijn ervan overtuigd dat we met de juiste partners verder een mooie groeiverhaal kunnen schrijven.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

In de boekhoudwereld kan men natuurlijk niet rond de grote consolidatiegolf die momenteel bezig is. Een trend die zich al enkele jaren voordoet en die volgens mij nog versnelt. Ieder kantoor/groep probeert de juiste keuzes te maken in een snel veranderend landschap. Vroeger was een accountantskantoor van 100 medewerkers zeer groot, terwijl dit nu niet meer het geval is.
Als kantorengroep is het vooral belangrijk om voeling te hebben en houden met zowel de klant als de medewerker. We hechten dan ook heel veel belang aan direct en persoonlijk klantencontact. Tevens zorgen we ervoor dat onze medewerkers zich thuis voelen en dat er ruimte is voor zelfontplooiing.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Sinds dit jaar hebben we een sparringpartner, Jeroen Meens, die ervoor zorgt dat we eens meer stilstaan bij ons traject. En het belangrijkste is misschien wel dat we vooral ook eens mogen trots zijn op hetgeen we al verwezenlijkt hebben op die korte periode. Waarschijnlijk de typisch West-Vlaamse mentaliteit die ervoor zorgt dat we vooral gas geven, maar soms moet men ook eens durven gewoon content zijn. Bij deze, bedankt Jeroen om ons bijkomende inzichten te geven!

Wat wens je de accountancysector toe?

Ik hoop het beroep van accountant terug aantrekkelijk te maken. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we een prachtig beroep hebben waar adviesverlening primeert.
Meer dan welke tussenpersoon ook zijn wij als boekhouder dé ideale partner om ondernemers te begeleiden en adviseren. Jammergenoeg worden we nog altijd vrij stereotiep weergegeven in de media. De ‘saaie’ boekhouder, zonder hobby’s, met een stoffig maatpak die ganse dagen tussen een stapel papier zit in een veel te donker kantoor. Terwijl de realiteit totaal anders is geworden. Het is onze taak om dit beeld 180 graden te draaien!
Accountancy is sexy!

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Binnen Bofisc moeten we nog meer de nadruk leggen op het verder uitbouwen van onze experten-afdeling. We zien onze Tax & Legal -afdeling als een kenniscentrum waarmee we onze adviesverlening tot een hoger niveau kunnen tillen. Het is onze visie dat we niet alle expertise in huis dienen te hebben, daarvoor kunnen we rekenen op een uitgebreid netwerk van partners, maar het is toch zeer belangrijk om de nodige know-how in huis te hebben om onze klanten maximaal te ontzorgen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

De jeugd krijgt voor mij de beste wensen. Dit zijn de ondernemers en accountants van de toekomst. Als we de welvaart willen behouden die we nu bezitten, dan zal er flink moeten geïnvesteerd worden in de jeugd. Mijn idee is dat de jonge generatie soms teveel gepamperd wordt, op die manier krijg je geen nieuwe inspirerende personen. Je krijgt teveel mainstream waar er te weinig mensen zijn die ondernemend/vooruitstrevend zijn. De jongere generatie moet gestimuleerd worden om uitdagingen aan te gaan, om buiten hun comfortzone te treden. Enkel op die manier kunnen ze groeien als persoon, met vallen en opstaan.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Als accountant komen we in contact met heel veel verschillende mensen. En iedere ontmoeting, ieder gesprek, iedere contact zorgt voor nieuwe inzichten en nieuwe gedachten. Uit die vele gesprekken haal ik telkens terug energie om het beste uit mezelf en andere te halen. Ik word niet geïnspireerd door één bepaald iets of persoon, maar ik haal mijn inspiratie bij alle mensen die ik ontmoet en waar ik een connectie mee voel.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Ik heb in mijn leven nog nooit veel doelen gesteld. Ik zie wel wat er mijn pad kruist en probeer er altijd het beste van te maken. Ik ben positief ingesteld en geloof in het lot. Alles wat gebeurt, heeft zijn reden! Ik laat de doelen stellen over aan anderen!

Merci voor je input Brecht en een succesvol 2023 gewenst!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.