Het jaar van Bert De Bie:"Mag het allemaal een beetje eenvoudiger?"

Wie ben je?

Bert De Bie is CEO van liberoo (de nieuwe naam van “Groep Anthonissen”). Als basis heb ik een opleiding accountancy-fiscaliteit genoten. Zelf ben ik steeds iemand die op zoek gaat hoe procedures kunnen vereenvoudigd worden door automatisatie en digitalisatie. Deze mindset bekijk ik graag in een groter geheel. Liberoo is mijn eerste en enigste werkomgeving sinds ik afgestudeerd ben, nu 25 jaar geleden. Binnen liberoo ben ik doorgegroeid van dossierbeheerder naar kantoorleider om een goede 3 jaar geleden de taak van CEO op te nemen.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

De impact van de oorlog in Oekraïne. Het maakt me bewust hoe fragiel onze “wereld”economie wel is. Deze oorlog heeft meer dan ik verwacht had rechtstreekse invloed op onze lokale ondernemers. Dan denk ik vooral aan de grondstofprijzen, energie, schaarste van bepaalde producten…

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Er is momenteel heel veel aan het gebeuren in de accountancywereld. Naast de blijvende digitalisering en automatisatiegolf bij de “compliance” activiteiten merk ik dat de technologie meer en meer wordt ingezet op de automatisering van de “adviezen” met behulp van o.a. de A.I.-ontwikkeling. Een andere grote ontwikkeling binnen de accountancywereld is de consolidatie- en overnamegolf van een aantal grotere spelers in de markt maar ook nieuwe samenwerkingsverbanden tussen bestaande, kleinere, accountancy kantoren.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Enkele maal per jaar kom ik samen met een aantal ondernemers (van buiten de accountancysector) waar we een uitdaging voorleggen in een vertrouwelijke omgeving. De input die ik daar krijg van die andere ondernemers is veel meer waard dan alle managementboeken samen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Duidelijker en eenvoudigere regelgeving. De accountancysector moet zich te veel bezig houden met het onder controle krijgen van aanverwante reglementering (GDPR, AWW,…). Op deze manier verliezen we meer en meer de focus op wat we eigenlijk het liefst doen: de klant adviseren.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Het verschuiven en laat aankondigen van deadlines. Dit gaf in 2022 een enorme stress op onze mensen. Duidelijke en tijdige afspraken zijn nodig zodat gestructureerd naar deze datum kan gewerkt worden. Dit zal een pak meer gemoedsrust en duidelijkheid scheppen en niet alleen voor de accountants maar ook voor onze klanten en organisaties die evenementen en opleidingen organiseren voor de accountancysector. Gelukkig zie ik momenteel teksten verschijnen bij de beroepsorganisaties die de goede richting uitgaan.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Voor liberoo kijk ik alvast uit naar nieuwe samenwerking met kantoren die onder de liberoo-vlag willen komen. We hebben in 2022 hard gewerkt aan de formalisering van de liberoostructuur om het aanbod van de ontzorging naar de kantoren duidelijk af te lijnen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

In eerste instantie mijn vrouw. Omdat zij, naast haar eigen drukke professionele job, steeds klaar staat voor onze opgroeiende pubers en thuis veel taken opneemt zodat ik kan focussen op mijn job. Daarnaast wil ik zeker de liberoo-collega’s mijn beste wensen aanbieden. Door de permanente tekorten van collega’s, wijzigende marktsituaties en bijkomende verplichtingen was 2022 voor hen een hectisch jaar. Ik wens mijn collega’s in 2023 minder druk en meer rust.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Zelf raak ik enorm geïnspireerd door de nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in onze sector. Een omgeving waar een stand still situatie zou zijn, geeft mij alvast veel negatieve energie. Dit is misschien wat in tegenstrijd met de rust ik die aan mijn collega’s toewens maar persoonlijk heb ik de drive nodig om te blijven evolueren.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Voor liberoo wens ik verder te werken aan de professionalisering van onze omgeving door te zoeken naar de optimale structuur en dienstverlening. Privé hou ik mijn doelen graag eenvoudig: dingen doen ik graag doe: afspreken met vrienden en gezinsuitstapjes. Dat zijn zaken die mij gelukkig maken. Is dit niet het mooiste wat een mens kan verlangen?

Dankje Bert. Veel succes in 2023 en laat ons het aub wat eenvoudiger houden 😉.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag