Het jaaroverzicht van 2022 – Bert De Bie

Het jaar van Bert De Bie:”Mag het allemaal een beetje eenvoudiger?”

Wie ben je?

Bert De Bie is CEO van liberoo (de nieuwe naam van “Groep Anthonissen”). Als basis heb ik een opleiding accountancy-fiscaliteit genoten. Zelf ben ik steeds iemand die op zoek gaat hoe procedures kunnen vereenvoudigd worden door automatisatie en digitalisatie. Deze mindset bekijk ik graag in een groter geheel. Liberoo is mijn eerste en enigste werkomgeving sinds ik afgestudeerd ben, nu 25 jaar geleden. Binnen liberoo ben ik doorgegroeid van dossierbeheerder naar kantoorleider om een goede 3 jaar geleden de taak van CEO op te nemen.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

De impact van de oorlog in Oekraïne. Het maakt me bewust hoe fragiel onze “wereld”economie wel is. Deze oorlog heeft meer dan ik verwacht had rechtstreekse invloed op onze lokale ondernemers. Dan denk ik vooral aan de grondstofprijzen, energie, schaarste van bepaalde producten…

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Er is momenteel heel veel aan het gebeuren in de accountancywereld. Naast de blijvende digitalisering en automatisatiegolf bij de “compliance” activiteiten merk ik dat de technologie meer en meer wordt ingezet op de automatisering van de “adviezen” met behulp van o.a. de A.I.-ontwikkeling. Een andere grote ontwikkeling binnen de accountancywereld is de consolidatie- en overnamegolf van een aantal grotere spelers in de markt maar ook nieuwe samenwerkingsverbanden tussen bestaande, kleinere, accountancy kantoren.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Enkele maal per jaar kom ik samen met een aantal ondernemers (van buiten de accountancysector) waar we een uitdaging voorleggen in een vertrouwelijke omgeving. De input die ik daar krijg van die andere ondernemers is veel meer waard dan alle managementboeken samen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Duidelijker en eenvoudigere regelgeving. De accountancysector moet zich te veel bezig houden met het onder controle krijgen van aanverwante reglementering (GDPR, AWW,…). Op deze manier verliezen we meer en meer de focus op wat we eigenlijk het liefst doen: de klant adviseren.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

Het verschuiven en laat aankondigen van deadlines. Dit gaf in 2022 een enorme stress op onze mensen. Duidelijke en tijdige afspraken zijn nodig zodat gestructureerd naar deze datum kan gewerkt worden. Dit zal een pak meer gemoedsrust en duidelijkheid scheppen en niet alleen voor de accountants maar ook voor onze klanten en organisaties die evenementen en opleidingen organiseren voor de accountancysector. Gelukkig zie ik momenteel teksten verschijnen bij de beroepsorganisaties die de goede richting uitgaan.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

Voor liberoo kijk ik alvast uit naar nieuwe samenwerking met kantoren die onder de liberoo-vlag willen komen. We hebben in 2022 hard gewerkt aan de formalisering van de liberoostructuur om het aanbod van de ontzorging naar de kantoren duidelijk af te lijnen.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

In eerste instantie mijn vrouw. Omdat zij, naast haar eigen drukke professionele job, steeds klaar staat voor onze opgroeiende pubers en thuis veel taken opneemt zodat ik kan focussen op mijn job. Daarnaast wil ik zeker de liberoo-collega’s mijn beste wensen aanbieden. Door de permanente tekorten van collega’s, wijzigende marktsituaties en bijkomende verplichtingen was 2022 voor hen een hectisch jaar. Ik wens mijn collega’s in 2023 minder druk en meer rust.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Zelf raak ik enorm geïnspireerd door de nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in onze sector. Een omgeving waar een stand still situatie zou zijn, geeft mij alvast veel negatieve energie. Dit is misschien wat in tegenstrijd met de rust ik die aan mijn collega’s toewens maar persoonlijk heb ik de drive nodig om te blijven evolueren.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Voor liberoo wens ik verder te werken aan de professionalisering van onze omgeving door te zoeken naar de optimale structuur en dienstverlening. Privé hou ik mijn doelen graag eenvoudig: dingen doen ik graag doe: afspreken met vrienden en gezinsuitstapjes. Dat zijn zaken die mij gelukkig maken. Is dit niet het mooiste wat een mens kan verlangen?

Dankje Bert. Veel succes in 2023 en laat ons het aub wat eenvoudiger houden 😉.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.