Het jaar van Alexander Ampe: "Ondernemen is niet alleen welvaart, ook welzijn."

Wie ben je?

Alexander Ampe is de oprichter van Amfico (Accountants en Adviseurs). Sinds een paar jaar is Tina Hoorne als tweede vennoot aan boord gekomen na een doorgroei van schoolverlater tot vennoot. Met onze totaal verschillende talenten vullen we elkaar goed aan en sturen een team van 14 mensen aan. Een team van gedreven collega's die onze waarden delen van een warm nest waar we niet alleen welvaart willen creëren maar ook waken over het welzijn van zowel onze cliënten als onze medewerkers.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Dat creativiteit, positivisme en wendbaarheid een essentieel deel blijven van het ondernemerslandschap. In tijden van oorlog of energiecrisis wordt dit nogmaals onderstreept. Maar ook dat we het menselijke kapitaal van ondernemingen in het algemeen en ons eigen accountantsbedrijf in het bijzonder moeten koesteren.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De consolidatiegolf lijkt nog steeds volop bezig. Als onafhankelijk kantoor blijven bestaan en de concurrentie aangaan met deze grotere groepen kan alleen maar door samen te werken met respect voor ieders eigen identiteit. Anderzijds worden we meer en meer afhankelijk van bepaalde softwareproviders wat op termijn onze onafhankelijkheid in het gedrang lijkt te brengen. Onafhankelijkheid die de essentie van ons beroep moet blijven uitmaken.

Wie leerde jou in 2022 een belangrijke les?

Die kreeg ik van zoveel kanten. Van open en vertrouwelijke gesprekken met collega's tot inspirerende boeken over veranderingsprocessen. Het is vooral fantastisch om elk jaar zoveel te mogen bijleren van veel inspirerende mensen.

Wat wens je de accountancysector toe?

Gezond verstand van alle actoren in onze sector. Maar ook van een overheid die moet begrijpen dat wij een sector zijn met een fundamenteel tekort aan mensen om de ondernemers te ondersteunen. Een sector die ook kwaliteit wil aanleveren aan de overheid en niet uitsluitend aan de overheid. Het ondersteunen van ondernemers -en daardoor bijdragen aan een goede economie, aan welvaart en welzijn voor een volledig land- is een essentieel deel van onze job. Met allerlei pestmaatregelen op maat van het ambtenarenapparaat gaan we er niet geraken. Laat ons ook daar samenwerken.

Wat moeten we in 2023 echt anders gaan doen?

We moeten ons beroep terug aantrekkelijk maken. De tijd van "de collega's" is al lang verleden tijd. We zitten niet meer in een stofjas cijfers te verwerken maar zijn geëvolueerd naar de vertrouwenspersoon van ondernemers. We staan figuurlijk (en soms letterlijk) met onze "botten" in het slijk naast onze cliënt. Naast accountants zijn we ook mee ondernemer geworden wat onze job zoveel boeiender en uitdagender gemaakt heeft.

Welke zakelijke kansen zie je voor 2023?

We gaan onze werking nog verder optimaliseren in 2023 gesteund door een fantastisch team van mensen maar ook door samenwerkingen te blijven aangaan met andere kantoren. Samen worden we individueel allemaal sterker. En dat is niet alleen zo met collega-accountants maar ook samen met andere dienstverleners liggen er opportuniteiten.

Welke persoon of instantie krijgt voor 2023 jouw beste wensen en waarom?

Mijn familie. Maar die is heel ruim. Van mijn kinderen tot mijn "framily" (friends who are like family). Mijn vrienden die zo dicht bij me staan dat ze mijn tweede familie zijn. Ons fantastisch team en onze schitterende klanten. Dat iedereen gezond en gelukkig mag zijn. En uiteraard ook de collega's van alle inspirerende kantoren die we vaak mogen ontmoeten.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Een goed boek of een goede podcast wat het onderwerp ook moge zijn. Inzichten van mensen lezen of horen inspireren me keer op keer en zetten me aan het denken. Het zorgt ervoor dat ik vanuit een andere invalshoek kan kijken. De podcast van Connexi van Bert Vandebuerie kan ik iedereen aanbevelen.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2023?

Zowel privé als professioneel vooral focussen op mensen en dingen die ons gelukkig maken en zoveel mogelijk ballast overboord gooien.

Dankjewel Alexander om je opinie te delen. Wij willen ook graag tot je 'framily' behoren 😉. We wensen jullie welvaart en welzijn in 2023!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag