Het jaaroverzicht van Tom Zajtmann (Crowe Spark): “Het is zonde dat een deel van de markt niet meer bediend kan worden.”

Wie ben je?

Mijn naam is Tom Zajtmann, Partner Accountancy bij Crowe Spark, een multidisciplinair Advieskantoor met drie vestigingen en ongeveer 85 medewerkers. Zelf ben ik al meer dan 15 jaar actief als gecertifieerd Accountant en Belastingadviseur.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

Dit jaar wonnen we met Crowe Spark voor de derde keer op rij een Exact Officium Universalis Award. Volledig onverwacht maar echt wel heel fijn. Een leuke bevestiging van onze klanten dat we een goede balans hebben gevonden tussen digitalisatie en persoonlijk contact. Een prestatie waar ieder van onze medewerkers elke dag zijn/haar steentje voor bijdraagt.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De meest opvallende ontwikkeling binnen de accountancy is momenteel de inbedding van kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologieën hebben niet alleen operationele processen getransformeerd en geoptimaliseerd, maar hebben (en zullen) ook de rol van accountants verschuiven naar meer strategisch advies. De mogelijkheid om gegevens sneller te analyseren en nauwkeurigere inzichten te bieden, heeft onze dienstverlening naar een hoger niveau getild. Dit zal in de komende jaren nog verder worden toegepast wat alleen maar voordelen met zich zal meebrengen.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Niet specifiek een kantoor dat opviel maar wel de hele sector. Accountantskantoren blinken uit in aanpassingsvermogen. Er zijn stevige uitdagingen op vlak van het vinden van gemotiveerd en voldoende personeel. Daarnaast worden we overstelpt met administratieve en procesmatige verplichtingen vanuit de overheid die onze werklast alleen maar doen toenemen. Telkens blijkt dat accountantskantoren en hun medewerkers zeer flexibel zijn en zich snel aanpassen aan de nieuwe regels die worden opgelegd. Ik denk dat weinig sectoren zoveel veranderingen op korte termijn hebben ondergaan.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Recente peilingen zeggen dat 2024 eveneens de nodige uitdagingen met zich zal meebrengen. Echter zullen die voor onze sector niet veel verschillen van die op dit moment. Loonkosten onder controle houden in een markt met zeer beperkte instroom van nieuwe kandidaten.
Tarieven die onze uitgebreide expertise en kennis als accountant wellicht onderschatten. Daarnaast zal de consolidatiegolf die we al enkele jaren kennen zich in 2024 ook nog verder doorzetten. We hebben nog een inhaalbeweging te maken ten opzichte van onze noorderburen die steeds enkele jaren voor zitten. Die consolidatie zal hopelijk de nodige antwoorden geven op vragen m.b.t. tewerkstelling en administratieve last.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

In 2024 willen we ons nog meer richten op proactieve advisering. Dit omvat het ontwikkelen van sterke strategische partnerschappen en het vergroten van onze wendbaarheid om snel te reageren op veranderende behoeften. Het optimaliseren van onze dienstverlening en het anticiperen op toekomstige trends zullen van essentieel belang zijn. Dit gaat dus veel breder dan louter accountancy of andere fiscale takken.
Daarnaast moet er constructief nagedacht worden over de administratieve last die de overheid bij de accountants legt. De verplichtingen waar we aan moeten voldoen zorgen ervoor dat tarieven oplopen. Kleinere zelfstandigen, vooral eenmanszaken en bijberoepers, hebben nu al moeite om een accountant te vinden. Dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Het is zonde dat een deel van de markt niet meer bediend kan worden. Hier is het belangrijk dat vooral die groep een versnelde automatisering kunnen ondergaan voor het dagdagelijkse werk, en voor advies beroep kunnen doen op kwalitatieve accountantskantoren. Mogelijks evolueren we in België ook sneller naar het systeem dat in Nederland al langer werkt. Namelijk het onderscheid tussen ‘administratie’kantoren die verwerken en ‘accountants’kantoren die analyseren, adviseren en rapporteren.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

ESG is hot. Ook bij kmo’s zal dit snel worden ingevoerd. Breder zal alles met betrekking tot duurzaamheid in 2024 een grotere vlucht krijgen en aan belang winnen. Het is te verwachten dat softwareleveranciers hierop gaan inspelen en de nodige duurzaamheidsmonitors zullen lanceren.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Er zijn inderdaad nog veel, vooral kleinere, kantoren die nog niet mee zijn met digitalisatie en snelheid die op dit moment door onze sector waait. Die digitalisatie is echter nodig om het tekort aan medewerkers op een kwalitatieve manier op te vangen. In het begin kan de stap naar digitalisatie groot en moeilijk lijken, maar als dat stap voor stap wordt aangepakt hoeft dat niet zo te zijn. Een tip is om te spreken met collega accountantskantoren die al verder in het proces zitten. Tussen accountants is er weinig tot geen concurrentie en ik voel dat er ook open gecommuniceerd kan worden. Je kar aan een kantoor hangen dat de stap heeft gezet is een goede aanzet om twijfel opzij te schuiven. Ik ben alvast beschikbaar om mijn ervaringen te delen met andere kantoren.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ondernemerschap is de motor van onze economie en van innovatie en groei. Het is fascinerend om getuige te zijn van de reis van onze klanten die niet alleen bedrijven opbouwen, maar ook hele industrieën transformeren. Als accountant en adviseur spelen we een cruciale rol in deze reis, waarbij we niet slechts getuigen zijn, maar actieve partners die bijdragen aan het fundament van hun succes. Klanten zien groeien en successen zien behalen geeft me enorm veel energie!
Daarnaast ben ik ook al enkele jaren Plato-peter bij VOKA Mechelen-Kempen waar ik een groep van 15 lokale ondernemers begeleid en coach in hun eigen traject. Die ondernemers zien groeien en theorie succesvol in de praktijk zien omzetten is een echte motivator en inspirator.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Privé zou ik iets meer tijd willen spenderen aan een sportievere levensstijl. Dat blijkt toch nog een uitdaging te zijn met een druk professioneel leven en twee jonge dochters. Beroepsmatig hoop ik net zoveel plezier te beleven als in 2023. Voldoende uitdagingen, maar steeds met de focus op haalbare doelstellingen.

Dank je Tom. Succes met Crowe Sparke, Plato en je sportambities!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.