Het jaaroverzicht van Ronnie Buckinx en Sven Helsen (KMG): “Het zou kortzichtig zijn om te denken dat de digitale transformatie slechts een tijdelijke trend is.”

Wie zijn jullie?

Ronnie Buckinx en Sven Helsen, de trotse eigenaars van KMG Accountants, hebben een indrukwekkende reis gemaakt sinds het prille begin van hun samenwerking in 2014. Gedurende deze periode is hun accountantskantoor uitgegroeid tot een bloeiende organisatie met vestigingen op drie locaties: Herk-de-Stad, Tremelo en Hoeselt. De kracht van hun samenwerking is het blindelings vertrouwen dat Ronnie en Sven in elkaar hebben opgebouwd. Ze respecteren elkaars expertise en staan open voor elkaars ideeën. Ze weten dat ze op elkaar kunnen bouwen, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen. Samen met een team van gepassioneerde professionals, bestaande uit 35 ervaren accountants, fiscalisten en adviseurs coachen ze ondernemers om hun dromen waar te maken. Om dit te realiseren zet KMG Accountants in op een duurzame en hechte samenwerking. Respect, integriteit en verantwoordelijkheid staan daarbij centraal.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Automatisering, robotisering en AI vormen een krachtige mix die in de komende jaren aanzienlijke veranderingen zal teweegbrengen in vrijwel elke sector, inclusief onze de sector van accountants. Het zou kortzichtig zijn om te denken dat de digitale transformatie slechts een tijdelijke trend is. Integendeel, het was slechts het begin, een voorproefje van wat komen gaat. Dit zal leiden tot een herdefiniëring van ons beroep, waarbij accountants hun kennis en vaardigheden grondig moeten aanpassen. Deze ontwikkeling zal resulteren in een nieuwe generatie accountants en accountantskantoren. Hierdoor ontstaat een grotere nadruk op adviesdiensten, zoals financiële planning, belastingstrategieën, risicobeheer en bedrijfsadvies. Dit biedt accountants de gelegenheid om aanzienlijk waardevoller te worden voor hun klant-ondernemers.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Het is moeilijk om één specifiek accountantskantoor te noemen dat opvalt. In een wereld waarin verandering de enige constante is, verdienen alle accountantskantoren en hun medewerkers erkenning voor hun doorzettingsvermogen en toewijding aan het leveren van diensten aan hun klanten. Wat opvalt, is de collectieve inzet en flexibiliteit die alle collega’s binnen onze sector aan de dag leggen. De accountancywereld staat bekend om zijn voortdurende veranderingen, strikte deadline, complexe vraagstukken en uitdagende work-life balance. Ondanks deze uitdagingen zien we dat accountantskantoren de wil tonen om zich aan te passen.

Wat verwachten jullie dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

We zijn terecht gekomen in een wereld van constante verandering, met voortdurende uitdagingen en opportuniteiten. We schatten in dat de digitalisering en automatisering exponentieel zal toenemen in 2024. Deze technologische verschuiving zal de manier waarop bedrijven werken blijven transformeren, en zal ook gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de vereiste vaardigheden. De groeiende behoefte aan digitalisering en automatisering zal resulteren in nieuwe carrièrekansen, maar zal ook druk uitoefenen op de arbeidsmarkt.
Door deze druk op de arbeidsmarkt wordt employer branding steeds belangrijker. Bedrijven zullen zich nog sterker dan afgelopen jaren moeten onderscheiden om toptalent aan te trekken en te behouden. Een andere cruciale focus in 2024 zal volgens ons liggen op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven zullen moeten inspelen op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke praktijken en sociale verantwoordelijkheid. Het investeren in duurzaamheid zal niet alleen positieve maatschappelijke impact hebben, maar kan ook leiden tot zakelijke kansen en innovatie. Ondernemingen die zich aanpassen aan de verschuivende technologische trends en sociale verwachtingen, zullen waarschijnlijk verder groeien in deze snel veranderende wereld. Het vermogen om flexibel en innovatief te zijn, zal van cruciaal belang zijn om te anticiperen op wat de toekomst te bieden heeft.
De economie van de toekomst zal ook ons als accountants dwingen om te evolueren en ons aan te passen aan veranderende behoeften en verwachtingen van deze ondernemingen. Effectief luisteren stelt ons als accountant in staat om problemen te identificeren en te begrijpen voordat iemand anders zelfs maar weet dat er een probleem is! Hierdoor kunnen accountants proactief oplossingen bieden en anticiperen op mogelijke obstakels. Accountants zullen meer betrokken zijn bij een bredere reeks zakelijke vragen en activiteiten. Het vermogen om te innoveren en zich aan te passen aan deze veranderingen zal van vitaal belang zijn voor onze sector om relevant en waardevol te blijven in de toekomst.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zien jullie in 2024 compleet doorbreken?

Een technologie die naast AI en e-invoicing in de toekomst -mogelijk is een echte doorbraak in 2024 nog te vroeg- aanzienlijk kan doorbreken in de accountancysector is Blockchain- technologie. Blockchain biedt voor accountants een boeiende mogelijkheid om de manier waarop financiële transacties worden vastgelegd en gedeeld te transformeren. Met behulp van Blockchain kunnen transacties van verschillende aard op een gedecentraliseerde en gedeelde manier worden vastgelegd. De geregistreerde informatie wordt vervolgens verspreid over een netwerk van gebruikers, waardoor elke wijziging in de gegevens consensus en goedkeuring vereist van meerdere partijen. Wat deze technologie bijzonder interessant maakt voor accountants is dat het de mogelijkheid biedt om over te gaan van een dubbele boekhouding naar een driedubbele boekhouding. Dit betekent dat niet alleen de transacties van een onderneming worden vastgelegd, maar ook de validatie en goedkeuring van die transacties worden gedocumenteerd. Dit draagt bij aan een verhoogde transparantie en integriteit van financiële gegevens, wat van cruciaal belang is in de accountancysector. Kortom, Blockchain-technologie zou een belangrijke ontwikkeling kunnen zijn voor de accountancysector in de toekomst.

Welk advies willen jullie geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

In een wereld die snel evolueert, is het vermogen om te veranderen en innoveren van groot belang. Durven veranderen, durven ondernemen, durven samenwerken, en durven kijken naar lange termijn vanuit menselijke verbondenheid dat is wat alle ondernemers, en dus ook wij als accountants nodig hebben. Laat je niet afschrikken door verandering, maar omarm het als een kans om te groeien en te verbeteren. Sta open voor nieuwe ideeën en processen. Soms moeten we uit onze comfortzone stappen om te groeien.

Waar raken jullie door geïnspireerd?

Wat ons als accountants elke dag opnieuw inspireert, zijn onze klant-ondernemers. We hebben het privilege om onze dagen door te brengen met top-ondernemers, mensen die uitblinken in hun vak, of het nu gaat om werk met hun handen of hoofd. Het is een ware eer om deze ondernemers te kunnen ondersteunen met financieel advies en dienstverlening. We zien dagelijks de passie, de inzet en de onvermoeibare toewijding van deze ondernemers aan hun vak en hun bedrijf. Ze zijn de drijvende kracht achter innovatie, groei en werkgelegenheid. Als accountants begrijpen we de uitdagingen en kansen waar deze ondernemers voor staan. En wij hebben het genoegen om de vertrouwenspartners te zijn van
hun prachtige ondernemingen.

Welke doelen stellen jullie privé en beroepsmatig voor 2024?

Ons beroepsmatige doel voor 2024 is helder en gericht op het waarborgen van zowel medewerkerstevredenheid als klantentevredenheid. Tegelijkertijd zetten we in op innovatie en voortdurende evolutie om aan de steeds veranderende behoeften van onze klanten te voldoen. Wij starten in 2024 met ons strategisch plan “KMG Accountants van de toekomst”. Medewerkerstevredenheid voorop in onze doelen. Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerder, loyaler en leveren betere dienstverlening. We zijn vastbesloten om een werkomgeving te creëren waarin ons team zich thuis voelt, zich kan ontwikkelen en trots is op wat ze bereiken. Klantentevredenheid is eveneens van even groot belang. We streven ernaar om onze klanten tevreden te stellen, niet alleen met de kwaliteit van onze diensten, maar ook met de waarde die we aan hun ondernemingen toevoegen. We blijven luisteren naar hun wensen en behoeften en richten onze inspanningen op op maat gemaakte financiële strategieën ontwikkelen, perfect passend voor hun doelen. Innovatie is de sleutel tot onze toekomst. We blijven weloverwogen investeren in nieuwe technologieën en processen die onze dienstverlening verbeteren en vereenvoudigen.
Persoonlijk Ronnie: Sinds enkele jaren geef ik één dag per week les aan de hogeschool PXL. Ik mag wekelijks jonge mensen op weg zetten in hun opleiding als accountant en hen hierbij de knepen van het vak aanleren. Ik wil dit graag verderzetten, en hierbij inspirerend les geven zodat ik hopelijk nog meer jongeren kan motiveren om de stap naar accountancy te zetten.
Persoonlijk Sven: De GR20 in Corsica is een indrukwekkend langeafstandspad dat zich uitstrekt over ongeveer 180 kilometer van Conca in het zuiden naar Calenzana in het noorden. Deze uitdagende route doorkruist de ruige bergen van Corsica en biedt wandelaars en traillopers een spectaculaire reis door een gevarieerd landschap. Het is mijn droom om deze uitdagende route, onder begeleiding en met een groep van andere gepassioneerde lopers, in slechts 5 dagen te volbrengen. Wie weet lukt me dat al in 2024.

Dank je Ronnie en Sven. Erg veel succes met KMG Accountants in 2024. Bedankt Ronnie voor je inspanningen als docent en Sven: bona furtuna cù a sfida!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.