Het jaaroverzicht van Joris Dresselaers (AdminPulse): “Advies geven vereist vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing, en het vermogen om complexe financiële gegevens te interpreteren.”

Wie ben je?

Ik ben de Managing Director van AdminPulse. We zijn marktleider in kantoorbeheersoftware voor accountants. Met onze cloud software automatiseren we op een innovatieve manier de werking van een accountantskantoor. Mijn grootste uitdaging is om AdminPulse te leiden naar een duurzaam groeitraject en tegelijkertijd de kwaliteit van onze producten en dienstverlening bewaken.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

De opkomst van AI en AI-gebaseerde tools zoals ChatGPT die AI tot bij het grote publiek brengt. Door de doorbraak van het afgelopen jaar is dit in een gigantische stroomversnelling gekomen. Ik kijk met veel goesting uit naar de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

Klanten verwachten meer gepersonaliseerde en toegevoegde waarde van hun accountants, met name op het gebied van financieel advies en strategische planning. Het is daarom cruciaal dat de accountant investeert in de relatie met de klanten om zo gericht advies op maat te kunnen geven.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Ik val misschien in herhaling, maar accountants blijven kreunen onder de druk van regelgeving en compliance. De weerbaarheid die accountants aan de dag leggen om hier mee om te gaan is op zijn minst opmerkelijk en impressionant te noemen.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Vanuit een macro-economisch punt vrees ik dat 2024 opnieuw een woelig jaar zal worden. Verschillende grootmachten die hun forsballen rollen en de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne en het Israelisch-Palestijnse conflict zorgen voor een macro-economisch klimaat dat moeilijk te voorspellen is.
De technologische vooruitgang zorgt voor nieuwe kansen en uitdagingen om efficiënter te werken en als accountant ook betere andere diensten aan te bieden aan klanten die steeds meer veeleisend worden.
Daarnaast blijft het wettelijk kader evolueren en zullen de eisen rond e-invoicing, compliance en ESGs verder worden uitgerold. Opnieuw een opportuniteit voor de accountant om dit in zijn/haar business model te integreren.
Als laatste zal de krapte op de arbeidsmarkt de sector blijven impacteren, maar uiteindelijk wel zorgen voor grotere ‘sense of urgency’ om te innoveren.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

Naarmate routinematige taken worden geautomatiseerd, zullen accountants zich meer moeten richten op het bieden van strategisch advies en inzicht. Dit vereist vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing, en het vermogen om complexe financiële gegevens te interpreteren in een bredere bedrijfscontext.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

Qua technologische evolutie zijn de laatste jaren onwaarschijnlijk geweest. Ik noem enkele zaken op die alleen maar aan belang zullen winnen in 2024.
Gepersonaliseerde en voorspellende analytics: De vraag naar meer gepersonaliseerde diensten zal leiden tot de ontwikkeling van geavanceerdere voorspellende analytics, die helpen bij het leveren van op maat gemaakte oplossingen en diensten.
Cyberbeveiliging: Gezien de toenemende cyberdreigingen zullen geavanceerde cyberbeveiligingstechnologieën zoals kwantumcryptografie en AI-gestuurde beveiligingsoplossingen steeds belangrijker worden.
Duurzame technologieën en groene IT: Er zal een grotere nadruk liggen op duurzaamheid, wat leidt tot innovaties in groene IT, energie-efficiënte technologieën en circulaire economie modellen.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Ontwikkel een langetermijnstrategie voor hoe je kantoor zich zal aanpassen aan veranderingen. Dit omvat het identificeren van kerngebieden waarin je moet innoveren of verbeteren.
Omarm technologische vooruitgang en probeer routinetaken zoveel mogelijk te automatiseren. Bouw relaties op met technologieleveranciers, consultants en andere accountancykantoren. Dit netwerk kan waardevolle inzichten en ondersteuning bieden.
Begrijp de veranderende behoeften en verwachtingen van je klanten. Dit kan helpen bij het sturen van de richting van je dienstverlening en innovatie.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik raak elke dag geïnspireerd door onze mensen bij AdminPulse. De focus die ze hebben op onze klanten, elke dag een beetje beter doen en zorgen voor elkaar is heel tof om te zien. Daarnaast tonen ze enorm veel betrokkenheid en willen ze ook een positieve impact leveren op de maatschappij. Dat vind ik mooi en daar word ik blij van.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Voor AdminPulse zou ik graag volgend jaar een AI-integratie willen opzetten. We zijn hier volop onderzoek naar aan het doen. Benieuwd hoe snel we het tot bij de accountants krijgen 🙂
Op persoonlijk vlak zou ik graag volgend jaar een volledige marathon willen lopen.

Dank je Joris. Wel verdacht dat die marathon en AI samenvallen. Dus échte foto’s sturen hé, geen deepfake 😉 .

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.