Het jaaroverzicht van Gunther Slaets (Horus): “Veel uitstroom door hoge werkdruk en striktere regelgeving.”

Wie ben je?

Gepassioneerd, gedreven en met één ambitie Horus Software in Vlaanderen op de kaart zetten. Horus Software ontwikkelde een boekhoudsoftware en -app met Artificiële Intelligentie. Het bedrijf ontwikkelde twee producten voor de Belgische markt: Horus Office, een accountancysoftware voor boekhouders en Falco, een financiële en communicatie app voor ondernemers en bedrijfsleiders. Met een financiële en commerciële achtergrond als rugzak kan ik terugvallen op veel ervaring. Begonnen als boekhouder voordat ik een interieurbedrijf overnam en later doorverkocht om tot een paar maanden geleden als sales director voor een Nederlands bedrijf te werken waar ik gedurende 10 jaar de klantrelaties voor Frankrijk en België beheerde.

Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar?

In mei dit jaar ondervroegen we bedrijfsleiders naar hun boekhoudkundige gewoontes. Wat blijkt: 1 kmo op de 3 verstuurt zijn facturen nog met de post. Dat is voor het minst verrassend te noemen als je weet dat de digitale facturatie verplicht zal zijn in 2026.
Anderzijds waren we voor het tweede jaar op rij genomineerd in de Deloitte Tech Fast 50 ranglijst van snelst groeiende Techbedrijven in België waar we als scale-up een zeer verdienstelijke zestiende plaats behaalden met een groei van 627% over de laatste drie jaar.
Maar ik wil eindigen met het meest leuke namelijk onze teambuilding, we hebben immers dit jaar onze toetsenborden en muizen ingeruild voor virtual reality headsets. Dit bleek niet alleen een geweldige ervaring te zijn om onze teamspirit te versterken, maar het was ook een buitengewone kans om uit onze comfortzone te stappen en samen uitdagingen aan te gaan op een totaal unieke manier.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen de accountancy momenteel?

De digitalisering en automatisering. Met de opkomst van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, data-analyse ondergaat de accountancybranche een snelle digitalisering en automatisering. Deze technologieën worden gebruikt om repetitieve taken te automatiseren en efficiëntie te verbeteren. Het belang van de integratie van artificiële intelligentie is echt wel uniek en valt nauwelijks te onderschatten. Dat investeren in AI loont, blijkt uit de enorme tijdswinst die men kan realiseren bij het boeken en herkennen van documenten. Het gebruik van data-analyse wordt steeds prominenter in de accountancy om inzichten te verkrijgen uit grote hoeveelheden financiële gegevens en om risico’s te identificeren. Accountants verschuiven van traditionele compliance-taken naar een meer adviserende rol. Ze worden steeds meer betrokken bij strategische besluitvorming, financiële planning en risicobeheer.

Welk accountantskantoor is je in 2023 positief opgevallen en waarom?

Ik kies niet voor één accountantskantoor maar ik wil alle kantoren in de picture zetten die de overstap gemaakt hebben naar ons programma. Zij bevestigen dat de weg van de digitalisering dringend moet aangevangen worden en waarbij Horus hen zeker de nodige tijdswinst kan opleveren. De getuigenissen van enkele van deze kantoren spreken boekdelen.

Wat verwacht je dat de economie zal doen in 2024? En welke impact zal dit hebben op de sector?

Ondanks de economische groeivertraging hebben accountantskantoren aan opdrachten geen gebrek. In 2023 noteerde de sector wederom een sterke omzetgroei, nadat vorig jaar al een omzetgroei werd gerealiseerd. En de komende jaren wordt het alleen maar drukker. Niet alleen vanwege de extra werkzaamheden voortvloeiend uit de coronapandemie, maar ook door de vele extra administratieve taken die opgelegd worden door de overheid.

Wat moeten we in 2024 echt anders gaan doen?

Gezien de structureel krappe arbeidsmarkt, strengere regelgeving en nieuwe technologische ontwikkelingen zijn in de accountancy en consultancy de komende jaren forse investeringen in verdere digitalisering nodig. Niet alleen om efficiënter te werken, maar ook voor een verbreding en verdieping van het dienstenaanbod verder te verbeteren en er meer ruimte komt voor hoogwaardige adviesdiensten.
De extreem krappe arbeidsmarkt leidt zowel bij accountants als bij consultants voor personeelstekorten. Tegelijkertijd kampt de accountancysector met uitstroom van personeel omdat ze de werkdruk te hoog vinden en/of de werkzaamheden niet langer interessant vinden vanwege striktere regelgeving. Bij circa de helft van de accountants en consultants zorgt het tekort aan personeel voor een rem op de groei. Aangezien werknemers de belangrijkste asset zijn in de specialistische zakelijke dienstverlening zijn in de huidige krappe arbeidsmarkt overnames vrijwel de enige mogelijkheid voor groei. Naarmate een bedrijf groter wordt, biedt het doorgaans ook betere interne doorgroeimogelijkheden en ontwikkelingskansen voor medewerkers.

Welke technologie (naast AI en e-invoicing) of strategie zie je in 2024 compleet doorbreken?

De securitytechnologie. Door de grote hoeveelheden data die momenteel ter beschikking staan is er de nood aan een nog grotere beveiliging van deze data.

Welk advies wil je geven aan kantoren die moeite hebben met de snelheid van verandering?

Omarm technologische vooruitgang, investeer in moderne technologie en automatiseringstools om repetitieve taken te vereenvoudigen en de efficiëntie te verhogen. Werk samen met technologiepartners of consultants om de juiste technologieën te selecteren en te implementeren voor specifieke behoeften. Blijf flexibel, bouw een cultuur van flexibiliteit en aanpassingsvermogen binnen de organisatie. Moedig medewerkers aan om nieuwe ideeën te verkennen en te experimenteren. Leer voortdurend, zorg voor doorlopende opleiding en bijscholing voor medewerkers. Houd hen op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de branche. Verander de bedrijfscultuur, stel een cultuur van verandering en innovatie centraal. Beloon en erken medewerkers die innovatieve oplossingen aandragen. Bied waarde aan klanten, richt je op het begrijpen van de behoeften van je klanten en lever waarde die aansluit bij hun verwachtingen. Bied oplossingen en diensten die hun bedrijfsresultaten verbeteren.

Waar raak jij door geïnspireerd?

De collegialiteit, de gedrevenheid en de passie waarmee onze jongere werknemers elke dag aan de slag gaan, geeft een bemoedigende tegenwind naar alle vooroordelen die we tegenwoordig horen over de hedendaagse jeugd. Maar zeker ook dat wij als ‘generatie’ aan het begin staan en de hele reis mogen meemaken van de digitale transformatie met oa AI en ChatGPT.

Welke doelen stel je jezelf privé en beroepsmatig voor 2024?

Persoonlijk: het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het lezen van meer boeken, het volgen van cursussen maar gelijktijdig het verbeteren van mijn fysieke fitheid, gezonder eten en gewichtsbeheersing.
Professioneel: het optimaliseren van de interne werkprocessen, het verbeteren van mijn timemanagement en het bereiken van doelstellingen op de werkplek.

Dank je Gunther. Succes met Horus in Vlaanderen!

Lees verder op de site van AccountancyVandaag

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Het jaaroverzicht van Wouter Van de Velde (umain): "Odoo is zich aan het positioneren."

Wie ben je? Co-CEO van umain. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? De snelle opgang van AI in bepaalde ...

Het jaaroverzicht van Bert De Bie (Liberoo): "Praat, praat, praat met collega's die open staan om mee te denken."

Wie ben je (voor de lezers)? Ik ben CEO bij liberoo . Mijn educatieve basis ligt in de opleiding accountancy en fiscalit...

Het jaaroverzicht van Nicholas De Nil (Bizzcontrol): "De meeste faillissementen ontstaan door een te laag begrip van financiële cijfers."

Wie ben je? Ik ben CEO en co-founder van Bizzcontrol. De missie van Bizzcontrol is om ondernemers te helpen betere besli...

Het jaaroverzicht van Raf Dom (SBB): "In 2024 gaan we terug actief op overnamepad."

Wie ben je? Mijn naam is Raf Dom. Sinds september 2022 ben ik CEO van SBB Accountants & Adviseurs, één van de groots...

Pionieren in inspiratie en innovatie voor Accountants

Het jaar van AccountancyVandaag Enkele maanden terug kondigden we onze fusie aan met Boekhouderstotaal. Nu zijn we uitge...

Het jaaroverzicht van Domien Claeys (Silverfin): "Het is een spannende tijd waarin we getuige zijn van een revolutie die de manier waarop we leven en werken transformeert."

Wie ben je? Ik ben de General Manager van Silverfin België. Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen jaar? Het af...

Het jaaroverzicht van Peter Verschelden (Moore): "Voor onze sector breken gouden tijden aan."

Wie ben je? Accountant en bedrijfsrevisor; tweede generatie en voorzitter van Moore Belgium. Ik voel me vooral de “bewak...

Het jaaroverzicht van Nathalie Calle (PIA Group): "Het gaat niet over anders. Het gaat over flexibeler en sneller."

Wie ben je? Ik ben Nathalie Calle, CEO van PIA Group Belgium. Mensen verbinden om samen bergen te verzetten en doelstell...

Het jaaroverzicht van Bart Van Coile: "Politiekers, schat ons beroep nu eindelijk eens naar waarde."

Wie ben je? Bart Van Coile, nog even 59 jaar en gecertificeerd fiscaal accountant en oprichter van kantoor Van Coile &am...

Het jaaroverzicht van Brecht Vanderper (Bofisc): "Onze klanten verwachten dat we een klankbord zijn voor hun economische beslissingen."

Wie ben je? Met veel enthousiasme ben ik in 2006 gestart met Bofisc. Na een gestage groei in de beginjaren werd er besli...

Het jaaroverzicht van Lieven Delzeyne (Acerta): "Het doet me plezier dat accountantskantoren laagdrempelig blijven voor hun klanten."

Wie ben je? Mijn naam is Lieven Delzeyne, 51 jaar, Sales Director Accountants bij Acerta. Ik stuur de Trusted Business A...

Het jaaroverzicht van Geert Spapen (A-Chief): "Durf springen om de trein van verandering niet te missen."

Wie ben je? Al vrij vroeg in mijn carrière startte ik zelf met ondernemen en het ondernemerschap blijft me nog steeds tr...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.