Peppol, AI, veranderende wet- en regelgeving, veeleisende klanten en de zoektocht naar medewerkers: het zijn, zoals je weet, uitdagende tijden voor de accountancy. Digitaliseer, luidt dan het credo, want dat vormt minstens een deel van de oplossing. Alleen: hoe stap je over van boekhoudpakket? En is dat niet enorm omslachtig?
Want hoewel ‘dé digitalisering’ uiteraard geen homogeen gegeven is, is de trend wel duidelijk en onmiskenbaar: de accountancy van de toekomst zal digitaal zijn, of ze zal niet zijn. Digitaal boekhouden brengt dan ook een pak voordelen met zich mee qua adviesmogelijkheden, efficiëntie, veiligheid en spreiding van werkdruk.
Wil dat zeggen dat je als accountant zelf best in een computer verandert? Net niet! Digitale workflows kunnen niet zonder menselijk contact, meer nog: dat laatste wordt voor je klanten nog belangrijker.
Cloud of updates, iemand?
Goed, je ziet kantoren rond je de digitale stap zetten, wellicht stellen ook klanten steeds vaker de vraag. Maar hoe begin je daaraan? Uiteraard werk je al met software, maar dat draait mogelijk nog op je eigen server en dus niet in de cloud. Of het programma dat je gewoon bent, lijkt nu toch al heel lang niet meer wezenlijk geüpdatet. AI? Kent het niet. Wel wordt de tool elk jaar weer een stukje duurder.
Tijd, bedenk je, om eens over het muurtje te kijken. Al slaat de koudwatervrees meteen toe: al je dossiers overzetten naar een nieuwe tool, hoeveel tijd zal dat wel niet kosten? En je medewerkers opleiden, nog zoiets.
Terechte en logische vragen, die ook Christophe Dumont van accountancykantoor Izifin had. “Ik had zes maanden voorzien voor de overstap, maar die was op zes dagen gebeurd.”
“Ik had zes maanden voorzien voor de overstap. Het was in zes dagen geklaard.”
Want wat blijkt: overschakelen hoeft helemaal geen langdurig en moeizaam proces te zijn. Innovatieve software-aanbieders nemen je het meeste werk uit handen wanneer je je oudere tool – of vaak: meerdere verschillende tools – vervangt door hun alles-in-één-platform.
Overstap op vraag van medewerkers
Zo eentje is WinAuditor, een 100% Belgische webbased ‘software as a service’-oplossing. Een echt familiebedrijf, ook. Het was die tool waar Christophe Dumont het over had. “We zijn overgestapt op vraag van m’n medewerkers, die niet langer met het trage programma op onze server wilden werken.”
Hoe je je bestaande dossiers overzet naar WinAuditor? Eenvoudig, legt Laurent Oosters, ceo van WinAuditor, uit. “Aan de hand van een stappenplan maak je een back-up van je dossiers, die je op een beveiligd platform plaatst. Daarmee gaan wij aan de slag.”
“We nemen je historiek mee over. Zo hoef je niet te schakelen tussen programma’s.”
De afgelopen jaren ontwikkelde WinAuditor convertors voor het merendeel van de softwarepakketten. “Het voordeel is dat we je historieken mee overnemen, zodat je niet moet schakelen tussen verschillende programma’s.”
Met de steun van de Academy
Al kan het natuurlijk gebeuren dat je oudere dossiers nog niet gestandaardiseerd zijn. Daarom ontwikkelde WinAuditor een modeldossier, waarmee je de geïmporteerde dossiers kan vergelijken.
Laurent: “In enkele muisklikken pas je de nodige parameters aan. Na een gratis persoonlijke opleiding aan de WinAuditor Academy, door de ITAA erkend, heb je alles in handen om na de overdracht meteen aan de slag te gaan.”
Het programma van de komende opleidingen vind je hier.
