Peppol e-invoicing: de manier om veilig elektronische facturen uit te wisselen

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Yuki. De verkorte versie vind je hieronder.

Digitalisatie en automatisering worden anno 2024 steeds meer omarmd. En terecht! Het verhoogt immers de efficiëntie, stroomlijnt de interne processen, zorgt voor ademruimte tijdens btw-periodes, biedt een mogelijke oplossing voor het personeelstekort én wapent kantoren en bedrijven tegen de veranderende vraag van de markt. Kortom, de voordelen van digitaal transformeren zijn legio – en wie automatiseren zegt, zegt al snel ‘Peppol’. In deze blog ontdekken we niet alleen wat Peppol is en hoe het Peppol-netwerk werkt, maar focussen we ons ook op de meerwaarde van Peppol e-invoicing voor accountants en ondernemers. Let’s dive in!

Wat is Peppol e-invoicing?

Peppol? Dat staat voor ‘Pan-European Public Procurement Online’. Het vormt een opengesteld en gestandaardiseerd netwerk om verschillende zakelijke documenten, zoals facturen, elektronisch uit te wisselen. Snel, veilig en efficiënt: precies wat je nodig hebt als accountant of ondernemer! Peppol e-invoicing fungeert namelijk als netwerk tussen verschillende access points, waardoor bedrijven, organisaties en kantoren moeiteloos met elkaar kunnen communiceren via een gemeenschappelijke taal, de zogenaamde Universal Business Language (UBL).

Wat zijn Peppol Access Points?

Peppol Access Points fungeren als dé toegangspoort tot het Peppol-netwerk. Ze vormen een essentiële schakel voor accountantskantoren of bedrijven om elektronische facturen te kunnen verzenden en te ontvangen. Heb je geen toegang tot één van de Peppol Access Points? Simpel, dan raak je niet op het netwerk. In essentie fungeert Peppol dus als een digitale brug tussen leveranciers en klanten. 

Elektronische facturen, oftewel e-facturen, worden digitaal verzonden via het Peppol-netwerk, wat resulteert in een snellere verwerking, een betere automatisering, minder kans op manuele fouten en een lagere kostprijs. Bovendien biedt Peppol e-invoicing de mogelijkheid om Peppol-facturen onmiddellijk naar een boekhoudsoftware te sturen, waardoor je handmatige gegevensinvoer drastisch wordt geminimaliseerd. Zei iemand daar ‘toekomst van accountancy’?!

Hoe kan je Peppol-facturen uitwisselen via het Peppol-netwerk?

Vooraleer je van het netwerk gebruik kunt maken om Peppol-facturen te versturen en ontvangen, moet je een aantal stappen doorlopen. Een oplijsting:

  • Stap 1: Registreer je bij een Peppol Access Point

Het Peppol-netwerk? Dat vereist gecertificeerde Peppol Access Points om deel te nemen. Als kantoor of bedrijf moet je je dan ook registreren bij een erkende provider van Peppol Access Points. Er bestaan hiervoor verschillende aanbieders op de markt. 

  • Stap 2: Ontvang je identificatiegegevens

Nadat je je met één van de Peppol Access Points hebt geregistreerd, ontvang je je unieke identificatiegegevens. Met andere woorden: proficiat, je hebt zojuist toegang gekregen tot het Peppol-netwerk en kunt beginnen communiceren met andere Peppol-gebruikers. 

  • Stap 3: Creëer je unieke Peppol ID

Met de ontvangen identificatiegegevens van je Peppol Access Point, kan je een unieke Peppol ID aanmaken voor je kantoor of bedrijf. Je Peppol ID fungeert vervolgens als je elektronische adresgegevens om Peppol-facturen te versturen en ontvangen via het netwerk.

  • Stap 4: Maak gebruik van het Peppol-netwerk 

Peppol-facturen versturen of ontvangen? Jouw kantoor of bedrijf is er hélemaal klaar voor. Via het gestandaardiseerde UBL-formaat, oftewel Universal Business Language, garandeer je niet alleen een veilige transactie, maar win je ook aan efficiëntie. Da’s handig, toch?

Wat zijn de voordelen van Peppol e-invoicing?

Gebruik maken van Peppol-facturen biedt talloze voordelen – en dat zowel voor accountantskantoren als voor bedrijven. We lijsten hieronder de voornaamste pluspunten van Peppol e-invoicing op: 

  • Een verhoogde efficiëntie: Peppol e-invoicing biedt accountants en ondernemers een gestandaardiseerd elektronisch systeem, waardoor facturen eenvoudiger aangeleverd en ingeboekt worden. Dit resulteert in een snellere factuurverwerking en heel wat efficiëntiewinst. What’s not to love?!
  • Minder onnodige kosten: Dankzij Peppol kunnen organisaties aanzienlijk besparen op administratieve kosten, zoals verzend- of printkosten. Bovendien verminderen Peppol-facturen de noodzaak voor handmatig werk, waardoor de personeelskost daalt of er meer tijd is voor advies. Win-win!
  • Een kleinere kans op fouten: Handmatige gegevensinvoer is vatbaar voor fouten. De gestandaardiseerde aanpak van Peppol e-invoicing en geautomatiseerde verwerking van e-facturen verminderen de kans op menselijke onjuistheden. Kortom, meer nauwkeurigheid!
  • Een wereldwijde interoperabiliteit: Peppol is internationaal erkend en wordt ondersteund door verschillende landen. Dit betekent dat er moeiteloos samengewerkt kan worden met handelspartners over de hele wereld, ongeacht hun locatie, valuta of gebruikte boekhoudsoftware.
  • Een duurzamere manier van werken: Door over te stappen op e-invoicing en Peppol-facturen zet je meer in op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. De papierberg krimpt, de impact van fysieke verzendingen verkleint en het kantoor of bedrijf neemt een duidelijke maatschappelijke positie in.

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Yuki. De verkorte versie vind je hierboven.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Benut je potentieel: rentabiliteitsrapportages voor accountants

Wat is de rentabiliteit van elke klant binnen jouw accountantskantoor? En hoe efficiënt werken medewerkers? Het antwoord...

Tips voor slimmer taakbeheer in accountantskantoren

Met het groeien van je klantenbestand neemt de complexiteit van taakmanagement binnen je kantoor razendsnel toe. Hoe hou...

Hoe staat het met de digitalisering in Franstalig België? In gesprek met Accountant Cludts uit Wemmel: “Stilstaan is achteruitgaan"

Op een zonovergoten dag had AccountancyVandaag het genoegen om een interview met Anouk Cludts af te nemen over de boeien...

Chatten Belgische juridische professionals binnenkort met AI-tool GenIA-L?

Larcier-Intersentia lanceert eerste AI-oplossing die niet enkel teksten analyseert, maar ook complexere, juridische vrag...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Vraag van de dag: profiteer jij als accountant al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing?

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van ...

Sumrise wordt partner van AccountancyVandaag

Heuglijk nieuws vanuit eigen kamp: Sumrise wordt partner bij AccountancyVandaag. Sumrise stelt ondernemers in staat om d...

Meer werkplezier en meer productiviteit: ontdek als accountant de voordelen van een slimme kantoorbeheersoftware

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Als je mensen de ruimte geeft om op hun eigen manier te werken, verg...

Ontdek hoe nauwkeurig factureren waardevolle bedrijfsinzichten oplevert

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Zorgvuldig factureren is niet alleen netjes naar je klanten toe, maar het b...

Investeren in een digitale samenwerking loont: zo neem je je ondernemers mee in dit verhaal

De oorspronkelijke versie van deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Je klanten willen graag inzicht in hun...

Dit was Work Smarter 2024

Een recordeditie van Work Smarter was het. ‘t Kuipke en de Floraliënhal vormden een dag lang het decor voor ontmoetingen...

Sumrise, de allernieuwste invoicing tool van Visma: “We zijn rotsvast overtuigd van onze software en durven de huidige markt te challengen”

Laurent Eeckhout, Managing Director van Sumrise, en Alexander Baeyens, verantwoordelijk voor sales en go-to-market, zijn...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.