Cyber­security in accountancy: sta jij voldoende stil bij je digitale veiligheid?

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Yuki.

Wanneer je naar je werk vertrekt, controleer je even of je voordeur goed op slot is. Dat vinden we heel vanzelfsprekend. Gaat het echter over cybersecurity en digitale veiligheid? Dan laten we geregeld onze deur wagenwijd open staan. In de laatste jaren heeft dit geleid tot een drastische toename in het aantal cyberaanvallen en jij als moderne accountant, die werkt met een online boekhoudsoftware? Jij zal extra aandacht moeten besteden aan de bescherming van alle financiële data. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende aspecten van cybersecurity in accountancy en focussen we ons op hoe jij jezelf én je klanten kunt beschermen tegen cybercrime.

Jouw financiële gegevens zijn goud waard

Cybercrime evolueert voortdurend en hackers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde methoden om toegang te krijgen tot gevoelige data. Een accountantskantoor of financiële afdeling vormt een uitgelezen doelwit – en dat om verschillende redenen:

  • Ze beheren enorme hoeveelheden gevoelige financiële gegevens van zowel bedrijven als individuen, waardoor ze heel wat waardevolle data beheren. 
  • Ze zijn vaak betrokken bij complexe transacties en financiële processen, waardoor er meerdere toegangspunten zijn voor hackers om binnen te dringen. 
  • Ze werken soms nog met verouderde systemen, die niet voldoende bestand zijn tegen de nieuwste hacking-technologie. Dit verhoogt de kwetsbaarheid.
  • Ze bestaan vaak uit heel wat medewerkers. Zo wordt de kans op menselijke fouten groter. Denk maar aan phishing of (te) zwakke wachtwoorden.

“Accountantskantoren en financiële afdelingen hebben, variërend van persoonlijke informatie tot belangrijke financiële gegevens, te maken met enorm veel data. En het is dan ook van cruciaal belang om deze info veilig te houden.”

Kan je slachtoffer worden van cybercriminaliteit?

Het korte antwoord? Ja, iedereen kan slachtoffer worden. Ook de kleine kantoren of bedrijven! Dit betekent dat je meer zult moeten investeren in cybersecurity. Gelukkig zijn er tal van strategieën die de digitale veiligheid in je accountantskantoor of financiële afdeling kunnen bevorderen:

  • Gegevensversleuteling (data-encryptie): Gegevensversleuteling is een beveiligingsmethode waarbij informatie wordt omgezet in een gecodeerde vorm. Dit valt niet te begrijpen of te lezen zonder de juiste decodeersleutel.
  • Meervoudige verificatie (MFA): Multifactor-authenticatie is een vorm van beveiliging die tijdens het inloggen een extra stap in het verificatieproces vraagt. Dit verkleint de kans dat een onbevoegd persoon kan inloggen.
  • Security audits en updates: Regelmatige controles en updates van de diverse beveiligingsprotocollen zijn cruciaal om mogelijke kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken. Zo krijgen hackers geen kans.
  • Bewustzijn en training: Personeel vormt soms onbewust de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Om die reden is het cruciaal om trainingen over cybersecurity te organiseren, zodat ze de dreigingen herkennen. 

Continu bouwen aan je digitale veiligheid

Als accountant of financieel verantwoordelijke is het je plicht om jezelf en de data van je klanten te beschermen tegen allerlei vormen van cybercrime, zoals ransomware, data theft, phishingaanvallen of malware-infiltraties. De gevolgen van deze cybercrime kunnen namelijk catastrofaal zijn: financiële verliezen, schendingen van de privacywetgeving, reputatieschade, noem maar op! Door een innovatieve boekhoudsoftware te kiezen die de hoogste veiligheidseisen stelt, die meerdere beveiligingsmaatregelen implementeert én die de voortdurende veiligheid van gegevens als een absolute topprioriteit beschouwt, zet je alvast een stap in de goede richting op vlak van cybersecurity en digitale veiligheid. 

Cybersecurity als kans in de accountancysector

Ondernemers worden zich steeds meer bewust van de nood aan cybersecurity en het belang van digitale veiligheid. En dat gaat gepaard met een stijgende vraag naar adviesverlening en begeleiding. Deze shift in perceptie vormt een uitgelezen kans voor accountants en financieel experts om zich ook in dit domein prominenter op te stellen en te gaan positioneren als adviseur en raadsman. Paul Van Gelderen, eigenaar van accountantskantoor 4Figures, ervaart deze tendens ook in de praktijk:

“Vanuit onze klantenkring krijgen we steeds vaker vragen over online veiligheid. Wat als de server van de boekhouding crasht? Of wat als deze wordt gehackt en gegijzeld door cybercriminelen? Stuk voor stuk terechte vragen. Wij eisen dan ook van onze software leveranciers dat ze de veiligheid op orde hebben. Je ziet trouwens tegenwoordig niet voor niets dat kleinere techbedrijven versneld opschalen. Er is een duidelijke nood aan meer kennis en slagkracht om de strijd tegen cybercriminaliteit succesvol aan te gaan.”

Blijf up-to-date over alle trends en ontwikkelingen in de accountancysector via Yuki’s Content Hub.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Chatten Belgische juridische professionals binnenkort met AI-tool GenIA-L?

Larcier-Intersentia lanceert eerste AI-oplossing die niet enkel teksten analyseert, maar ook complexere, juridische vrag...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Vraag van de dag: profiteer jij als accountant al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing?

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van ...

Sumrise wordt partner van AccountancyVandaag

Heuglijk nieuws vanuit eigen kamp: Sumrise wordt partner bij AccountancyVandaag. Sumrise stelt ondernemers in staat om d...

Dieter Debo versterkt Titeca pro accountants & experts als nieuwe COO

Dit persbericht werd verstuurd vanuit Titeca pro accountants & experts. Begin dit jaar kondigde Titeca nieuwe CEO Ju...

Meer werkplezier en meer productiviteit: ontdek als accountant de voordelen van een slimme kantoorbeheersoftware

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Als je mensen de ruimte geeft om op hun eigen manier te werken, verg...

Ontdek hoe nauwkeurig factureren waardevolle bedrijfsinzichten oplevert

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Zorgvuldig factureren is niet alleen netjes naar je klanten toe, maar het b...

Investeren in een digitale samenwerking loont: zo neem je je ondernemers mee in dit verhaal

De oorspronkelijke versie van deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Je klanten willen graag inzicht in hun...

Dit was Work Smarter 2024

Een recordeditie van Work Smarter was het. ‘t Kuipke en de Floraliënhal vormden een dag lang het decor voor ontmoetingen...

Sumrise, de allernieuwste invoicing tool van Visma: “We zijn rotsvast overtuigd van onze software en durven de huidige markt te challengen”

Laurent Eeckhout, Managing Director van Sumrise, en Alexander Baeyens, verantwoordelijk voor sales en go-to-market, zijn...

Yuki zet in op toekomst van Peppol e-invoicing met overname Lucy

Dit persbericht werd verstuurd door Yuki en werd herwerkt in De Tijd. Ook op de website van Lucy verscheen er een persbe...

De fiscale jaarkalender: dit zijn de belangrijkste data van het derde kwartaal voor jou als accountant

Als accountant of ondernemer leef je van deadline naar deadline. Bezorgt die voortdurende tijdsdruk je af en toe stress?...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.