Kantoren die hun data anoniem delen met aiGust, het Leuvense platform voor post-accounting, krijgen toegang tot sectorinzichten, alerts en voorspellingen. Een gesprek met ‘chief Gust’ Tim Bottelbergs en sales manager Thomas De Vos: “Hoe meer kantoren zich aansluiten, hoe beter de analyses worden.”
“Onze missie is om accountants te versterken in hun adviesrol”, zegt Tim (rechts op de foto). “Dat doen we door financiële rapportering te verrijken met unieke sectorbenchmarks.”
Al gaat aiGust verder dan benchmarking: “Combineer je rapportering en benchmarking met labeling, voorspellingen en andere AI-tools, dan krijg je software voor het hele post-accountingproces.”
Onze missie is om accountants te versterken in hun adviesrol.
“Accountancy is grotendeels gebaseerd op het financiële aspect van ondernemen”, zegt Thomas. “Wij voegen daar het operationele luik aan toe. Een voorbeeld: je ziet dat de loonkost van je klant hoger ligt dan gemiddeld. Daardoor kan jij met je ondernemer nagaan: liggen de lonen te hoog, is de efficiëntie te laag? Je checkt dus hoe je klant het stelt tegenover eerdere cijfers én actuele marktgegevens.”
Meer inzicht voor meer impact
Die benchmarking is geen aparte module, maar zit in de volledige tool verweven. Tim: “Zo beantwoord je vragen als: Heeft de hele sector een zwaar jaar gehad, of is mijn ondernemer achtergebleven op de concurrentie? Is het normaal dat zo’n groot deel van de omzet hier of daar naartoe gaat? Aan de hand van filters pas je de doorsnede makkelijk aan, zodat je een warme bakker uit Vlaams-Brabant niet vergelijkt met een West-Vlaamse industriële bakkerij.”
Heeft de hele sector een zwaar jaar gehad, of is mijn ondernemer achtergebleven op de concurrentie?
Vul die benchmarks aan met profit-and-lossoverzichten, balansen, cashflowanalyses, alerts, en je krijgt aiGust. Thomas: “Van cijfers die afwijken van eerdere resultaten of huidige benchmarks krijg je als accountant een melding. De adviezen worden steeds toekomstgerichter: de volgende stappen zijn om automatische forecasts, budgettering van indirecte kosten zoals huur en energiekosten, en prijszetting mee op te nemen. Niet alle accountants zijn dat al gewoon, daarom bieden we hen de nodige opleidingen en hulp.”
Andere softwarepakketten? Geen concurrenten, maar partners
Kan aiGust dan je huidige software vervangen? “Andere softwarepakketten zien we meer als partners dan als concurrenten”, zegt Thomas. “AiGust is een aanvulling op je huidige boekhoudpakket. Daarom koppel je de meest courante pakketten in enkele klikken. In besprekingen met je klant heb je dan alleen aiGust nodig, want die wil natuurlijk weten hoe de concurrentie presteert.”
Natuurlijk wil je klant weten hoe de concurrentie presteert.
Ook bij aiGust duiken al eens problemen op. Die pakken ze aan met AI, zegt Tim: “Voor de onderverdeling van bedrijven in sectoren baseerden we ons op NACE-codes. Wat bleek? In amper iets meer dan de helft van de gevallen bleek de bedrijfsactiviteit effectief overeen te komen met de NACE-code. Onze oplossing om dat aandeel te vergroten was tweeledig. Enerzijds kan je als accountant de codes zelf valideren of aanpassen. Anderzijds bouwen we modellen op basis van financiële structuur, klanten, leveranciers, en publieke informatie zoals websites om de juiste activiteit te voorspellen.”
Kennis uit zeven kantoren
AiGust was er niet gekomen zonder de input van drie partners: BDO, Van Havermaet en Vandelanotte. “Zelf hebben we geen achtergrond in accountancy. Wel wilden we doorgronden hoe een traject met een klant precies in elkaar zit”, zegt Tim. “Het idee ontstond tijdens een overleg met die mid-tierkantoren, over de toekomst van het beroep en de verbetering van de dienstverlening.”
We vroegen ons af: ‘Hoe kunnen we de evolutie binnen de sector zelf in handen nemen?’
“Samen vroegen we ons af: ‘Hoe kunnen we de evolutie binnen de sector zelf in handen nemen?’ Hoe meer data we hadden, hoe meer mogelijkheden we daartoe kregen. Dankzij de bijkomende data van vier nieuwe aandeelhouders – Baker Tilly, Certifisc, RSM en Grant Thornton – nam de kwaliteit verder toe en ontwikkelden we nieuwe toepassingen.”
Een groeiende data community
Data delen, allemaal goed en wel, maar hoe zit het met de confidentialiteit? “Die is vanaf het begin strikt geregeld”, zegt Tim. “Ook voor de aandeelhouders is de data volledig afgescheiden. Als klant worden je gegevens gebruikt om de benchmarks en modellen te voeden, dat gebeurt volledig geanonimiseerd. Gevoelige data geven we nooit vrij, je hoeft je er dus helemaal geen zorgen over te maken dat andere kantoren jouw dossiers kunnen inkijken.”
Wij geloven in de kracht van data en het belang van datadeling.
“Wij geloven in de kracht van data, en het belang van datadeling”, zegt Thomas. “Onze software is niet gemaakt voor ondernemers, wel voor accountants met de nodige expertise om die data correct te interpreteren. Een community creëren waarin we samen data verbeteren en waarde teruggeven, dat is onze filosofie. Daar wordt iedereen beter van.”