Stress binnen een accountantskantoor: hoe kan je het welzijn van medewerkers en bestuurders waarborgen?

Stress op het werk? Dat is een steeds vaker voorkomend probleem. Van medewerkers tot vennoten, van ondernemers tot zelfstandigen: onderzoek toont aan dat steeds meer mensen symptomen vertonen van stress en burn-out. Olivier Van Damme, oprichter van Tellent, en Marianne Van der Wielen, ondernemerscoach bij Liantis, delen hun inzichten en ervaringen over dit belangrijke en uiterst actuele onderwerp en tonen hoe ondernemerscoaching kan helpen om niet alleen je eigen grenzen te bewaken, maar ook om je kantoor meer ruimte om te groeien te bieden.

Een reis met vallen en opstaan

Olivier Van Damme startte Tellent in 2015 en bouwde zijn boekhoudkantoor uit tot een efficiënte organisatie met zes medewerkers. Hij trok daarbij resoluut de kaart van de digitalisering en voelde zich aanvankelijk enorm gepassioneerd, ambitieus en energiek:

“In de beginjaren had ik enorm veel energie en drive. Ik begon te netwerken en leerde door de groei van Tellent tal van extra competenties. Na een paar jaar merkte ik echter dat het werk steeds zwaarder werd, dat ik me moeilijker kon opladen en dat mijn work-life balance ernstig in het gedrang kwam.”

Het werd duidelijk dat de voortdurende focus op Tellent zijn tol eiste – en dat zowel op het werk als in de privésfeer. Olivier besefte dat hij op een kantelpunt stond en zocht professionele hulp. Dankzij de ondernemerscoaching van Liantis vond hij uiteindelijk de broodnodige en concrete tools en methodieken om zijn situatie aan te pakken. 

Stress wordt steeds vaker een probleem

Marianne Van der Wielen, een ervaren ondernemerscoach bij Liantis, werkt al 16 jaar actief aan stressmanagement voor ondernemende mensen. Ze benadrukt tijdens het webinar van SterkDigitaal dat stress een veel voorkomend probleem is dat na enige tijd allesbepalend kan worden, niet alleen bij werknemers maar zeker ook bij zelfstandigen. Samen met Olivier startte ze een gepersonaliseerd traject op van acht sessies, wat Olivier het houvast bood dat hij zocht:

“Dankzij een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst, kon ik al snel samen met Marianne enkele knelpunten identificeren. Dit maakte het heel concreet en toepasbaar, wat zorgde voor verschillende actiepunten om uit te testen en een enorme verbetering in mijn welzijn.”

Marianne speelde dan ook een cruciale rol in het begeleiden van Olivier. Door het aanbieden van concrete tips, boeken, denkoefeningen en casussen, maakte ze de coaching niet alleen heel persoonlijk, maar ook erg hands-on en praktisch. Een aanpak die bij Olivier voor het meeste rendement zorgde, zowel voor zichzelf als voor zijn kantoor. 

Op de uitkijk voor mogelijke signalen

Een belangrijk aspect van stressmanagement is het zo vroeg mogelijk herkennen van de signalen. Volgens Marianne manifesteert de stress zich in verschillende vormen, met enkele duidelijke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een stijve nek. Olivier voegt daar nog zijn concrete situatie aan toe:

“Bij mij was het energieverlies ook een hele duidelijke trigger. Ik kon the extra mile niet meer gaan en werd de bottleneck van mijn eigen kantoor. Ook in mijn privésituatie werden de eerste tekenen van stress opgevangen. Mijn gezin merkte immers al snel dat er iets mis was en hielpen me om te beseffen dat ik professionele hulp moest zoeken.”

Marianne benadrukt de impact op het gezin, zoals beschreven door Olivier. “Zij zijn vaak de eerste linie om stresssignalen op te merken.” Daarnaast vindt Marianne het cruciaal om het taboe rond stress te doorbreken. “Het is logisch en extreem menselijk dat het soms te veel wordt. Bij Liantis doen we er dan ook alles aan om voldoende draagvlak en bewustwording te creëren.”

Ben of ken je een ondernemer die gebaat kan zijn bij de ondernemingscoaching van Liantis? Je ontdekt alles over deze dienstverlening via deze link.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Fatima en Maxim zijn jong en ambitieus: “De leuke aspecten van onze job komen veel te weinig aan bod in de opleiding”

AccountancyVandaag Connect brengt ondernemende accountants samen in een informele setting. Fatima Isarti en Maxim Delbek...

AccountancyVandaag lanceert Connect: "Innoveer in jezelf en je kantoor."

Al meer dan acht jaar cultiveren wij bijzondere omgevingen waar accountants elkaar ontmoeten om kennis op te doen, zich ...

Mike Collier: ‘Wij accountants moeten ons kwetsbaarder durven tonen.’

Het is niet al goud wat blinkt, dat is zowat de conclusie van een openhartig gesprek met accountant Mike Collier (38), b...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.