Een digitale handtekening vormt de kers op de taart: “Je kunt jezelf geen digitaal kantoor noemen als je niets digitaal laat ondertekenen.”

Een gedigitaliseerd kantoor met een duidelijke identiteit en toekomstvisie? Dat wordt steeds belangrijker in een razendsnel veranderende sector als die van de accountancy. Om die reden sprak AccountancyVandaag uitgebreid met Jurgen Coene, vennoot bij het ondertussen reeds vier kantoren tellende FRWRD, en Werner Temmerman, verantwoordelijk voor de steile opmars van Penneo in België. Samen namen we niet alleen het belang van digitalisatie en de voordelen van een digitale handtekening, maar ook de toekomst van accountancy en de verdere plannen van Penneo onder de loep. Kortom, over heel wat stof tot nadenken gesproken!

Het succesverhaal van Penneo in België

Vanaf de start in België, ondertussen een tweetal jaren geleden, gaat het Penneo voor de wind. Werner Temmerman, die stevig zijn stempel drukte – en drukt – op het Belgische verhaal, stipt twee duidelijke redenen aan:

“Los van de gebruiksvriendelijkheid, de vele integratiemogelijkheden en de efficiëntie van onze softwareoplossing, kenden we met Penneo ook een uiterst gunstige timing. Allereerst was er, mede door de coronapandemie, een sterke groei, acceptatie en appreciatie van de Itsme-applicatie, wat een essentieel onderdeel is van onze software. Daarnaast heerst er in de Belgische markt een sterke aanwezigheid van Silverfin, waarmee we naadloos integreren.”

De positieve omarming van Penneo heeft vandaag de dag geleid tot een klantenbestand van meer dan 300 accountantskantoren in België. De strategische nadruk hierbij ligt bewust op de kantoren die wensen te profiteren van een efficiënt netwerk met verschillende integraties, zoals onder andere Instaclause, Anlisa, AdminPulse, M-Files en Silverfin. Temmerman zoomt hier graag dieper op in:

“Voor ons is de grootte van het kantoor minder belangrijk. We vinden het vooral belangrijk om partnerships aan te gaan met kantoren die dezelfde visie en drang vooruit delen. Penneo focust zich op de vooruitstrevende, ondernemende en digital minded kantoren, die effectief de meerwaarde van een geïntegreerde, geautomatiseerde software begrijpen. In dat opzicht vormen Jurgen, zijn medewerkers en iedereen bij FRWRD een schoolvoorbeeld.”

De voordelen van een digitale handtekening

Toen FRWRD besliste om in zee te gaan met Penneo, hadden ze op kantoor nog geen tool ter beschikking om documenten digitaal te kunnen ondertekenen. Jurgen Coene, een van de twee vennoten bij FRWRD, pikt hier graag op in.  

“Dit was nog een erg manueel, tijdrovend en arbeidsintensief proces. En om heel eerlijk te zijn: Onze workflow was manueel en daardoor veel vatbaarder voor menselijke fouten. Logischerwijze resulteerde dit binnen ons kantoor tot bepaalde inefficiëntie & ergernissen. Voor ons was Penneo dan ook een enorme stap voorwaarts, omdat we plots veel efficiënter en accurater konden werken – en dat vanaf het allereerste moment.  De vlekkeloze integratie met Silverfin zorgt voor een efficiënte afhandeling van de jaarrekening en een automatische opvolging van de ondertekening van de jaarstukken.”

Naast een veel efficiëntere en gebruiksvriendelijkere workflow, ziet Jurgen Coene ook heel wat heil in de brede waaier aan koppelingen en de eerlijke prijszetting van Penneo. Hij beschrijft dit als volgt:

“Met Penneo kies je voluit voor een scalable oplossing die eenvoudig te becijferen is. Je werkt namelijk niet meer per handtekening, wat op het einde van de rit toch vaak duurder uitkomt, maar per dossier. Op die manier ga je de software écht gebruiken en laat je veel meer documenten digitaal ondertekenen: volmachten, opdrachtbrieven, jaarrekeningen, juridische documenten, verslagen, noem maar op! Bovendien paste de software van Penneo perfect in ons digitale ecosysteem, waardoor zowel wij, de vennoten, als onze medewerkers meteen de return on investment voelden. En voelen.”

Digitalisatie als onderscheidende factor

Ondanks de vele voordelen, de korte onboarding die slechts een uurtje in beslag neemt en het ‘off-the-shelf’-gebruiksgemak van Penneo, zijn er nog een aantal kantoren die niet helemaal overtuigd zijn van de meerwaarde van een digitale ondertekening. Jurgen Coene begrijpt dit niet en ziet vooral heel wat mogelijkheden om jezelf als kantoor te onderscheiden:

“Voor mij – en ook voor mijn collega’s, trouwens! – zorgt Penneo voor een zekere vorm van gemoedsrust. Je krijgt als eindverantwoordelijke een duidelijke helikopterview, waardoor de foutenmarge aanzienlijk verkleint en je je medewerkers met een gerust hart het volste vertrouwen kunt geven. Bovendien krijgen de dossierbeheerders dankzij de software de mogelijkheid om veel meer impact te maken bij de ondernemer. Ze worden administratief ontlast, waardoor ze proactiever kunnen werken met een focus op concrete adviesverlening en meer klantcontact.” 

Ook de ondernemers van FRWRD zijn fan van de mogelijkheid om hun documenten digitaal te ondertekenen. “Wij kregen over het algemeen geen negatieve reacties toen we Penneo introduceerden”, benadrukt Coene. “Sterker nog, van al onze aangeboden softwareoplossingen werd dit het positiefst onthaald door onze cliënten. Niet alleen is itsme heel goed ingeburgerd en breed gedragen, maar ook zorgt Penneo ervoor dat we de juiste, digital-minded ondernemers én medewerkers kunnen aantrekken. Door blijvend te investeren in onze software, creëren we voor ons kantoor heel wat opportuniteiten en groeikansen.” 

De accountancysector in volle verandering

Temmerman en Coene zijn het er unaniem over eens: de sector verandert drastisch – en zal dat ook blijven doen. In tijden van digitalisering, consolidatie en vernieuwde regelgeving omtrent onder meer e-invoicing of ESG-compliance, wordt het als kantoor cruciaal om een duidelijke toekomstvisie uit te stippelen. Coene ziet in deze toekomst een belangrijke rol weggelegd voor de moderne accountant:

“Een goed accountantskantoor zal een bredere dienstverlening moeten aanbieden dan enkel en alleen accountancy of fiscaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het juridische luik. Er is echt héél veel mogelijk in onze sector.” 

Volgens Jurgen Coene van FRWRD ligt de focus momenteel te veel op het halen van de wettelijke deadlines, waardoor de essentie van de job, namelijk contact met de ondernemer, verloren is gegaan. Om dit in de toekomst recht te trekken en om de rol van de accountant opnieuw op te waarderen, ziet Coene twee cruciale aandachtspunten:

“Enerzijds wordt het heel belangrijk om je medewerkers van A tot Z mee te nemen in je digitale verhaal. Wanneer ze begrijpen welke concrete meerwaarde een softwareoplossing kan bieden, wordt het veel eenvoudiger om dit intern uit te rollen en te laten landen. Hierbij is het ook erg belangrijk om duidelijk te communiceren over de langetermijnvisie van je kantoor. Anderzijds zal een geïntegreerd systeem van verschillende gekoppelde softwarepakketten alleen maar nóg meer aan belang winnen. Het draait hier dan niet louter om meer software te gebruiken, maar wel om er beter en efficiënter mee om te gaan.”

De toekomst van Penneo begint vandaag

Ondertussen bouwt Werner Temmerman, samen met het team in België, volop aan de verdere toekomst van Penneo:

“Onze primaire focus ligt momenteel op het voortzetten van onze groei in België. We willen immers de nummer één compliance-partner worden voor heel wat accountantskantoren. Om dit te verwezenlijken streven we ernaar om onze accountants nog beter te servicen of faciliteren én blijven we voortdurend onze ogen openhouden om te zien met welke software er nog meer gekoppeld kan worden. Kortom, we willen de natuurlijke reflex worden voor iedereen die nog maar denkt aan digitaal ondertekenen.”

Bovendien lanceert Penneo in het najaar van 2024 een gloednieuwe en vernieuwende KYC-oplossing, die accountants in staat stelt om het volledige klantacceptatiebeleid te gaan digitaliseren en automatiseren. Werner Temmerman licht alvast een tipje van de sluier:

“Momenteel wordt dit door de accountant nog erg handmatig gedaan – en vaak slechts enkel en alleen aan de start van de samenwerking. Met Penneo willen we streven naar permanente monitoring via een duidelijke dashboarding en een arsenaal aan BI-tools. Op die manier willen we de accountant zo goed mogelijk ontzorgen door dit tijdrovende, ietwat saaie proces volledig te automatiseren. Een echte game-changer, en een mooie stap voorwaarts!”  


Wil je meer weten over de oplossingen die Penneo aanbiedt? Je ontdekt ze via deze link.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Chatten Belgische juridische professionals binnenkort met AI-tool GenIA-L?

Larcier-Intersentia lanceert eerste AI-oplossing die niet enkel teksten analyseert, maar ook complexere, juridische vrag...

Hümeyra Özdemir (Arteveldehogeschool): “Als accountant verkoop je kennis met een menselijke touch”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Vraag van de dag: profiteer jij als accountant al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing?

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van ...

Sumrise wordt partner van AccountancyVandaag

Heuglijk nieuws vanuit eigen kamp: Sumrise wordt partner bij AccountancyVandaag. Sumrise stelt ondernemers in staat om d...

Dieter Debo versterkt Titeca pro accountants & experts als nieuwe COO

Dit persbericht werd verstuurd vanuit Titeca pro accountants & experts. Begin dit jaar kondigde Titeca nieuwe CEO Ju...

Meer werkplezier en meer productiviteit: ontdek als accountant de voordelen van een slimme kantoorbeheersoftware

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Als je mensen de ruimte geeft om op hun eigen manier te werken, verg...

Ontdek hoe nauwkeurig factureren waardevolle bedrijfsinzichten oplevert

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Zorgvuldig factureren is niet alleen netjes naar je klanten toe, maar het b...

Investeren in een digitale samenwerking loont: zo neem je je ondernemers mee in dit verhaal

De oorspronkelijke versie van deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Je klanten willen graag inzicht in hun...

Dit was Work Smarter 2024

Een recordeditie van Work Smarter was het. ‘t Kuipke en de Floraliënhal vormden een dag lang het decor voor ontmoetingen...

Sumrise, de allernieuwste invoicing tool van Visma: “We zijn rotsvast overtuigd van onze software en durven de huidige markt te challengen”

Laurent Eeckhout, Managing Director van Sumrise, en Alexander Baeyens, verantwoordelijk voor sales en go-to-market, zijn...

Eva Vanspauwen en Carline Vuylsteke (UCLL): “Onze studentenaantallen groeien”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.