26/10/2023

Jong & Vennoot: Marchien de Ree

In de reeks ‘Jong & vennoot’ laten we de jonge wolven van de accountancy aan het woord. Wie zijn ze, hoe zijn ze gestart en is dat nu een voordeel of toch misschien een nadeel, vennoot worden op jonge leeftijd?

Van junior dossierbeheerder als student, tot vennoot vandaag. Mooi parcours van Marchien de Ree bij Konsilanto, dat net nog een nieuw kantoor opende in Leopoldsburg, naast vestigingen in Rotselaar, Kontich en Mechelen.

Vertel Marchien, hoe ben je bij Konsilanto beland?

“Wel, ik ben afkomstig uit Nederland, maar op m’n 12de zijn we naar België verhuisd. Volgens sommigen kun je m’n Nederlandse roots nog wat horen.” (lacht) “In het middelbaar hield ik van economie en wiskunde. Boekhouding was de logische keuze. Ik heb dat in avondschool gestudeerd bij Syntra. Een vriendin werkte toen al bij Konsilanto, en zei dat ik daar moest solliciteren. Zo ben ik in 2010 bij Konsilanto begonnen, toen nog in Mortsel, als junior dossierbeheerder zonder enige ervaring. Maar wat ik op school leerde, kon ik meteen toepassen. Bij Konsilanto kreeg ik alle kansen en leerde ik enorm veel bij. Intussen studeerde ik verder en trok ik naar de Fiscale Hogeschool. In 2014 nam Konsilanto een kantoor over in Wilsele. Ik verhuisde mee en groeide in de rol van ondernemersbegeleider, met focus op klantenbesprekingen en advies. In 2017 zijn we dan verhuisd naar Rotselaar. Ik zit er drie dagen per week en twee dagen in Kontich, waar ik een deel van de dossiers heb overgenomen.”

Wat vind je zo boeiend aan het begeleiden van ondernemers?

“Ik hou ervan om mee te denken over hoe ze hun fiscaliteit en bedrijfsvoering het best aanpakken. Je ziet de bedrijven groeien en krijgt appreciatie. M’n klanten zijn heel divers: managementvennootschappen, winkels, telecombedrijven, dokters.”

Wanneer kwam vennoot worden dan ter sprake?

“Begin dit jaar. Ik had de vraag nog niet direct verwacht, maar toen ze kwam, heb ik meteen ja gezegd. Ik zit al lang bij Konsilanto en voel me hier prima, het was voor mij de logische stap. Sinds 1 juli ben ik een van de zeven vennoten.”

Is er veel veranderd voor je?

“Ik ben nog wat zoekende wat precies mijn rol wordt. Als vennoot kijk je op een andere manier naar het bedrijf. Je gaat meer nadenken over de toekomst en hoe we daar naartoe gaan. Ik blijf wel ondernemersbegeleider, dat neemt nog steeds het merendeel van m’n tijd in.”

Je bent 33. Kreeg je reacties op je leeftijd? Dat mogen gerust positieve zijn.

“Een paar keer heb ik de vraag gekregen: hoe oud ben jij eigenlijk? Maar negatieve reacties? Geen enkele. Het was wel spannend om aan te kondigen. Gaan de collega’s me nu anders behandelen? Dat valt goed mee. Klanten zeiden dat ze het knap vinden.”

Marchien in ’t kort


 Levensmotto?
Geniet van het leven, het gaat allemaal heel snel!
 Beste investering ooit?
Onze woning, de thuis van mijn gezin.
 Lievelingsplek in België (anders dan je thuis)?
Bij mijn ouders thuis. Wij spreken er regelmatig af met mijn ouders, broer en zussen.
 Favoriete stad in het buitenland?
Rome.
 Lievelingslied?
Dat verandert regelmatig. Momenteel staat Better Place van NSYNC op repeat.
 Mooiste boek?
Het geheim van mijn man (Liane Moriarty).
 Je zou niet meer kunnen zonder?
Mijn kinderen.
 Mocht je geen accountant zijn geworden, dan had je wellicht gekozen voor?
Verzekeringen.
 Waar haal jij energie uit?
Uitstapjes met het gezin.
 Wat is je geheime tip om te ontspannen?
Uitstap naar de wellness.

Waar zie jij, als jongste vennoot, Konsilanto naartoe gaan?

“Het is een fijne werkplek, waar je kunt groeien. Dat wil ik zeker behouden. En ons kantoor zet sterk in op digitalisering om onze adviesrol nog meer te kunnen opnemen.”

Kun je nog klant worden bij Konsilanto en niet digitaal aanleveren?

“Nieuwe klanten bezorgen alles digitaal. Daardoor kunnen wij sneller terugkoppelen, en de klant heeft dus eerder zicht op z’n cijfers. Klanten die we eerst moesten overtuigen zien er nu zelf de voordelen van in. Je krijgt steeds minder op papier, het is al te gek dat je documenten speciaal zou moeten gaan afdrukken om ze aan je boekhouder te bezorgen.”

Waar zie je nog digitale mogelijkheden?

Verplichte e-invoicing. In Italië moeten alle facturen via de overheid passeren, waardoor de ondernemer zich niet meer moet bezighouden met die te verzamelen. Als accountant zul je dan in principe nooit meer een factuur van je klant kunnen missen.”

Zal je op langere termijn wel nog een job hebben, Marchien?

“Er zal altijd een mens nodig zijn om de cijfers te interpreteren. Want die interpretatie hangt ook af van de persoon die je voor je hebt. Op basis van vergelijkbare cijfers geef je soms een totaal ander advies. Dat is de rol van de accountant: het beste advies op maat.”

Toen je begon waren jullie bij Konsilanto met 15. Vandaag heb je 102 collega’s. Van een groei gesproken.

“We zijn voornamelijk organisch gegroeid, met af en toe ook een overname. Behalve voor accountancy-fiscaliteit kunnen klanten voor juridisch advies bij ons terecht en voor advies rond waarderingen en overnames, leiderschaps- en organisatieontwikkeling, HR en payroll. En we zetten sterk in op successiebegeleiding. Op zoveel mogelijk vlakken staan we ondernemers bij, met experts in elk onderdeel. Of het inputten volledig zal verdwijnen weet ik niet, maar door de digitalisatie wordt het wel steeds minder belangrijk. Dus moeten we ons toeleggen op onze adviesrol, zo breed mogelijk, met zoveel mogelijk specialismen in huis.”

Je moet die natuurlijk eerst vinden. Hoe trekken jullie ten strijde in de war for talent?

“Met social media en recruiters. Mensen komen ook via-via bij ons terecht. Bij Konsilanto kun je rekenen op een goeie work-lifebalans, met 2 dagen thuiswerk, als je dat wil. En heel wat opleidingen: kennis- maar ook mensgericht, bijvoorbeeld rond onderhandelen en communiceren. We zijn net terug van een teambuilding in Nederland. Daar leer je elkaar beter kennen.”

Hoe zou jij de stiel van accountant aantrekkelijker maken voor jonge mensen?

“In het middelbaar kreeg ik te horen dat boekhouden vooral inputwerk is. En oké, daar start het mee. Maar er komt zoveel meer bij kijken. Belicht dat totaalplaatje. Als je hoort dat je heel de tijd facturen gaat moeten verwerken … Dan snap ik dat sommigen afhaken. Vertel alsjeblieft ook dat je die cijfers moet interpreteren, advies gaat geven, bedrijven zal helpen optimaliseren: veel interessanter allemaal. Het beeld blijft dat boekhouden saai is. Dan zeg ik: kom eens langs bij ons. En oordeel dan of we droge boekhouders zijn.” (lacht)

Bedankt voor de uitnodiging! Zie je naast de digitalisering nog trends in de accountancy?

“Wat ik jammer vind, is dat de overheid ons zoveel administratie oplegt. Er wordt zo gehamerd op dat antiwitwasreglement. Maar moet de accountant verantwoordelijk worden gesteld als iemand fraudeert? Of neem het UBO-register. Nog zo’n verplichting. De ondernemer krijgt de factuur, maar ziet er zelf de meerwaarde niet van in. En die administratieve last wordt alsmaar groter.”

En de last van deadlines? Voor het ene kantoor betekent een naderende deadline haast dag en nacht werken, in een ander – vaak full digital – kantoor is het bijna business as usual?

“Toen ik begon was de btw-periode rushen, dat is intussen meer uitgevlakt, al blijft het wel een drukkere periode. Dossierbeheerders die inputten hebben dan meer werk, omdat er nog altijd klanten zijn die per kwartaal aanleveren. Voor een cliëntenadviseur is dat geen rush van 20 dagen meer, de laatste 10 zijn wat intenser. De PB-aangifte blijft een moeilijke, met een deadline in een traditioneel drukke periode. Men probeert dat nu wel te verschuiven en dat kan deels een oplossing zijn, maar puur door het aantal aangiftes blijft eind juni tot eind juli wellicht nog wel even een uitdagende maand. Doordat we een grote organisatie zijn, kunnen we elkaar wel vlot helpen. Als de dossierbeheerders een piek hebben, springen de cliëntenadviseurs bij, en vice versa.”

Waar zie je jezelf over tien jaar?

“In een Konsilanto waar het nog altijd aangenaam werken is. Een kantoor waar klanten met al hun vragen terechtkunnen, onder meer dankzij nog verdergaande digitalisering.”

Hartstikke bedankt voor het boeiende gesprek, Marchien!

De hele reeks ontdekken?

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

“Dankzij AI-toepassingen wijzigt het takenpakket van de accountant ingrijpend. Klanten verwachten inzichten, niet enkel cijfers.”

Interview met Thierry Geerts (CEO BECI, auteur “Digitalis” en “Homo Digitalis”) Thierry, in uw boek “Homo Digitalis” uit...

Melissa Janssen (Finvision): “Gegevens ingeven: dat verdwijnt volledig”

Melissa Janssen van Finvision verwacht dat AI de accountancy radicaal zal veranderen. “Zelf gegevens ingeven verdwijnt. ...

Sven Helsen (KMG Accountants): “Goeie communicatie met je klant is geen detail, maar de essentie”

Als accountant het verschil maken voor je klanten? Drie manieren, zegt Sven Helsen: communiceer, communiceer en communic...

Hoe staat het met de digitalisering in Franstalig België? In gesprek met Accountant Cludts uit Wemmel: “Stilstaan is achteruitgaan"

Op een zonovergoten dag had AccountancyVandaag het genoegen om een interview met Anouk Cludts af te nemen over de boeien...

Hümeyra Özdemir (Arteveldehogeschool): “Als accountant verkoop je kennis met een menselijke touch”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Sumrise, de allernieuwste invoicing tool van Visma: “We zijn rotsvast overtuigd van onze software en durven de huidige markt te challengen”

Laurent Eeckhout, Managing Director van Sumrise, en Alexander Baeyens, verantwoordelijk voor sales en go-to-market, zijn...

Eva Vanspauwen en Carline Vuylsteke (UCLL): “Onze studentenaantallen groeien”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Deze Belgische regtech verovert Europa in sneltempo. Wij gingen in gesprek met Stephanie De Bruyne, CEO van itsme®

Straks schittert Stephanie De Bruyne, sinds 2020 als CEO aan het roer van itsme®, op het hoofdpodium van Work Smarter. O...

Nathalie Vlamynck (Howest): “Door AI moet de accountant van morgen nog kritischer worden”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Daarom gebruikt VP Accountants & Belastingconsulenten de Silverfin Assistant: “De doorstroom van dossiers gaat sneller, de kwaliteit van ons werk verhoogt”

Begin dit jaar is VP Accountants & Belastingconsulenten uit Keerbergen gestart met de Silverfin Assistant. “De AI-to...

Lien Van Praet (Thomas More): “De brug slaan tussen complexe materie en de ondernemer, dat zal AI nooit overnemen”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.