Deze Belgische regtech verovert Europa in sneltempo. Wij gingen in gesprek met Stephanie De Bruyne, CEO van itsme®

Straks schittert Stephanie De Bruyne, sinds 2020 als CEO aan het roer van itsme®, op het hoofdpodium van Work Smarter. Op dit evenement van Teamleader zal ze spreken over de manier waarop itsme® burgers kan helpen om meer data te delen, mét meer privacy! In de aanloop naar haar keynote sprak AccountancyVandaag met Stephanie over de steile opmars en unieke positionering van het bedrijf, over de concrete toepassingen voor de accountancysector en over de toekomstplannen van itsme®. Het resultaat? Een uitgebreid diepte-interview, dus let’s dive in!

Het groeiverhaal van itsme® onder de loep

Sinds de komst van Stephanie De Bruyne kent itsme®, gelanceerd in 2017, een strategisch en consistent groeitraject. Gegeven haar uitgebreide ervaring in de financiële sector, wat ook een sterk gereguleerde sector is met gevoelige data, was de overstap naar itsme® een logische keuze. Ze kon zich van bij de start focussen op haar objectieven – en dat was anno 2020 broodnodig:

“Ik ben aan boord gekomen in het begin van 2020. Mid-covid, wat – om het zacht uit te drukken – een enorm interessante periode was. Thuiswerk werd verplicht en heel wat bedrijven wilden tegelijk overschakelen naar itsme®. We zijn toen op anderhalf jaar tijd gegroeid van ongeveer 3 miljoen gebruikers naar meer dan 6 miljoen, wat enkel lukte omdat onze fundamenten al stevig waren. Mijn doel was dan ook om itsme® snel naar de volgende fase van ontwikkeling te brengen, zowel op vlak van internationalisering als op vlak van ons productaanbod.”

Tegenwoordig is itsme® als digitale identiteit actief in 14 landen, waaronder België. In België bedient het zelfs meer dan 80% van de actieve bevolking, waarbij het resoluut inzet op gebruiksgemak, digitale veiligheid en privacy.  

Een unieke positionering binnen Europa

itsme® werd in 2017 gelanceerd door een consortium van zeven bedrijven uit de private sector, zijnde de vier grootbanken en drie telecombedrijven. Deze bedrijven stonden allemaal voor de uitdaging om hun klanten op afstand te identificeren en om digitale diensten aan te bieden. Ze beslisten om hun krachten te bundelen en een gemeenschappelijke oplossing te bedenken. De Bruyne begrijpt deze keuze volledig:

“Deze partijen hebben in feite van bij het begin gezegd dat het niet verstandig zou zijn zeven verschillende oplossingen te bouwen. Mensen steken namelijk ook geen twintig identiteitskaarten in hun achterzak. Deze gezamenlijke aanpak resulteerde in de lancering van itsme®. In 2021 trad bovendien de Belgische staat, onder de vlag van SFPI-FPIM, toe als nieuwe aandeelhouder, waarbij zij 20% van de aandelen overnam.”

De unieke kracht en acceptatie van itsme® valt volgens Stephanie toe te schrijven aan meerdere factoren. Zo waarderen de partners van itsme® vooral de doorgedreven veiligheid van de applicatie, het polyvalent karakter van de oplossing en de alomtegenwoordigheid in zowel de private als de publieke sector. De Bruyne beschrijft dit als volgt:

“Binnen één applicatie combineren we verschillende identificatiediensten: je kan itsme® gebruiken om je te registreren als nieuwe klant, om in te loggen, om transacties te bevestigen én om documenten op een gekwalificeerde manier digitaal te ondertekenen. Daarbij positioneren we ons bovendien op het allerhoogste veiligheidsniveau. Dit betekent dat wij gereguleerd zijn door de eIDAS-wetgeving en erkend worden door Europa, wat ons onderscheidt van veel andere oplossingen in de markt. Tenslotte hebben we zowel ervaring in de publieke als in de private sector. In veel landen zijn dat twee totaal afzonderlijke werelden, bij ons niet.”

De rol van itsme® in de accountancysector

Op Teamleaders Work Smarter spreekt Stephanie voor een divers gezelschap van accountants, waardoor de vraag al snel rijst: wat kan itsme® betekenen voor de accountancysector? “Voor accountants biedt itsme® tal van toepassingen die cruciaal zijn voor hun werkzaamheden”, steekt De Bruyne van wal. “De sector staat onder grote druk om te digitaliseren, omdat de klant dat verwacht én omdat er nood is aan meer efficiëntie. Onze itsme®-oplossing zorgt ervoor dat accountants meer ademruimte krijgen voor persoonlijk contact en proactieve adviesverlening.”

Hierbij kijkt Stephanie De Bruyne vooral naar de eindeloze documentenstroom die ondertekend dient te worden en benadrukt ze het belang van een veilige en gebruiksvriendelijke digitale handtekening:

“Van het ondertekenen van jaarstukken tot het geven van volmachten, van het wijzigen van bedrijfsstatuten tot het onboarden van nieuwe klanten: via itsme® – en in samenwerking met een partner zoals Penneo, die zorgt voor tal van integraties – kan dit stuk voor stuk digitaal worden afgehandeld, wat de workflow aanzienlijk stroomlijnt. De itsme®-handtekening is een gekwalificeerde handtekening, met dezelfde wettelijke waarde als een ‘natte’ handtekening. Itsme® biedt ook meer veiligheid omdat je zeker weet wie er aan de andere kant zit. Zo helpt itsme® accountants niet alleen om hun processen te digitaliseren, maar ook om de juiste identiteit van de ondertekenaar te garanderen.”

Een doorgedreven focus op de gebruiker

Hoewel itsme® sterk ingeburgerd is in België, bestaat er nog steeds een aanzienlijke digitale kloof. “Sterker nog, maar liefst 40% van de bevolking loopt het risico op digitale uitsluiting”, knikt Stephanie. “Dit betekent dat deze groep van mensen of geen toegang heeft tot internet, of niet beschikt over de nodige digitale vaardigheden, of het vertrouwen mist om actief deel te nemen aan de digitale economie. Voor een oplossing als itsme®, die een digitale identiteit biedt en voor alle burgers beschikbaar wil zijn, is het dan ook cruciaal om deze drempel zo drastisch mogelijk te verlagen.” 

Om voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te zijn, hamert itsme® resoluut op het gebruiksgemak van de applicatie en de veiligheid van alle gegevens. De Bruyne licht dit verder toe:

“We zorgen ervoor dat de app zo eenvoudig mogelijk gebruikt kan worden. Een belangrijke factor hierbij is de consistente gebruikerservaring. Of je nu inlogt, een transactie bevestigt of iets tekent: de interactie verloopt altijd op dezelfde manier. En dat schept vertrouwen. Op vlak van veiligheid gebruikt itsme® een multifactor-authenticatie, wat veiliger is omdat je meerdere ‘factoren’ nodig hebt om je identiteit te bevestigen: je telefoon, de itsme®-app, en je pincode of vingerafdruk. Bovendien is de app geheel ‘passwordless’: je typt geen wachtwoorden in op websites, waardoor je de kans op phishing minimaliseert.”

Naast het gebruiksgemak en de veiligheid, draagt itsme® ook de privacy van de eindgebruiker enorm hoog in het vaandel. “Privacy is ons hoogste goed”, benadrukt Stephanie De Bruyne. “We bewaken de privacy van de burger te allen tijde. Het is de burger die controle houdt over wat hij deelt en met wie. De data die we beheren zijn volledig versleuteld en worden niet geanalyseerd.”

Work Smarter als inkijk in de toekomst

Tijdens haar keynote op Work Smarter zal Stephanie De Bruyne inzoomen op de heersende dataparadox, waarbij mensen enerzijds meer data willen en moeten delen, maar anderzijds ook meer controle wensen over hun data. Daarom wil ze graag van de gelegenheid gebruikmaken om de aanwezigen een blik te gunnen in de toekomst van itsme®. “We hebben immers nog heel wat in de pijplijn zitten”, aldus De Bruyne: 

“In een digitale maatschappij worden burgers meer en meer gevraagd ook andere data te delen. Deze data worden normaliter beheerd in digitale portefeuilles of authentieke bronnen. Zo beheert de overheid je rijbewijs, en kan je notaris toegang geven tot je notariële akten. Itsme® wil ervoor zorgen dat burgers hun expliciete toelating – in het jargon ‘consent’ genoemd – kunnen geven om data uit deze authentieke bronnen te delen met partijen die deze data opvragen.

Belangrijk hierbij is dat itsme® enkel de data-uitwisseling faciliteert, zonder deze data op te slaan of te consulteren. Zo behoudt de burger de controle, en wordt ook hier zijn privacy gerespecteerd. Met als uiteindelijke resultaat? Burgers die te allen tijde weten welke gegevens over hen beschikbaar zijn en zélf kunnen kiezen wat ze delen, wanneer ze het delen en met wie ze het delen. Dat is echt waar we naartoe willen.”

Alsof één scoop nog niet genoeg is, heeft Stephanie op het einde van ons gesprek nog een extra nieuwtje in petto. “Momenteel zijn er ook al enkele pilootprojecten opgestart die focussen op de verbinding van ons product met de reële wereld. We willen het immers in de nabije toekomst mogelijk maken om met je itsme®-applicatie fysieke objecten te kunnen ontgrendelen. Denk bijvoorbeeld aan lockers. En daarnaast, maar dat wil ik niet meteen een ‘scoop’ noemen, staat onze internationalisering met stip op de agenda. We koesteren de ambitie om in heel Europa actief te zijn. Hoog tijd om die ambitie waar te maken!”

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Benut je potentieel: rentabiliteitsrapportages voor accountants

Wat is de rentabiliteit van elke klant binnen jouw accountantskantoor? En hoe efficiënt werken medewerkers? Het antwoord...

Sven Helsen (KMG Accountants): “Goeie communicatie met je klant is geen detail, maar de essentie”

Als accountant het verschil maken voor je klanten? Drie manieren, zegt Sven Helsen: communiceer, communiceer en communic...

Tips voor slimmer taakbeheer in accountantskantoren

Met het groeien van je klantenbestand neemt de complexiteit van taakmanagement binnen je kantoor razendsnel toe. Hoe hou...

Hoe staat het met de digitalisering in Franstalig België? In gesprek met Accountant Cludts uit Wemmel: “Stilstaan is achteruitgaan"

Op een zonovergoten dag had AccountancyVandaag het genoegen om een interview met Anouk Cludts af te nemen over de boeien...

Chatten Belgische juridische professionals binnenkort met AI-tool GenIA-L?

Larcier-Intersentia lanceert eerste AI-oplossing die niet enkel teksten analyseert, maar ook complexere, juridische vrag...

Hümeyra Özdemir (Arteveldehogeschool): “Als accountant verkoop je kennis met een menselijke touch”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Vraag van de dag: profiteer jij als accountant al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing?

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van ...

Sumrise wordt partner van AccountancyVandaag

Heuglijk nieuws vanuit eigen kamp: Sumrise wordt partner bij AccountancyVandaag. Sumrise stelt ondernemers in staat om d...

Meer werkplezier en meer productiviteit: ontdek als accountant de voordelen van een slimme kantoorbeheersoftware

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Als je mensen de ruimte geeft om op hun eigen manier te werken, verg...

Ontdek hoe nauwkeurig factureren waardevolle bedrijfsinzichten oplevert

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Zorgvuldig factureren is niet alleen netjes naar je klanten toe, maar het b...

Investeren in een digitale samenwerking loont: zo neem je je ondernemers mee in dit verhaal

De oorspronkelijke versie van deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Je klanten willen graag inzicht in hun...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.