Wat betekenen TRL's en wat houdt dit in voor jouw innovatie of ontwikkelingsproject?

Innovatie is cruciaal om je bedrijf futureproof te houden, zeker met alle uitdagingen en veranderingen die je als ondernemer het hoofd moet bieden. Niet innoveren is geen optie, de concurrentie is bikkelhard. De overheid ondersteunt daarom met subsidies Vlaamse bedrijven die investeren in een innovatief (verbeter)traject.

Afhankelijk van de fase waarin de ontwikkeling van je innovatief idee zich bevindt, zijn er subsidiemogelijkheden. Die ontwikkelingsfases worden gedefinieerd met levels, uitgedrukt in Technology Readiness Levels.

Innovatie in 9 levels en 4 fases

TRL's, ofwel Technology Readiness Levels, zijn ooit door de NASA bedacht om te beoordelen in welke fase van ontwikkeling en technologische maturiteit een innovatie zich bevindt.

Er zijn 9 TRL’s. Dus hoe hoger het level, hoe dichter je bij de go-to-market van je innovatie zit. De 9 niveau’s zijn dan weer gegroepeerd in vier overkoepelende fasen, namelijk:

  • de ontdekkingsfase (TRL 1,2 & 3)
  • de ontwikkelingsfase (TRL 4,5 en 6)
  • de demonstratiefase (TRL 7 & 8)
  • de deploymentfase (TRL 9)

Naarmate een ontwikkeling de hogere TRL-niveaus bereikt, vermindert het risico op mislukken en wordt het waarschijnlijker dat de ontwikkeling met succes in de praktijk kan worden toegepast. In dat opzicht kunnen de TRL’s helpen bij het nemen van beslissingen bij uitdagingen en verdere investeringen.

Benieuwd of er subsidies zijn voor innovatie bij jouw klanten?

In elke ontwikkelingsfase van je innovatie zijn er subsidiemogelijkheden. Eens je innovatie een nieuwe fase ingaat, zijn de voorgaande mogelijkheden in de eerdere fases niet meer van toepassing. Timing is dus cruciaal wanneer je met een innovatief idee van start wil gaan.

Contacteer dan A-Chief, zij adviseren dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap.

Lees verder op de site van A-Chief