28% meer belastingcontroles op 2 jaar tijd: verzekering fiscale rechtsbijstand wordt almaar interessanter

In een paar jaar tijd is het aantal belastingcontroles fors toegenomen. De kosten van zo’n controle kunnen serieus oplopen voor de ondernemer: van een paar duizend tot zelfs tienduizenden euro’s. 

“Je mag vandaag blij zijn als je eens een jaar niet gecontroleerd wordt.” Dat zegt Evy Ronsmans, teamcoördinator fiscale en sociale rechtsbijstand bij Liantis. In samenwerking met verzekeraar Euromex biedt Liantis een verzekering fiscale rechtsbijstand voor zelfstandigen en bedrijven, en die is uniek.

“We verzekeren tot 50.000 euro per controle en in sommige dossiers komen we inderdaad aan zo’n bedrag. Vroeger gingen we tot 15.000 euro en de grote meerderheid zat daarboven. Om maar te zeggen: een fiscale controle is niet goedkoop.”

Hybride controles sinds corona

Evy: “Vroeger trokken belastingcontroleurs met hun aktetas naar een bedrijf, en gingen ze er de kasten leegmaken om de mappen te bekijken. Sinds corona is dat veranderd. Nu werken ze via mail en Teams, en doen ze hybride controles. Meer vanop afstand, minder ter plaatse. Daardoor kunnen ze veel meer controles uitvoeren, en wordt er uitgebreider gecontroleerd.”

“Het start met een mail met drie vragen, gevolgd door steeds nieuwe bijvragen. Die allemaal beantwoorden kost pakken tijd. Waardoor de kost van een controle voor de ondernemer almaar stijgt.”

In cijfers? “Het aantal controles lag in 2023 28% hoger dan in 2021. Qua schadedossiers ging het om een verdrievoudiging, dat is gigantisch. En de schadelast voor de ondernemer bedraagt makkelijk enkele duizenden euro’s.” 

“We verzekeren tot 50.000 euro per controle en in sommige dossiers komen we inderdaad aan zo’n bedrag. Vroeger gingen we tot 15.000 euro en de grote meerderheid zat daarboven. Om maar te zeggen: een fiscale controle is niet goedkoop.”

“Er worden vandaag zaken gecontroleerd die men vroeger niet bekeek. Zoals een bericht van wijziging.”

Elk jaar controle? Het gebeurt

Terwijl je vroeger al pech moest hebben om gecontroleerd te worden, ziet Evy nu steeds vaker bedrijven die jaar na jaar prijs hebben. “Het is niet dat er iets mee scheelt, ze worden er gewoon telkens uitgepikt. We weten niet op basis van welke criteria de FOD Financiën selecteert. Ze hebben wel hun stokpaardjes van sectoren waar ze regelmatig controleren, maar een echte lijn is daar niet in te trekken.”

Wel duidelijk: ook bij de fiscus zitten ze niet stil. Evy: “Er worden vandaag zaken gecontroleerd die men vroeger niet bekeek. Zoals een bericht van wijziging. Op auteursrechten vinden dan weer minder controles plaats dan een paar jaar terug. Dat evolueert.”

Het gestegen aantal belastingcontroles en de bijhorende kosten doen ook de populariteit van de verzekering fiscale rechtsbijstand toenemen. “Steeds meer ondernemers onderschrijven de polis”, zegt Evy. “Ze worden dan volledig ontzorgd: als ondernemer hoef je enkel de mail of brief van Financiën door te sturen naar je accountant. Die brengt ons vervolgens op de hoogte.” 

“Als accountant factureer je rechtstreeks aan Liantis, de eindklant hoeft niks te betalen of voor te schieten en als accountant ben je zeker dat al je facturen vlot in orde komen. We betalen zelfs tussentijds uit.” 

“Er geldt geen vrijstelling: ondernemers zijn vanaf de eerste euro gedekt. Dat zijn niet alleen de kosten voor hun accountant, maar ook voor een advocaat of expert als dat nodig is, of als de zaak in het slechtste geval een strafrechtelijk gevolg krijgt. Alles is gedekt, tenzij bij fraude. Uiteraard kiezen ondernemers zelf met welke accountants en andere specialisten ze in zee gaan.”

De verzekering kent een kosteloze uitloopdekking zonder eindtermijn, na het stopzetten van het KBO-nummer. “Ook dan kan er nog altijd controle volgen, tot vijf jaar na de stopzettingsdatum. En ja, de fiscus voert wel degelijk zulke controles uit.”

“Er geldt geen vrijstelling: ondernemers zijn vanaf de eerste euro gedekt.”

Vanaf 375 euro per jaar

De premie – volledig aftrekbaar – is een vast jaarlijks bedrag, afhankelijk van je omzet. “Als accountant kun je je klanten de groepspolis aanbieden: die is het interessantst”, zegt Evy. “Dat kan al vanaf 375 euro per jaar. Je klant kan eventueel ook kiezen voor een iets duurdere individuele polis.”

Nog heel wat ondernemers onderschatten de kans op een fiscale controle, en weten niet dat je je tegen de kosten daarvan kunt verzekeren. “Wij werken dagelijks met accountants samen voor onze andere dienstverlening, bijvoorbeeld voor het aanvragen van ondernemingsnummers en het aansluiten van ondernemers bij een sociaal verzekeringsfonds”, zegt Evy. 

“Daarbij ondersteunen we accountants waar we kunnen. Bijvoorbeeld door digitalisering: via ons onlineplatform My Liantis moeten accountants documenten niet meer mailen, maar kunnen ze alles vlot uploaden en volgen. Gedaan met telkens bellen of mailen, alle info per klant is live te zien, inclusief uitbetalingsinfo. Zulke zaken ontwikkelen we samen met accountants, we vragen hen eerst wat ze precies nodig hebben.”

Beslissen op basis van correcte info

“Ook bij ons aanbod fiscale rechtsbijstand zien we hen als compagnons. Wat we vragen is dat je als vertrouwenspersoon van de ondernemer die verzekering bespreekbaar maakt. Dat jouw klanten weten dat er een eenvoudige manier is om de kost van belastingcontroles niet zelf te hoeven dragen.” 

“Heeft je klant een paar tienduizend euro over en wil die dat zelf betalen, even goed uiteraard. Maar zorg dat je klant alle info heeft, zodat jullie samen de meest geschikte keuze kunnen maken. Ik moet wel zeggen: ondernemers die onverzekerd zo’n dure controle meemaken beklagen zich dat achteraf vaak, en nemen dan alsnog de verzekering.”

Lees verder op de site van Liantis

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Een deep-dive in de PB-module van Silverfin: “Een volwaardige personenbelasting in minder dan 15 minuten, daar gaan we voor”

Softwarebedrijf Silverfin timmert al langer dan vandaag aan de weg om hét dataplatform bij uitstek te worden. Met de vol...

Bizzcontrol lanceert nieuwe cashflow forecast module

De lancering van de nieuwe cashflow forecast module bij Bizzcontrol is een feit. Voortaan zal je als accountant voor al ...

Boekhoudkantoor Akanta & Partners vaart voortaan onder de vlag van Moore Belgium

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu kan het gefinaliseerd en wereldkundig gemaakt worden: Boekhoudkantoor Aka...

Olivier Willems wordt CEO van Baker Tilly 

Baker Tilly, actief in audit, accountancy en bedrijfsadvies, kondigt met trots de benoeming aan van Olivier Willems als ...

Welke studenten zijn de beste financiële adviseurs? De winnaars van de Bizzgames zijn bekend

Dé manier om aan te tonen dat de accountancysector uitdagend én creatief is, terwijl je op zoek gaat naar de beste, toek...

Sterke klantengroei voor Visma in Q1

150.000 nieuwe klanten, acht overnames en een record ARR van 2,4 miljard euro Visma behaalde in het eerste kwartaal van ...

De ESG-checklist van Wolters Kluwer onder de loep genomen: drie key takeaways

ESG-advies hier, ESG-advies daar, ESG-advies overal: als accountant kan je er niet langer omheen. ‘Environmental’, ‘Soci...

Koen De Staercke nieuwe CEO van VGD

VGD meldt dat binnenkort Marc Christiaens de CEO-fakkel overdraagt aan Koen De Staercke. Koen brengt een schat aan kenni...

Hoe haal je als accountantskantoor alles uit Silverfin?

Het succes van de klant. Daar zet het vijftienkoppige team van regional manager customer success Laurence de Klerk Wolte...

Hans Diels: “Geopolitiek kan elk bedrijf treffen. Breng als accountant mee de risico’s in kaart.”

Wat hebben Limburgse appelboeren, de microchiponderzoekers van Imec en Barbie gemeen? Allen vallen ze ten prooi aan poli...

Vier kansen voor bedrijven bij verplichte e-facturatie 

Vanaf 2026 zijn bedrijven verplicht om elektronische facturen (e-facturatie) uit te wisselen via het Europese Peppol-pla...

Nieuw: Digitaal ondertekenen van notariële aktes kan vanaf 8 april

Manueel je handtekening op je akte plaatsen en de vele bladzijden ervan paraferen: binnenkort is het niet meer nodig. Ee...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.