Stel je voor: je zit achter je bureau, omringd door werkdruk en personeelstekort, en een potentiële klant belt. Neem je hem aan en verhoog je de werkdruk, of wijs je hem af en mis je omzet?
Hier sta je op het kruispunt tussen een snelle beslissing en wat ik een ‘hangmatbeslissing’ noem. Welke aanpak kies je?
In een wereld waar ’tijd is geld’ het motto lijkt, kan soms juist even stilstaan de sleutel zijn tot de beste oplossing. De valkuil is immers dat je complexe problemen snel wil gaan oplossen waarbij je dingen over het hoofd gaat zien.
Snelle beslissingen: efficiënt handelen
Snelle beslissingen zijn ideaal voor technische uitdagingen waarbij oorzaak en gevolg duidelijk zijn, je kunt het probleem analyseren en hop, actie ondernemen. Denk aan:
- Softwareproblemen
- Bijscholing van collega’s
- Een klant met een ingewikkelde internationale constructie waar je expertise voor nodig hebt
Hier kan je analyseren, eventueel een expert inschakelen en direct actie ondernemen.
Efficiëntie, analyse en actie zijn hier dus de sleutel.
Hangmatbeslissingen: voor complexe uitdagingen
Maar dan zijn er die andere uitdagingen. Je weet wel, die problemen waar je ’s nachts wakker van ligt. Waar een snelle fix niet werkt.
Welkom in de wereld van adaptieve uitdagingen en tweede orde veranderingen!
Neem nou de werkdruk. Je zou denken: meer mensen aannemen, probleem opgelost. Maar zo simpel is het niet meer, hè? Nieuwe mensen vinden is al een uitdaging op zich, laat staan de financiële kant van de zaak.
Hier komt de hangmat in beeld. Ja, je leest het goed. Tijd om te relaxen! Waarom? Omdat je voor deze complexe problemen out-of-the-box moet denken. En dat lukt niet als je gestrest achter je bureau zit.
Hoe pak je zo’n hangmatbeslissing aan?
- Brainstorm buiten kantoor: Neem je team mee naar een inspirerende locatie. De beste ideeën komen meestal in het groen, op de plaatselijke hei, en -juist- al ‘hangend’ in een luie stoel
- Visualiseer: Gebruik mindmaps, processtroom-diagrammen of zelfs Lego (ja, echt!). Soms zie je dingen letterlijk beter als je ze 3D voor je ziet.
- Observeer en vraag door: Wees nieuwsgierig als een kind. Stel vragen, luister écht en vraag door. En nee, dit is geen moment om direct je beste advies te geven
- Zoom uit: Kijk naar het grotere plaatje. Vaak denk je dat die ene medewerker het probleem is, maar vaak is een individueel patroon een organisatiepatroon
- Experimenteer: Probeer iets nieuws, kijk wat er gebeurt, stuur bij en pas aan- and repeat
Het klinkt misschien zweverig, zo hangen in die hangmat, maar de ervaring en ook onderzoek leert dat het werkt, er is zelfs iemand die er een nobelprijs mee gewonnen heeft (Daniel Kahneman).
En het mooie is: je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Het is een proces van aanpassen, bijsturen en weer verder gaan.
De valkuil
Waar we vaak de mist in gaan? We proberen die complexe, adaptieve uitdagingen aan te pakken alsof het simpele, technische problemen zijn. Dat is als proberen een schroef in de muur te slaan met een banaan. Het werkt gewoon niet.
Leen Van Breedam
Lead Game Changer, Kudoz
Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.