Heb jij een voorkeur voor een duidelijke planning, met goed projectmanagement, duidelijke mijlpalen en vooral: een strak eindpunt?
Ik vermoed dat dit geldt voor de meeste accountants. Je hebt niet voor niets voor dit beroep gekozen. En ook al legt de laatste nieuwe campagne voor het accountantsberoep ook de focus op sloddervossen, het blijft toch een voorkeur om projectmatig in verandertrajecten te vliegen.
Waarom een beweging in plaats van een vast eindpunt als we willen veranderen,?
Omdat verandering nu helaas niet eenmaal strak te plannen valt. En een van de nieuwe skills (of die nu hard of zacht worden genoemd) die vandaag noodzakelijk zijn in verandertrajecten, is die van adaptief zijn, flexibel, experimenteren, en daar ook nog eens creatief mee kunnen omgaan. Als veranderaar zet je ergens een vlag, maar die staat helaas in de mist, in deze snel veranderende wereld.
Vandaar dat verandering vandaag een beweging is, die, als je ze visueel zou voorstellen, meer lijkt op een door elkaar gegooide bol wol, dan op een strakke lijn vooruit. En hoe je daar mee omgaat, of beter in wordt? Beter leren dansen!
Welke beweging heb je te maken? En waar vertrek je?
- De eerste beweging of dans die je te maken hebt, is die tussen de oprichters ‘purpose’ en die van de toekomstige bestemming.
Dit is dus een as waar tijd belangrijk is. Je hebt dus goed te bewegen tussen verleden en de toekomst en eerst op zoek te gaan naar de purpose van de oprichters:
- Welke waarden neem je mee vanuit het verleden?
- Ken je die waarden en leven die vandaag nog in het kantoor?
- Wat laat je liever in het verleden, maar leeft vandaag nog in het kantoor?
- Wat is verstrikt in het verleden, is er vandaag nog niet gezien of erkend?
Je moet in het verleden duiken om de mooie dingen, de goede waarden mee te kunnen nemen naar de toekomst. Die oefeningen kennen de meesten, want vallen onder de noemer ‘missie, visie en strategie:
- Bekijk eerst de toekomstige bestemming of purpose: dit gaat verder dan een gewone missie-statement. Dit vraagt dat je gaat nadenken over waartoe de maatschappij het kantoor uitnodigt om bij te dragen.
- Vertaal deze purpose vervolgens naar een missie en visie en hou hier zeker rekening met hoe je omgaat met innovatie.
- Concretiseer verder in een strategie-oefening en doelstellingen.
- De tweede beweging is die tussen de binnen- en buitenruimte:
Dit is op de as waar ruimte belangrijk is:
- Op de binnenas heb je te kijken naar de bedrijfsprocessen, organisatieontwerp en medewerkersbetrokkenheid.
- Op de buitenas heb je rekening te houden met macrofactoren, concurrentie, klanten en de overheid.
De beste veranderaars zijn strategische leiders die goed kunnen dansen of balanceren tussen deze 4 assen, en dit ook in een continu proces doen. En ze doen dit best niet alleen maar in gedeeld leiderschap, wat daarenboven ook nog eens veel vraagt van vertrouwen en communicatie. En het loslaten van oude gewoontes.
Misschien was die branding om sloddervossen aan te trekken toch wel heel erg slim… Want wat sloddervossen heel erg goed kunnen, is super flexibel zijn in last minute aanpassingen en ze zijn behoorlijk creatief. Misschien kunnen ze wel eens de sterke strategische leiders zijn van morgen?
Leestip: De inspiratie voor dit artikel werd gehaald uit het artikel in het Tijdschrift voor Management en Organisaties, van A. van Klink, O. Kroessen en J. Reijenga, ‘Tijd en ruimte als dimensies van strategisch leiderschap in het mkb’, Jg 79, 2025
Leen Van Breedam
Lead Game Changer, Kudoz
Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.