Fast Forward 2024 samengevat: “Dankzij technologie wordt de job van accountant juist menselijker en persoonlijker”

Heb jij ook zo genoten van het Fast Forward-evenement van Silverfin? Dat begrijpen we volledig. Dit inspirerende evenement in de Waagnatie te Antwerpen zorgde namelijk niet alleen voor bijzonder veel stof tot nadenken, maar liet ons ook vooruitblikken naar de toekomst, met als glasheldere boodschap? Think outside the box, met een cruciale nadruk op ‘connected accounting’. AccountancyVandaag zat bij elke keynote, presentatie of inspiratiesessie op de eerste rij en vat de belangrijkste quotes, ideeën en meningen hieronder voor je samen.

Houda Loukili – “Je start zegt niets over de finish”

Als sportieve powervrouw bracht Houda Loukili, voormalig nationaal kickbokskampioene, een enorm krachtig en inspirerend verhaal over motivatie, veerkracht en mindset. Een auto-ongeluk maakte immers een bruut einde aan haar sportcarrière. Bleef Houda bij de pakken zitten? Allerminst. En ze ontdekte een volslagen nieuwe passie.

 • Onze learning: Wat er gebeurt in je leven, kan je niet bepalen. Wat je wél kunt bepalen is hoe je ermee omgaat. En dat geldt ook voor de accountancysector.

Leen Van Breedam – “Grip op groei: sprint of marathon?”

In een sector vol uitdagingen en veranderingen is het volgens Leen van Breedam cruciaal om anders te beginnen kijken naar groei. Van consolidatie tot digitalisering, van automatisatie tot personeelsschaarste: hoe ga je daarmee om? Hoe creëer je voldoende structuur en houvast? En hoe krijg je je klanten en medewerkers mee in je verhaal? Stof tot nadenken!

 • Onze learning: Een gewijzigde sector als die van accountancy vraagt heel wat inspanningen, maar biedt ook enorm veel groeikansen.

Jeroen Meens – “Samen-werken: pleidooi voor mensgericht leiderschap”

Accountants kritischer doen nadenken over digitalisatie, om ze op die manier op voorsprong te zetten? Dat is een kolfje naar de hand van Jeroen Meens, expert in digitale transformatie. Jeroen brak de lans voor een betere samenwerking met de klant dankzij de technologie – en met de vrijgekomen tijd te investeren in menselijke relaties. 

 • Onze learning: Technologie vormt een enorm belangrijk hulpmiddel om als accountant meer in te zetten op persoonlijke en menselijke relaties met de klant.

Mieke De Ketelaere – “AI: hype, hope or hazard”

Artificiële intelligentie, dat is ondertussen véél meer dan een nietszeggend buzzword in onze sector. In haar keynote nam Mieke De Ketelaere deze vorm van technologie grondig onder de loep en drukte ze de accountancy op het hart: maak er gebruik van en win aan efficiëntie, maar dan wel op de juiste manier. 

 • Onze learning: Artificiële intelligentie zal steeds belangrijker worden, maar we moeten kritisch blijven kijken naar het gebruik ervan.

Erik Mannens – “The edge will be the new cloud!”

Kunnen we nu al lessen trekken uit wat we de afgelopen vijf jaren zagen gebeuren op vlak van AI? Dat was het concrete uitgangspunt van Erik Mennens. Mennens zoomde in op de huidige AI-systemen, nam de torenhoge kostprijs en het energieverbruik kritisch onder de loep en extrapoleerde zijn bevindingen naar de toekomst van morgen. 

 • Onze learning: We moeten slimmer gebruikmaken van onze AI-systemen om tot duurzamere en meer kostenefficiënte oplossingen te komen.

Thomas Leeters & Koen De Herdt – Panel-gesprek

Thomas & Koen legden enkele stellingen voor aan Wouter Van de Velde, Thomas Heynderickx, Saskia Knoks en Fatima Isarti. Dit zorgde niet alleen voor een vruchtbare en constructieve voedingsbodem voor een interessant gesprek, maar benadrukte ook enkele hete hangijzers die vandaag de dag in de accountancysector heersen. Bovendien mochten de aanwezige accountants per stelling hun stem uitbrengen. Benieuwd? Je ontdekt de resultaten hieronder:

 • Automatisering met behulp van AI kan binnen de 5 jaar het personeelstekort in onze sector oplossen. 
  • Akkoord: 35,7% – Niet akkoord: 64,3%
 • In 2030 is het accountantskantoor een groepspraktijk met meer dan 50% van de omzet uit andere diensten dan compliance. 
  • Akkoord: 71,8% – Niet akkoord: 28,2%
 • Kantoren in de accountancysector met tussen de 10 medewerkers en de 100 medewerkers gaan in de toekomst verdwijnen. 
  • Akkoord: 14,5% – Niet akkoord: 85,5%
 • Pas afgestudeerde accountants landen in de privé door een te lage verloning in accountantskantoren. 
  • Akkoord: 29,1% – Niet akkoord: 70,9%
 • Eenmanszaken horen niet langer thuis in het klantenbestand van een modern/adviesverlenend accountantskantoor. 
  • Akkoord: 34,6% – Niet akkoord: 65,4%

Je merkt het meteen: het Fast Forward-evenement van Silverfin zorgde ook dit jaar weer voor tal van interessante denkpistes en toekomstvisies. De sprekers werden warm onthaald, de aanwezigen genoten zienderogen en de aanwezige accountants in de Waagnatie? Die keerden huiswaarts met een koffer vol inspiratie, een hoofd vol ‘think outside the box’-ideeën en een voldaan gevoel. 

Bedankt, Silverfin, voor het fijne event. En bedankt, iedereen, die ons panel-gesprek mee heeft gevolgd. Wij genieten nog steeds na. Jij ook, toch?

Psst, binnenkort plaatsen we een uitgebreid artikel over de meningen en visies achter de percentages. Stay tuned for more!

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Chatten Belgische juridische professionals binnenkort met AI-tool GenIA-L?

Larcier-Intersentia lanceert eerste AI-oplossing die niet enkel teksten analyseert, maar ook complexere, juridische vrag...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Vraag van de dag: profiteer jij als accountant al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing?

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van ...

Sumrise wordt partner van AccountancyVandaag

Heuglijk nieuws vanuit eigen kamp: Sumrise wordt partner bij AccountancyVandaag. Sumrise stelt ondernemers in staat om d...

Meer werkplezier en meer productiviteit: ontdek als accountant de voordelen van een slimme kantoorbeheersoftware

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Als je mensen de ruimte geeft om op hun eigen manier te werken, verg...

Ontdek hoe nauwkeurig factureren waardevolle bedrijfsinzichten oplevert

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Zorgvuldig factureren is niet alleen netjes naar je klanten toe, maar het b...

Investeren in een digitale samenwerking loont: zo neem je je ondernemers mee in dit verhaal

De oorspronkelijke versie van deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Je klanten willen graag inzicht in hun...

Dit was Work Smarter 2024

Een recordeditie van Work Smarter was het. ‘t Kuipke en de Floraliënhal vormden een dag lang het decor voor ontmoetingen...

Sumrise, de allernieuwste invoicing tool van Visma: “We zijn rotsvast overtuigd van onze software en durven de huidige markt te challengen”

Laurent Eeckhout, Managing Director van Sumrise, en Alexander Baeyens, verantwoordelijk voor sales en go-to-market, zijn...

Yuki zet in op toekomst van Peppol e-invoicing met overname Lucy

Dit persbericht werd verstuurd door Yuki en werd herwerkt in De Tijd. Ook op de website van Lucy verscheen er een persbe...

Acerta breidt aanbod van data-integratie voor accountants verder uit via Silverfin

Voor de jaarrekening straks (deadline: 31 juli) krijgen accountants die klant zijn van Acerta via Silverfin het loonlast...

Deze Belgische regtech verovert Europa in sneltempo. Wij gingen in gesprek met Stephanie De Bruyne, CEO van itsme®

Straks schittert Stephanie De Bruyne, sinds 2020 als CEO aan het roer van itsme®, op het hoofdpodium van Work Smarter. O...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.