Op reis of staycation? De zomer is het moment bij uitstek om in een goed boek te duiken. En van deze 10 steek je als accountant ook nog wat op.

Soft skills in ondernemerschap van Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders gaat over het belang van ‘zachte vaardigheden’. Met die soft skills kun je je technische kennis, je zogenaamde hard skills, effectiever inzetten. Het boek geeft tips om je te ontwikkelen in communicatie, creativiteit, groeimindset, teamwork en attitude.

Zelfstandigen die willen groeien en hun bedrijf naar een hoger niveau tillen, vinden inspiratie in Van zelfstandige naar ondernemer in 15 uitdagingen van Andy Coomans. Coomans daagt de lezer uit om uitdagingen aan te gaan op het gebied van strategie, marketing, sales, financiën, organisatie en mindset. Het boek bevat inspirerende verhalen van succesvolle ondernemers en praktische tips om je doelen te bereiken.

Geld ophalen voor jouw onderneming? Dat doe je zo is een handleiding voor ondernemers op zoek naar financiering. Matthias Browaeys en Aelbrecht Van Damme leggen uit hoe je een overtuigend businessplan maakt, welke financieringsbronnen er zijn, hoe je investeerders aantrekt en hoe je een goede deal sluit. Het is gebaseerd op de ervaring van de auteurs als durfkapitalist en mentor van start-ups.

Pieter Van Leugenhagen heet je Welkom in de metaverse. Dat is de virtuele wereld waarin we kunnen werken, spelen, leren en communiceren. Je leert hoe de metaverse ontstaat door de combinatie van technologieën als virtual reality, blockchain, gaming en kunstmatige intelligentie. Het werk verkent ook de kansen en uitdagingen die de metaverse biedt voor bedrijven, consumenten en de samenleving.

Profit First is de Vlaamse editie van het internationale succesboek van Mike Michalowicz, door Ilse Dieltjens aangepast aan de boekhoudkundige en fiscale aspecten van ons land. Het boek leert je hoe je je bedrijf winstgevend kunt maken door eerst je winst af te romen en dan pas je kosten te betalen.

Adviseren voor accountants van Lau en Luuk Haegens bevat een kant-en-klare methode voor adviserende accountants, financieel experts en organisatie-adviseurs. In dit boek lees je hoe je ondernemers met zes kritische resultaatbepalers, in drie stappen en binnen drie maanden helpt met het verbeteren van hun resultaat. De auteurs zijn Nederlanders, maar hun tips zijn ook voor ons waardevol.

Goed omgaan met geld gaat niet per se over wat je weet. Het gaat om gedrag, en dat is moeilijk aan te leren, schrijft Morgan Housel in De psychologie van geld. Mensen nemen financiële beslissingen niet op basis van spreadsheets, maar aan de eettafel of in een vergaderruimte, waar persoonlijke ervaringen, ego, trots, marketing en prikkels van buitenaf samenkomen.

Les 21: de bar is het kloppend hart van elk kantoor. Deze en nog 49 andere lessen geeft Jürgen Ingels in 50 lessen voor ondernemers. Ingels richtte Clear2Pay op, is managing partner bij SmartFin en is de bezieler van Startups.be/Scale-ups.eu op, een organisatie die jonge bedrijven helpt groeien. Een toverformule voor succes bestaat niet, zegt Jürgen Ingels, maar met de juiste lessen kom je al een heel eind. Elke les illustreert hij met persoonlijke anekdotes.

Na corona schreef ondernemer en econoom Geert Noels een volledig vernieuwde versie van z’n bekende boek Gigantisme. We mogen niet blind zijn voor de enorme uitdagingen waar we voor staan, stelt Noels. We hebben de voorbije decennia immers nagelaten om onze economie schokbestendig te maken. Gigantisme doodt gezonde concurrentie, leidt niet tot duurzame groei en brengt de mens in verdrukking, met welvaartsziektes als burn-out tot gevolg. En de covidcrisis heeft aan dit fenomeen alleen maar een boost gegeven. Een pleidooi voor humaan kapitalisme.

Al gehoord van Kanban? Het is een uit Japan overgewaaide visuele planningsaanpak die je manier van werken ingrijpend verandert. Kanban betekent 'visuele kaart' en in veel bedrijven wordt vooral het Kanban-bord gebruikt, dat het werk zichtbaar maakt en je doet focussen op het resultaat. Het doel? De taken snel en efficiënt naar de laatste kolom brengen en daarmee voltooien. In Kanban in de praktijk leggen Sam Laing en Karen Greaves in heldere taal uit hoe Kanban werkt en hoe je ermee aan de slag kunt.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag