De regering-De Wever I introduceert een nieuwe meerwaardebelasting en andere financiële hervormingen die een impact hebben op spaarders en beleggers. Welke maatregelen mag je verwachten?
Meerwaardebelasting van 10%
Op gerealiseerde meerwaarden op financiële activa, zoals aandelen, obligaties, fondsen en crypto, wordt een belasting van 10% geheven. Historische meerwaarden blijven buiten schot, en verliezen binnen hetzelfde jaar kunnen in mindering worden gebracht.
Er geldt een jaarlijkse vrijstelling van 10.000 euro, die wordt geïndexeerd. Dit betekent dat kleinere beleggers bij gespreide verkoop minder snel belasting betalen. Wie echter een belegging lang aanhoudt en in één keer verkoopt, kan alsnog belast worden. Een belegger die bijvoorbeeld 20.000 euro gedurende tien jaar belegt met 5% rendement per jaar, heeft na tien jaar een meerwaarde van 12.578 euro. Als de inflatie 2% per jaar bedraagt, is de vrijstellingsdrempel na tien jaar gestegen tot 12.190 euro. In dat geval wordt 10% belasting geheven op 388 euro.
Grote aandeelhouders met minstens 20% belang in een bedrijf krijgen andere vrijstellingen. Meerwaarden tot 1 miljoen euro blijven belastingvrij, terwijl de tarieven daarboven oplopen:
- 1,25% op bedragen tussen 1 miljoen en 2,5 miljoen euro
- 2,5% tussen 2,5 miljoen en 5 miljoen euro
- 5% tussen 5 miljoen en 10 miljoen euro
- 10% op alles boven 10 miljoen euro
Vrijstelling roerende voorheffing
Momenteel zijn 859 euro aan dividenden en 1.050 euro aan spaarboekintresten vrijgesteld van roerende voorheffing. Een voorgestelde harmonisatie van deze vrijstellingen is in het regeerakkoord vaag omschreven. Er wordt onderzocht hoe deze regelingen eenvoudiger kunnen worden gemaakt, zonder ze te beperken.
Daarnaast hangt een mogelijke wijziging af van een Europese uitspraak over de belastingvrijstelling op het gereglementeerd spaarboekje. Als België veroordeeld wordt, moet de minister van Financiën binnen drie maanden een neutraal hervormingsvoorstel indienen.
Strengere controle op spaarboekjes
De regering zal maatregelen onderzoeken om buitensporige renteverschillen op spaarrekeningen aan te pakken en ervoor te zorgen dat spaarders een eerlijke rente ontvangen.
Vereenvoudiging beurstaks
De beurstaks, die betaald wordt bij de aan- en verkoop van beursgenoteerde effecten, blijft bestaan maar wordt eenvoudiger en consequenter. Vooral bij trackers, waar nu drie verschillende tarieven gelden afhankelijk van het land van registratie, moeten inconsistenties worden weggewerkt.
Effectentaks blijft op 0,15%
De effectentaks blijft behouden op 0,15% voor effectenrekeningen boven 1 miljoen euro. Eerdere plannen om dit te verhogen naar 0,25% worden niet doorgevoerd.
Lagere kosten voor pensioenspaarproducten
De regering wil ingrijpen in te hoge kosten op pensioenspaarproducten, zowel voor groepsverzekeringen en pensioenfondsen als voor individuele pensioenspaarplannen bij banken en verzekeraars.
Private privak: investeren in niet-beursgenoteerde aandelen
Beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven via de private privak wordt gestimuleerd. Het regelgevend kader wordt versoepeld, met aanpassingen rond de duurtijd, het aantal aandeelhouders en de toegelaten investeringen.
Fiscaalvriendelijk beleggen voor ondernemers
Ondernemers kunnen via een DBI-bevek fiscaalvriendelijk in aandelenfondsen beleggen. Dit statuut blijft behouden, maar bij uitstap wordt een meerwaardebelasting van 5% ingevoerd. Net als bij de algemene meerwaardebelasting geldt deze enkel voor winst die na de invoering van de maatregel is opgebouwd.
Daarnaast blijft het gunstregime enkel overeind als de vennootschap de minimale bedrijfsleidersbezoldiging (van 50.000 euro per jaar) uitkeert. Dit treft vooral managementvennootschappen en kmo’s waar bedrijfsleiders zich onvoldoende loon uitbetalen.
Nieuw fiscaal regime voor fondsbeheerders
Private-equityfondsbeheerders ontvangen vaak een zogenaamde carried interest, een bonus op extra rendement. Er komt een specifiek fiscaal regime voor deze inkomsten, met een tarief tot 30%. Momenteel geldt een gunsttarief van 15%, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De nieuwe regeling zou alleen gelden voor toekomstige plannen.