Het ITAA-congres, gehouden op de Dag van de Accountant, was een bruisend evenement vol topontmoetingen en inzichten die de dynamiek en het belang van de accountancysector benadrukken. Ons beroep, veel te vaak gezien als traditioneel, bewijst keer op keer dat het "alive & kicking" en uiterst boeiend is. Een centraal thema dat naar voren kwam, is de onmiskenbare waarde van samenwerking binnen de sector. Dat benadrukte ook ITAA-voorzitter Bart Van Coile tijdens zijn slotwoord.

Praatlustig

En of er veel gepraat is op dit congres? Opvallend veel interactie tussen de 2100 aanwezige accountants onderling & met de 71 standhouders. Peer-to-peer leren is cruciaal in een snel evoluerend vakgebied. Tijdens dit congres is er veel gesproken over zaken die we blijkbaar niet zo gemakkelijk bespreken in online meetings.

Technologische vooruitgang

Dat de accountancysector een voorloper is in het gebruik van technologie, is een open deur intrappen. Waardevolle inzichten genereren uit grote hoeveelheden data verhoogt de kwaliteit van onze dienstverlening. AI en automatisering zijn revolutionaire krachten in accountancy.

Aandacht voor talentontwikkeling

De 'war for talent' is een realiteit in de accountancy. Goed dat er veelbelovende initiatieven zijn om studenten te interesseren voor ons vakgebied. De aandacht voor AI doet ook studenten hun oogjes fonkelen voor ons vakgebied. AI en automatisering transformeren de manier waarop accountancy wordt beoefend, door processen efficiënter te maken en nieuwe mogelijkheden voor data-analyse en financieel advies te bieden.

E-invoicing

Een voornaam gespreksonderwerp was de deadline van elektronische facturatie. Hét moment voor accountants om de lead te nemen. Neem je klanten mee op sleeptouw en masseer het er vanaf vandaag maar al goed in.

Conclusie

Het ITAA-congres heeft duidelijk gemaakt dat de accountancysector een spannende tijd doormaakt, gekenmerkt door samenwerking, technologische innovatie en een sterke focus op talentontwikkeling. Deze elementen zijn essentieel om de sector vooruit te helpen en te zorgen voor een duurzame toekomst. Accountancy is veel meer dan cijfers alleen, het is een dynamisch en essentieel onderdeel van de moderne zakelijke wereld.

Link naar de foto's van ITAA

Nieuwste ontwikkelingen gemist?

Op 17 november 2023 (doorlopend tussen 10u en 12u) zetten we de digitale deuren open in samenwerking met Finplex voor een exclusief online event dat je niet mag missen. Maak live kennis met meer dan 25 vooraanstaande softwarehuizen die met trots hun nieuwste ontwikkelingen voor dit én volgend jaar presenteren.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag