Het federale regeerakkoord van De Wever I introduceert een reeks hervormingen om de arbeidsmarkt te moderniseren en een evenwicht te creëren tussen werkzekerheid, sociale bescherming en flexibiliteit. Voor ondernemers en zelfstandigen bevat het akkoord enkele belangrijke maatregelen.
Betere ondersteuning voor zelfstandigen
Zelfstandigen krijgen extra steun door een herziening van de verhogingen bij laattijdige sociale bijdragen, zodat deze minder zwaar doorwegen. Daarnaast wordt de ziekte-uitkering automatisch geactiveerd via Mult-eMediatt, vergelijkbaar met het systeem voor werknemers.
Er wordt een regeling ingevoerd voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid bij zelfstandigen. Hierdoor kunnen zij bij ziekte deels blijven werken en ontvangen zij een evenredige uitkering, gebaseerd op hun laatst verdiende inkomen, met een vastgesteld minimum- en maximumbedrag.
Ter stimulering van het ondernemerschap schrapt de regering kleinere belastingen en verlaagt de administratieve lasten.
Ter stimulering van het ondernemerschap schrapt de regering kleinere belastingen en verlaagt zij de administratieve lasten. De ondernemersaftrek wordt geïntroduceerd voor zelfstandigen in hoofd- en bijberoep, waardoor een eerste schijf van de winst na aftrek van kosten en sociale bijdragen fiscaal aftrekbaar wordt. Dit bedrag wordt tegen 2029 verhoogd.
Het statuut van zelfstandigen in bijberoep wordt aangepast om misbruik te voorkomen en hun economische bijdrage beter te erkennen. De vennootschapsbijdrage wordt voortaan bepaald op basis van het balanstotaal, zodat kleinere ondernemingen minder en grotere ondernemingen meer bijdragen.
Verder wordt het gebruik van e-Box verplicht voor alle administratieve communicatie. Daarnaast wordt de ondergrens van 45.000 euro minimumloon voor bedrijfsleiders om in aanmerking te komen voor een verlaagd vennootschapsbelastingtarief verhoogd naar 50.000 euro en gekoppeld aan indexering.
Zelfstandigen die na de pensioenleeftijd blijven werken en bijdragen betalen, krijgen automatisch extra pensioenrechten toegekend.
Harmonisatie arbeidsstatuten
Een belangrijk speerpunt van het regeerakkoord is het verkleinen van de kloof tussen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. Zo wordt het familiekrediet ingevoerd, waardoor ouders met zorgtaken gelijke verlofrechten krijgen, ongeacht hun statuut. Daarnaast wordt de toegang tot het minimumpensioen afhankelijk van het totaal aantal gewerkte jaren binnen alle statuten.
Het verkleinen van de kloof tussen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren is een speerpunt van het regeerakkoord
Hervormingen in uitzendarbeid en project sourcing
Om het overmatige gebruik van opeenvolgende dagcontracten tegen te gaan, evalueert de regering de bestaande regels en stuurt deze bij waar nodig. Sociale partners worden aangemoedigd om uitzendarbeid met contracten van onbepaalde duur te implementeren. Bovendien wordt een kader gecreëerd voor niet-aanwervingsclausules binnen de uitzendsector, waarbij eerlijke compensatie en het vermijden van misbruik centraal staan.
Strengere regels voor detachering en platformwerk
België kent een hoog aantal gedetacheerde werknemers, wat leidt tot verlies aan sociale bijdragen. De regering wil sociale fraude, zwartwerk en sociale dumping bestrijden via strengere regelgeving en verbeterde samenwerking op Europees en internationaal niveau. Tegelijkertijd worden de procedures voor werkvergunningen voor niet-EU-arbeidsmigranten versneld.
Ook digitale platformen en deeleconomieplatformen worden strikter gecontroleerd, met extra aandacht voor identiteitsfraude en het misbruik van gedeelde accounts.
Aantrekkelijkheid en competitiviteit van de arbeidsmarkt
Om België aantrekkelijker te maken voor internationaal talent worden fiscale maatregelen geëvalueerd en waar nodig aangepast. Misbruik van schijnzelfstandigheid wordt aangepakt door strengere controles en effectanalyses.
Binnen de federale overheid wordt contractuele aanwerving de norm, met uitzondering van gezagsfuncties die statutair blijven. Daarnaast onderzoekt de regering manieren om de mobiliteit tussen de publieke en private sector te verbeteren.