Eindelijk is er een nieuwe regering. En zoals velen was ook ik benieuwd welke fiscale regels uiteindelijk in het regeerakkoord werden vastgelegd. Toen de tekst beschikbaar kwam, heb ik, net als mijn fiscale collega’s, de tientallen pagina’s met maatregelen aandachtig doorgenomen.
Zoals bij elk akkoord bevat het regeerakkoord maatregelen die ik positief vind en andere waar ik minder enthousiast over ben. Het is menselijk om deze nieuwe beslissingen meteen te bekijken vanuit je persoonlijke situatie, je doelgroep of je klanten.
Nog geen enkele fiscale wet is gewijzigd
Toch viel het me op hoe snel de eerste analyses, opiniestukken en zelfs consultancyaanbiedingen op sociale media verschenen. Sommigen bieden nu al 1-op-1 gesprekken aan om je fiscale situatie te ‘optimaliseren’ op basis van dit regeerakkoord. Maar laat ons eerlijk zijn: een regeerakkoord is geen wet, maar een intentieverklaring van de nieuwe regeringsploeg over welk beleid ze willen voeren.
Op dit moment is er nog geen enkele fiscale wet of maatregel gewijzigd. Er zijn enkel intenties geformuleerd, vaak in een korte en vage zin. We moeten wachten op de concrete wetteksten om te begrijpen wat de precieze impact zal zijn, hoe deze regels zullen worden geïmplementeerd en wanneer ze in werking treden.
Zelfs in de Kamerdebatten werd pijnlijk duidelijk dat ook de opstellers van het regeerakkoord nog niet alle details kennen. Er is dus nog veel onduidelijkheid over hoe bepaalde maatregelen precies zullen worden uitgewerkt.
Onze rol als onafhankelijke adviseurs
Als onafhankelijke accountants en fiscalisten, gecertificeerd door het ITAA, is het onze taak om kalmte en nuance te brengen in dit debat. Het is niet aan ons om te beoordelen of we voor- of tegenstander zijn van bepaalde maatregelen – dat laten we over aan de politiek en de media.
Wij hebben een dubbele verantwoordelijkheid:
- Als gecertificeerd vrij beroep zorgen we ervoor dat onze klanten de wet correct naleven, zodra deze effectief van kracht is.
- Als onafhankelijk adviseur analyseren we de situatie van onze klanten grondig en zoeken we – op basis van de werkelijke wetgeving – naar de beste fiscale optimalisaties.
Maar laten we wachten tot de ‘echte’ wetteksten gepubliceerd worden. In de tussentijd blijven we onze klanten optimaal begeleiden binnen de huidige wetgeving.
Steven Decorte is oprichter en vennoot bij Dfisc, een Brugs kantoor met de focus op vrije beroepen, freelancers, vzw’s en bouwbedrijven, gespecialiseerd in accountancy en recht.
Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.