Levenslang leren. Als accountant weet je er alles van. Wetgeving, technologie en klantenverwachtingen veranderen elke dag. Hoe het eraan toegaat in het opleidingslandschap? We vragen het aan Cédric Vercamer van online leerplatform Accountants Academy.

Welke trends merk je?

“Tijdens corona zijn online opleidingen sterk opgekomen. En ze blijven standhouden. Dat komt omdat men duidelijk de voordelen inziet: flexibiliteit, tijdswinst, vrije keuze van plaats en tijdstip, een breder aanbod, eenvoudiger te monitoren en op te volgen ...”

Merk je een verschil tussen kleine en grote kantoren, Cédric?

“In kleinere kantoren ervaren ze de meeste tijdsnood. Ze focussen zich op opleidingen die nodig zijn om hun job zo goed mogelijk te kunnen doen: updates van wetgeving, actualiteit … De werkgever volgt dan de meer diepgaande opleidingen, over alternatieve verloning, hervorming van het fiscaal regime rond auteursrechten, onroerende leasing, enzovoort.”

“Hoe groter een kantoor wordt, hoe meer het zich organiseert. Dat betekent ook meer organisatie in het volgen van opleidingen.”

Kennisdeling tussen kantoren: utopie of realiteit?

“Vroeger was men iets meer terughoudend om kennis en informatie te delen, zeker op kantoorniveau. Vandaag wordt veel meer gedeeld, tot zelfs partnerships tussen kantoren die samenwerken en elkaar adviseren. Een positieve evolutie in een snel veranderende omgeving. Het is ook de enige manier, denk ik, dat je op de hoogte kunt blijven van alle veranderingen en nieuwtjes.”

Cédric Vercamer leidt samen met Nic De Ruyver Accountants Academy

Hoe vullen kantoren hun opleidingen zoal in?

“Een kantoor heeft een tweewekelijkse lunch & learn: niet alleen perfect om iets op te steken, maar ook een echt teammoment. Bij een ander kantoor lijst de medewerker die een opleiding volgt – telkens iemand anders – de take-aways op en licht die toe aan z’n collega’s. Tijdens een groepsgesprek wordt daar dan over gediscussieerd.”

“Nog een kantoor koppelt een minimumaantal opleidingsuren als variabele aan een jaarlijks bonussysteem. Dat kan een financieel extraatje zijn, maar evengoed een andere incentive. Want een goed opgeleide medewerker presteert beter, is productiever en gelukkiger. Die wil je belonen.”

“Ook niet-ITAA accountants kunnen zich bijscholen, en we merken dat ze dat met enthousiasme doen, als ze de kans krijgen van hun werkgever.”

"Een seminarie voor 200 man … elke dag." (Cédric Vercamer)

Welke rol kunnen online opleidingen spelen in de war for talent?

“Online opleidingen kunnen volgen wint aan populariteit, en het is steeds meer een USP van kantoren naar huidige en nieuwe medewerkers. Dat is zo binnen de accountancy, en ook erbuiten. Onlangs zei een klant, een middelgroot kantoor, dat een sollicitant vroeg of ze gebruik maakten van ons leerplatform en of zij dit dan ook mocht doen. Een mooier compliment kunnen we niet krijgen en it definitely made my day!"

"Mensen willen bijblijven, dat verrijkt en versterkt hen. Maar even belangrijk: ze willen dat doen waar, wanneer en hoe ze zelf kiezen. Op ons platform zien we dit aan het aantal logins. Op korte termijn is dat naar 200 à 250 per dag gestegen. Een seminarie voor 200 man … elke dag.”

Welke tips heb je voor kantoren die willen inzetten op dat levenslang leren?

“Bied je mensen een divers opleidingsaanbod, en tracht dat tegelijk niet te veel als een verplichting op te leggen. Laat hen zelf de meerwaarde ontdekken van het volgen van opleidingen, en maak er iets leuks van met het team of via incentives. Een combinatie tussen bijscholing en teambuilding. Zo leren je medewerkers de opleidingen kennen en zullen ze ook op eigen initiatief sneller de weg ernaartoe vinden.”

“Niet iedereen kijkt op dezelfde manier tegen opleidingen aan, probeer je aanbod en hoe je dat verpakt af te stemmen op jouw mensen. Met de nodige flexibiliteit, maar uiteraard ook passend binnen de afspraken en cultuur van je kantoor. Dat gaat wel eens gepaard met trial & error, da’s normaal!”

Lees ook 'Leren op kantoor'

Over Accountants Academy

Accountants Academy is een online leerplatform dat professionele content biedt van hoge kwaliteit, specifiek op maat van accountants. Alle opleidingen zijn erkend door het ITAA. Heb je een opleiding gevolgd, dan krijg je een ITAA-attest (A-uren). Accountants Academy laadt je attest(en) voor je op via het ITAA-portaal.

Het opleidingsaanbod is heel breed en wordt wekelijks aangevuld. Van vaktechnische opleidingen over btw, personenbelasting, vennootschapsbelasting, fiscaliteit en erf- en successierecht tot softskills, de adviesrol van een accountant, cybersecurity en GDPR.

Daarnaast creëert Accountants Academy specifieke opleidingen (bijvoorbeeld over de antiwitwaswetgeving en de fiscale behandeling van cryptomunten), leer- en starterstrajecten, updates en actuasessies.

Naast de aangeboden opleidingen heb je ook zelf de mogelijkheid om eigen opleidingen en informatie op te laden, te centraliseren en toe te wijzen aan je medewerkers. Een intern leerplatform op maat, volledig gebruiksklaar en ontzettend makkelijk in gebruik. Ontdek er meer over op Accountants Academy.

Lees verder op de site van Accountants Academy