De terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zet de toon voor het economische klimaat van 2025. Beleggers zullen de komende maanden extra aandachtig zijn voor de financiële impact van zijn beleid. Hoewel ik voorzichtig positief blijf over de vooruitzichten voor 2025, zijn de economische risico’s niet te negeren. Een goede balans is dus nodig, in de vorm van enerzijds Amerikaanse aandelen met veel potentieel en anderzijds hoogwaardige Europese obligaties als buffer.
Grootste groei in het Westen en Oosten
Om met een positieve noot te beginnen: de wereldeconomie blijft groeien. Niet spectaculair, maar net genoeg om optimistisch te blijven. In de Verenigde Staten verwachten we een sterkere groei dan in Europa. Ook in China blijft de overheid investeren in de economie, wat goed nieuws is. De inflatie zal verder dalen, gevolgd door lagere rentes.
Amerikaanse opportuniteiten
Beleggers die in 2025 willen scoren, moeten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn. Amerikaanse bedrijven zitten in de kopgroep van de mondiale economie, vooral dankzij hun voorsprong op het gebied van artificiële intelligentie (AI). AI zal in 2025 nog breder uitgerold worden, en vormt de motor van innovatie, productiviteit en de bijhorende bedrijfswinsten. Vooral de IT-sector profiteert, en dat maakt het een favoriete keuze voor beleggers.
Financiële instellingen bieden eveneens kansen. Ondanks de aanzienlijke renteverhogingen door de Federal Reserve (Fed) in 2022 en 2023, blijft de Amerikaanse economie verrassend veerkrachtig, met stabiele consumentenbestedingen. Deze ontwikkelingen zijn gunstig voor de Amerikaanse financials, die bovendien kunnen profiteren van geplande deregulering onder de regering Trump. Daarnaast zijn aandelen in de financiële sector relatief laag gewaardeerd. Vanuit een risicorendementsperspectief beschouwen we deze sector daarom als aantrekkelijk. Europese aandelen doen het zeker niet slecht, maar het groeimomentum verliest aan kracht. America first dus, alleszins op de beurs.
Obligaties als vangnet
De dalende rente maakt obligaties weer aantrekkelijk, met een duidelijke voorkeur voor Europese obligaties. Zowel de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) zijn in 2024 begonnen met renteverlagingen. Wij verwachten dat de ECB haar beleidsrente sterker zal verlagen dan beleggers momenteel inschatten, wat gunstig uitpakt voor Europese obligaties.
Binnen deze categorie richten we ons vooral op Europese obligaties van hoge kwaliteit, zoals staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties. Deze kwaliteitsobligaties bieden een solide rendement en bieden betere bescherming tegen mogelijke economische tegenwind. Risicovolle obligaties, zoals high yield of schuldpapier uit opkomende markten, blijven echter minder aantrekkelijk vanwege hun prijskaartje.
Beleggen in balans
Beleggen in een overgangsjaar zoals 2025 draait om balans. Onze gematigd positieve visie vertaalt zich in een lichte overweging in zowel aandelen als obligaties. De kern blijft hetzelfde: maak gebruik van Amerikaanse aandelen met groeikansen, maar zorg voor een Europese obligatiebuffer tegen onzekerheden.
Ja, Trump zorgt voor onzekerheid, maar dat betekent ook kansen. En met de juiste mix van opportunisme en voorzichtigheid kun je in 2025 mooie resultaten boeken.
Erik Joly
Hoofdeconoom ABN AMRO België
Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.