Een bijdrage van Benjamin Tailleur, COO bij Horus Software. Benjamin richtte samen met zijn vader Philippe (ex-CEO van Sage) en broer Jérôme het Luikse Horus Software op. Hij heeft een voorliefde voor digitale transformatie bij kmo’s en kijkt met een kritische blik naar het Belgische ondernemerschap.
Een bedrijf starten in België blijkt vaak allesbehalve eenvoudig. Van de inschrijving bij de KBO tot het aanvragen van een btw-nummer, het regelen van de nodige vergunningen en het op orde brengen van de fiscaliteit — het kost ondernemers vaak uren aan administratieve formaliteiten voordat ze effectief van start kunnen gaan. En voor ze het weten, staat de volgende uitdaging alweer voor de deur: de btw-aangifte.
Dit scenario is dagelijkse kost voor duizenden Belgische bedrijfsleiders. De belofte van administratieve vereenvoudiging is echter een langlopend dossier, een onderwerp dat al jaren op de politieke agenda staat zonder grote doorbraken.
Initiatieven voor vereenvoudiging: Mooie intenties, magere resultaten
Recent hebben we in Wallonië een interessant initiatief gezien met de lancering van de website Simplifions, waar burgers ideeën kunnen indienen om administratieve processen te vereenvoudigen. Hoewel dit soort projecten toegejuicht moet worden, blijft het wachten op concrete actie. Voor kmo’s is de nood aan vereenvoudiging groot.
Een administratieve file
De huidige situatie is te vergelijken met een file op de snelweg: de kmo’s staan stil terwijl ze wachten op vooruitgang. Elke administratieve stap kost tijd en geld, iets wat kleine bedrijven niet kunnen missen. België telt ruim 1,1 miljoen btw-plichtige ondernemingen. Stel je voor dat elk van deze bedrijven slechts één uur zou besparen dankzij een vereenvoudiging — dat zou ons meer dan 130 jaar aan administratief werk besparen. Maar het draait niet alleen om tijd: een dergelijke maatregel zou ook de motivatie van ondernemers verhogen, wat uiteindelijk bijdraagt aan de groei van hun bedrijf en hun personeel.
De overheid als partner
Het terugdringen van administratieve lasten is niet enkel voordelig voor ondernemers, maar ook voor de overheid. Des te efficiënter bedrijven kunnen opereren, des te beter de economie floreert. Het is dan ook opmerkelijk dat in 2022 de verantwoordelijkheid voor administratieve vereenvoudiging werd gedeeld tussen verschillende ministeries, zonder dat één duidelijke eigenaar werd aangewezen. Hoewel de focus op digitalisering een goede aanzet was, hebben deze initiatieven vaak geleid tot nieuwe websites en portalen die vooral burgers helpen, terwijl de noden van ondernemers vaak over het hoofd werden gezien.
Eenvoud als prioriteit
Met de nakende federale verkiezingen wordt het tijd dat eenvoud een centrale plaats krijgt in de beleidsplannen van toekomstige regeringen. Vereenvoudiging moet een kernwaarde zijn, net zoals duurzaamheid en innovatie. En vereenvoudiging betekent niet altijd digitalisering. Vaak is de beste aanpak om processen terug te brengen tot hun essentie: minder administratieve lasten, meer efficiëntie.
Kmo’s staan bekend om hun vindingrijkheid. Het is essentieel dat beleidsmakers hen betrekken bij de hervormingen. De input van de ondernemers zelf kan waardevol zijn om nieuwe wegen te ontdekken om de administratieve procedures te vereenvoudigen. Van het indienen van een btw-aangifte tot het aanvragen van subsidies, er zijn tal van mogelijkheden om het ondernemersklimaat te verbeteren.
De weg naar administratieve hervorming
De huidige administratieve processen voor kmo’s zijn bezaaid met obstakels en inefficiënties. Extra regels en digitale tools toevoegen, zonder de onderliggende problemen aan te pakken, is niet de oplossing. Wat we nodig hebben is een grondige herziening van het systeem, waarbij obstakels worden verwijderd en er ruimte wordt gecreëerd voor groei. Het is tijd om de wegen van onze kmo’s te verbreden, zodat ze zonder hinder kunnen werken aan de groei van hun bedrijf.
De toekomst van onze economie hangt af van de mogelijkheden die we bieden aan onze ondernemers. Vereenvoudiging is daarbij niet alleen wenselijk, maar absoluut noodzakelijk.